Po 1 wyluzujtroche bo sie zaraz zapienisz
po 2 piszac wyrazniejszy mialem na mysli czystszy , , w kazdym modelu virusa jakosc brzmienia jest jaka jest i polemizowac nie mam z toba zamiaru bo jesli twoim zdaniem virus chodzi czysciej od jp to spox...
po 3 czytaj ze zrozumieniem jak nie krytykowalem sh201 bo mi sie ten synt sie podoba ,
po 4 v-synth nie jest jedynym modelem produkowanym do dzis majacym fale supersaw . roland sh-201 tez to ma , wiec nie pisz glupot i nie zapzreczaj sam sobie potem w tekscie
po 5 czytaj moje wypowiedzi z zrozumieniem rozumiem ze chesz zablysnac ale nie bardzo ci to wychodzi :(
porwonujac vanga do virusa nie mialem na mysli ze van ma tak tlusty dzwiek jak ma virus ti , ba nawet nie rowannalem go do ti tylko do pewnego chrakterystycznego brzmienia ze wszystkich modeli , mam virusa i moge cos napisac o tym...
po 7 co do jp8000 vs virus ti , powiem ci tak jesli tobie sie podoba ten zmulony virus to prosze bardzo twoje prawo , dzwiek w ti jest tlustszy od jp-8000 , nie zaprzeczam jest imo 10 lat prawie roznicy miedzy nimi , ale ale dla mnie jp-8000 chodzi duzo lepiej ma to w sobie jakos magie anie takie cukierkowate jak w virusie , i po raz kolejny nie mam zamiary z toba dyskutowac na ten temat bo to w duzej mierze kwestia gustu jaki smaku.......
Czytam Twoje wypowiedzi wnikliwie i sorry , ale też masz problemy ze zrozumieniem i niebardzo wiem , o czym mówisz twierdząc , że chcę zabłysnąc ? :)
Myślisz ze nie wiem , że SH-201 posiada Super SAW ? To własnie napisałem twierdząc , że jedynym modelem który był produkowany do dziś był V-synth i właśnie tworząc SH-201 Roland udostępnił ten rodzaj syntezy dla ludzi mniej zamożnych wyceniając go taniej niż JP-8000 a dając większe możliwości . Więc o czym Ty piszesz ?
A co do tych charakterystycznych brzmień z wszystkich modeli mam pomysł . Jestem w stanie udowodnic Ci , że wykręce na conajmniej 3 różnych VST dowolne wskazane przez Ciebie brzmienie z każdego Virusa , który powstał przed Virusem TI i udostępnię Ci preset , żebyś mógł sobie to porównać !!! Chyba , że znajdziesz preset , naszpikowany efektami z Virusa co będzie oznaczało , że miałem rację , ponieważ pewne rzeczy w nim brzmią tak a nie inaczej tylko dzięki tym efektom i nie mas szans uzyskać tego na żadnym pojedynczym VST, chyba , że z kilkoma efektami insert na tracku. Ale równie dobrze mogę Ci udowodnić , że na każdym z tych VST wykręcę również brzmienie przypominające kazdy podobny syntezator . Np. Rolanda JP-8000 z tym , że bez użycia Super Saw , Nord Leada , Novation czy jakikolwiek inny jaki wytypujesz.
A jeśli twierdzisz , że Vanguard brzmi jak Virus to daj mi proszę nazwy presetów które tak brzmią a udowodnie Ci , że brzmią jak większośc syntezatorów zbudowanych w podobny sposób. Oczywiście możesz udostępnić mi również presety z Virusa , albo chociaz nazwy bo jak zapewne wiesz Virus TI moze równiez odczytać barwy z poprzednich modeli.
Założe sie , że jeśli cokolwiek zabrzmi podobnie to tylko dlatego , że zostało stworzone na podobnych falach bez użycia fajerwerków z Virusa .
Powtarzam ! Jesli chcesz mieć brzmienie jak Virus to 1 - grasz na Virusie lub 2 budujesz wierną emulację Virusa. Na dzień dzisiejszy takiej nie ma.
Jest natomiast dośc wierna emulacja Nord Leadów , czytająca nawet ich presety, Yamahy DX7 , novation itd. Tutaj możemy mówić o podobnych brzmieniach .. które zresztą znowu są do uzyskania na wielu innych instrumentach.
Równie dobrze mogę Ci udowodnić , że jestem w stanie wykręcić na dowolnym synthu VST imitującym syntezator Analogowy lub Virtual Analog czy Hardware takie same brzmienia, zakładając , że uzyje instrumentów o podobnej budowie , czyli powiedzmy 2-3 OSC i w użyciu będa podstawowe fale . I jestem pewien , że za cholere nie poznasz na którym z nich to powstało . Założe się o co chcesz !!!
Vanguard na kilku brzmieniach może ci przypominać Virusa , ale na wszystkich innych przypomina 90% innych instrumentów. żeby mówić ogólnie o brzmieniu naprawde zbliżonym do Virusa jako instrumentu a nie o pojedynczym presecie musiałbyś spróbowac stworzyć jego emulację i zbudować instrument w taki sam sposób. Jesli nie jest to kolejny Virtual analog jak milion innych i to samo może być w drugą strone . Jestem pewien ,że na Virusie może okazać się niemożliwe uzyskanie pojedynczych brzmień z Vanguarda , ze względu na róznice w torze syntezy ale za to 70 % z nich bedzie łatwe do odwzorowania .
Tym samym konczę tą beznadziejną polemikę bo siły już nie mam .
Masło maślane sie z tego robi ... Poczytaj , przeanalizuj i jesli naprawde masz do powiedzenia coś nowego to pisz . Jesli znów bedziesz opowiada te swoje historie szkoda nerwów.

[addsig]