Motu Ultralite - zniekształcenia dźwięku!
Witam jestem swiezym uzytkownikiem motu ultralite, pracuje na platformie windows xp + sp2, a moj problem jest nastepujacy podczas sluchania muzyki za posrednictwem tego interefesju audio z roznego rodzaju softu (winamp, media-player) badz kiedy probuje zripowac vinyl czy nagrac cos za pomoca cool edit pojawiaja sie co jakis czas znieksztalcenia dzwieku... co ciekawe na macbook pro z platfroma osx tego nie zaobserowalem..
oto probka nagrania gdzie slyszalne jest w pewnym momencie owe znieksztalcenie.
probka
prosze o pomoc!
probka
prosze o pomoc!
Re: Motu Ultralite - zniekształcenia dźwięku!
...Witam jestem swiezym uzytkownikiem motu ultralite, pracuje na platformie windows xp + sp2, a moj problem jest nastepujacy podczas sluchania muzyki za posrednictwem tego interefesju audio z roznego rodzaju softu (winamp, media-player) badz kiedy probuje zripowac vinyl czy nagrac cos za pomoca cool edit pojawiaja sie co jakis czas znieksztalcenia dzwieku... co ciekawe na macbook pro z platfroma osx tego nie zaobserowalem..
probka
prosze o pomoc!...
U mnie taki zniekształcenie powstawały jak procek nie wyrabiał, bo jak rozumiem, one nie są regularne i występują w różnych momentach… Wydaje mi się, że to może być to, sprawdź czy nie działa Ci coś w tle co pożera moc proca albo ram.
probka
prosze o pomoc!...
U mnie taki zniekształcenie powstawały jak procek nie wyrabiał, bo jak rozumiem, one nie są regularne i występują w różnych momentach… Wydaje mi się, że to może być to, sprawdź czy nie działa Ci coś w tle co pożera moc proca albo ram.
......
a ja bym stawial raczej na konflikt portu FW z czyms.
Panel Sterowanie/system....itd :)
a ja bym stawial raczej na konflikt portu FW z czyms.
Panel Sterowanie/system....itd :)
Możliwe, że sterownik MME "nie wyrabia".
Na takie problemy pomaga albo zwiększenie albo czasami zmniejszenie latencji w karcie - nie ma na to reguły.
Jeżeli wszystko inne pod ASIO śmiga dobrze i karta trzyma synchronizację to raczej nie może być to wina portu Firewire a bardziej niewydolności albo nieudolności napisanego sterownika.
Włącz sobie opcję "Usługi działające w tle" w niektórych przypadkach pomaga
Jeżeli ta karta oparta jest na FW800 to niezbędny jest dodatek KB885222 dla WinXP.
Na takie problemy pomaga albo zwiększenie albo czasami zmniejszenie latencji w karcie - nie ma na to reguły.
Jeżeli wszystko inne pod ASIO śmiga dobrze i karta trzyma synchronizację to raczej nie może być to wina portu Firewire a bardziej niewydolności albo nieudolności napisanego sterownika.
Włącz sobie opcję "Usługi działające w tle" w niektórych przypadkach pomaga

Jeżeli ta karta oparta jest na FW800 to niezbędny jest dodatek KB885222 dla WinXP.
no tak WG - ale to jeden strumien audio sie znieksztalca - wiec to raczej cos zwiazane nie z wydajnoscia a z konfiguracja
ale to jeden strumien audio sie znieksztalca - wiec to raczej cos zwiazane nie z wydajnoscia a z konfiguracja...
Owszem. To też możliwe, że w systemie coś się kłóci między sobą.
Ciężko wyczuć.
audion: Pobierz ESC i sprawdź czy podczas odtwarzania plików audio wave również masz te przypadkowe trzaski. Wybierz sterownik MME w Preferencje -> Ustawienia -> Odtwarzanie AUDIO.
ESC
Aha. Demko posiada co jakiś czas krótkotrwały "szumek".
Ciekaw jestem jak tutaj wygląda sytuacja z tym odtwarzaniem ?
A potem zaznacz tryb 24-bit Playback i to będzie jeszcze inny test, przy czym wybierz do odtworzenia próbkę 24-bitową.
PS. Karta graficzna może mieć wpływ na wydajnośc karty.
Owszem. To też możliwe, że w systemie coś się kłóci między sobą.
Ciężko wyczuć.
audion: Pobierz ESC i sprawdź czy podczas odtwarzania plików audio wave również masz te przypadkowe trzaski. Wybierz sterownik MME w Preferencje -> Ustawienia -> Odtwarzanie AUDIO.
ESC
Aha. Demko posiada co jakiś czas krótkotrwały "szumek".
Ciekaw jestem jak tutaj wygląda sytuacja z tym odtwarzaniem ?
A potem zaznacz tryb 24-bit Playback i to będzie jeszcze inny test, przy czym wybierz do odtworzenia próbkę 24-bitową.
PS. Karta graficzna może mieć wpływ na wydajnośc karty.
Karta graficzna TEŻ może mieć wpływ na wydajność karty !
Odtwarzając sobie video i jednocześnie audio tutaj też różne historie mogą się dziać.
Odtwarzając sobie video i jednocześnie audio tutaj też różne historie mogą się dziać.
na ogol dlatego ze wspoldzieli IRQ - a to czesto portom wbudowanym w plyty glowne sie zdarza. Ja mimo ze mam FW wbudowane - oparte na Texas INSTR - musialem dokupic karte PCI z FW i jeszcze szukac slotu PCI - na ktorym nie bylo wspoldzielen
zaraz zainstaluje ESC co do karty mam FW oparta o chipset texas instruments wiec prawdopodobnie zalecana... jesli chodzi o procesy jedyne co moze mi obciazac znacznie lapciaka do kaspersky internet security 7.0, ale chyba jest to malo prawdopodobne przy 1.8 intel core duo + 2 gb ramu taktowane 800 mhz.
co najlepsze co teraz zauwazylem, te same znieksztalcenia pojawiaja sie po prostu od tak bez odtwarzania zadnego dzwieku, tak jakby wystepowal jakis konflikt jakby cos zaklucalo prace interfejsowi...