MOTU - outputy a odtwarzanie wavów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
marceli-szpak
MOTU - outputy a odtwarzanie wavów

Post autor: marceli-szpak » poniedziałek 12 lis 2007, 21:41

troche sie boje juz zadawac kolejnych pytan po tym jak mnie "pojechaliscie" ;) ale musze...

dotarl do mnie dzis Motu Traveler ktorego kupilem po okazyjnej cenie - 1900zl na ebayu i mam pewne pytanie

chodzi o outputy. czy da sie skonfigurowac tak outputy zeby dzwiek z komputera [np z winampa] wychodzil nie tylko main outami [analog out 1 i 2] tylko zeby jednoczesnie szedl na wieksza ilosc wyjsc [np na pare analog out 1 + 2 i na pare analog out 3 + 4?]

w sound forge moge sobie wybrac na ktora pare wyjsc ma byc kierowany sygnal ale nie da sie zeby jednoczesnie byl kierowany na dwie pary wyjsc.

nie wiem rowniez czemu sterowanie glosnoscia w Cue Mix Console nie działa na głosnosc odtwarzanych wavow?

oczywiscie nie ma problemu przyporzadkowac sygnal z dowolnych inputow interfejsu na dowolne outputy. czemu nie dziala to tak w przypadku odtwarzania wavow?

wiem ze to sa bardzo proste rzeczy ale dla nowego uzytkownika interfejsow MOTU sa dosyc niejasne.

prosze o pomoc.
dzieki

Zbynia

Re: MOTU - outputy a odtwarzanie wavów

Post autor: Zbynia » poniedziałek 12 lis 2007, 23:40

moze jakims pluginem ale nie licz nawet na to - winamp pod tym wzgeldem jest w 100% gowniany

mi po emu rozpoznaje wylacznie jedna pare (pierwsza) i na tym koniec

zreszta po co ci to?nie mozesz sobie w motu ustawic by walil na kilka?w rme sie dalo jak patrzylem....ale to dzieki matrycy, w emu tez pewnie sie da....ale to wszystko prosto z karty nie z programu

WG

Post autor: WG » poniedziałek 12 lis 2007, 23:54

"Klonowanie" głównego sygnału na inne wyjścia.

1. Musisz szukać w panelu karty jakiejś zakładki typu krosownica albo jakąś opcję w stylu "Clone 4-Way from Out 1,2". Tak jest np. w karcie ESI ESP-1010

2. Winamp może mieć jakiś plugin do tego celu, trzebaby przeszukać jego bazę wtyczek no ale to rozwiąże tylko problem w Winampie ale nie w winnych aplikacjach.

WG

Post autor: WG » poniedziałek 12 lis 2007, 23:57

Zbynia "przesterowujesz" się coś trochę

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 13 lis 2007, 02:15

no niestety nadal nie potrafie tego zrobic. wiem jak ustawic inna pare outputow w winampie i w pozostalych programach ale nie widze w "MOTU cue mix console" jakiejs krosownicy ktora rozdzieli sygnal z odtwarzanych wavow na inne outputy. nie chce mi sie wierzyc zeby nie dalo sie tego zrobic. przewertowalem instrukcje i cisza na ten temat albo slepy jestem.

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 13 lis 2007, 12:49

moze inaczej sformułuję moje pytanie zeby dokladnie wyjasnic o co mi chodzi.

do interfejsu MOTU chce podłaczyc jedna pare monitorow aktywnych i czterokanałowy wzmacniacz słuchawkowy.

monitory podłaczam do main out [analog out 1 i 2]
wzmacniacz słuchawkowy podłaczam do outputów 3 i 4

teraz podłaczam powiedzmy mikrofon do inputu nr 1

otwieram sesje Cubase i do aranzacji zrobionej w nim chce nagrac wokal. odsłuchuje to co nagrywa wokalista + to co odtwarza cubase na monitorach. do tej pory jest wysztko ok i nie ma najmniejszych problemow.

chce dokladnie ten sam sygnal wypuscic na wzmacniacz słuchawkowy tak zeby wokalista slyszal i swoj glos i aranz z Cubasea. niestety na output 3 i 4 wychodzi tylko analog input 1 pod ktory podpiety jest mikrofon.

jak przekierowac to co wychodzi z DAW na wiecej niz jedna pare outputów jednoczesnie?

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » wtorek 13 lis 2007, 13:22

moze inaczej sformułuję moje pytanie zeby dokladnie wyjasnic o co mi chodzi.

do interfejsu MOTU chce podłaczyc jedna pare monitorow aktywnych i czterokanałowy wzmacniacz słuchawkowy. ----------------------------------------------------------------------może kolumny na wyjście S/PDIF a wzmacniacz na analog 1-2
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 13 lis 2007, 13:48

no ale to sa tylko półśrodki. po to jest osiem analogowych outputow zeby dowolnie je konfigurowac.

dowiedziałem sie od miłych panów w Audio Factory jak zrobic to co chce w Cubase:
utworzyc FX chanel track wychodzacy na output 3 i 4 i na kazdej sciezce ktora chce podac wokaliscie do odsluchu ustawiac sendem proporcje. to fajna metoda jak ma sie np 5 sciezek ale chyba to byloby uciazliwe jak np w sesji bylyby jeszcze instrumenty vst [np battery ktory wychodzi na kilkanascie niezaleznych sciezek]. nie moge uwierzyc ze wtedy musialbym ustawiac sendami proporcje kazdego sladu. stope osobno, werbel osobno itd.

ktos ma jakies pomysly? jak jest to rozwiazane w innych modelach motu?

WG

Post autor: WG » wtorek 13 lis 2007, 14:03

Sposób 1.
Zlutuj sobie kabelek typu "Y" i po sprawie
Wtedy rozdzielasz/powielasz ten sam sygnał na dowolne urządzenie jakie chcesz, czyli w tym przypadku na przedwzmacniacz słuchawkowy.
IMO to najlepszy sposób.

Sposób 2.
Główny sygnał doprowadzać najpierw do przedwzmacniacza słuchawk. a stąd dalej do monitorów za pomocą "Thru". O ile przedwzm. słuchaw. ma wyjście przelotowe, zwykle mają

Sposób 3.
Użycie pomiędzy kartą a monitorami dodatkowego miksera rozdzielającego sygnał na monitory i na słuchawki czy dystrybutor słuchawkowy.

Skoro karta nie ma jakiejś "krosownicy" itp. no to nijak tego nie wykonasz.

PS. Ten sposób z Cubase nie jest taki zły bo można pokombinować np. z grupami itp. fakt, że lekko uciążliwy bo trzeba sendy konfigurować itp.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 13 lis 2007, 14:23

...Zbynia "przesterowujesz" się coś trochę ...
znowu? :)

ja mam wzmacniacz sluchawkowy behringera - sygnal idzie do niego a ze ma wyjscie przelotowe to z niego bez zadnych strat czy zaklocen leci na odsluch
zobacz moze twoj tez tak ma

ODPOWIEDZ