Nagrywanie w terenie a zasilanie mikrofonu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
muzykolog84
Nagrywanie w terenie a zasilanie mikrofonu

Post autor: muzykolog84 » czwartek 08 lis 2007, 20:27

Jestem zupełnym laikiem. Zrobiłem okropny błąd, który mam nadzieję pomożecie mi skorygować.

Mianowicie zabieram się na nagrywanie dzwonów (kurantów, carillonów) oraz fonosfery (szumów miejskich, wiejskich itp.). Pomyślałem więc że wystarczy mi cyfrowy dyktafon oraz porządny mikrofon pojemnościowy zasilany baterią 9V. Kupiłem więc mikrofon Rode M3 i kabel XLR-jack plus przejściówka do mini-jack tak by pasowało do wyścia line-in w dyktafonie.

Teraz już rozumiem dlaczego to nie działa. A właściwie działa, ale za cicho

Co teraz jednak zrobić? Rozumiem że nie ma przenośnych przedwzmacniaczy mikrofonowych, więc jestem skazany na zakup recordera z phantom 48V? Czyli ZOOM H4 lub Fostex FR2-LE?

W związku z tym dwa pytania:
- czy to konieczne? czy nie dałoby się osiągnąć porządnej jakości taniej?
- czy mój Rode M3 będzie dobrze współpracował z ZOOM H4? Czy nie jest to mikrofon o zbyt słabym sygnale wyjściowym?

będę wdzięczny za rady

muzykolog84

Re: Nagrywanie w terenie a zasilanie mikrofonu

Post autor: muzykolog84 » piątek 09 lis 2007, 01:05

Znaczy radzisz mi sprzedać na allegro dyktafon i Rode M3, zbierać kasę i kupić ZOOM H4 i działać na nim bez mikrofonu jakiś czas?

Są jakieś wieści o Fostex FR2-LE? To kosztuje 2200zł, to chyba przesada.. dwa razy więcej od H4, ciekawe dlaczego

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 lis 2007, 09:51

dyktafon????

a ma chociaz reulacje wzmocnienia jak kazdy minidisc na przyklad????

tu jest pies pogrzebany - niestety tez ma to wplyw na spore szumy w nagraniu

muzykolog84

Post autor: muzykolog84 » piątek 09 lis 2007, 15:50

a ma chociaz reulacje wzmocnienia jak kazdy minidisc na przyklad????

Nie ma nic. To nawet nie jest dyktafon, to jest MicroMemo do iPod'a

Myślałem że jak podepnę pod to pojemnościowego mica to dźwięk będzie znośny (tzn. będzie mniej szumiało niż kaseta magnetofonowa). Naturalnie z czasem dorobię się profesjonalnego recordera, myślałem że to na początek wystarczy.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » piątek 09 lis 2007, 23:49

......
Najtaniej to było by kupic minidisca HI-MD z USB. Na allegro używane około 300zł. Koniecznie z preampem mikrofonowym.
Można kupić minidisca taniej (nawet za 100zł), ale bez USB, więc zgrywanie jest w real timie.
Do tego mikrofonik elektretowy- nawet taki za 70zł. i jakość będzie nieporównywalnie lepsza od dyktafonu, który najczęściej ma pasmo nagrywania jak słuchawka telefonu. Minidisci naprawdę fajnie naprawdę fajnie nagrywają. Te HI-MD nawet w PCM 16/44.
Z zoom'ów jest jeszcze h2 za około 700zł. Ma wbudowane 3 przyzwoite mikrofony i chyba jeszcze jedno wejście, ale bez fantomu.
O h4 poczytaj sobie na stronie Montera.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
freeman

Post autor: freeman » wtorek 20 lis 2007, 20:00

...Co teraz jednak zrobić? Rozumiem że nie ma przenośnych przedwzmacniaczy mikrofonowych, więc jestem skazany na zakup recordera z phantom 48V? Czyli ZOOM H4 lub Fostex FR2-LE?

No jeżeli chcesz koniecznie używać przenośnego rejestratora który już posiadasz, to musisz mieć przedwzmacniacz.

czy nie dałoby się osiągnąć porządnej jakości taniej?

Jakość kosztuje, a szczególnie jeżeli mówimy o przenośnym sprzęcie audio (do rejestracji)

- czy mój Rode M3 będzie dobrze współpracował z ZOOM H4? Czy nie jest to mikrofon o zbyt słabym sygnale wyjściowym?

Do H4 polecam mikrofony o silnym sygnale. Dobrze mieć taki który daje
te 15mV na wyjściu. Dodatkowo mikrofony zasilane z baterii mają niższy poziom wyjściowy niż w przypadku zasilania ich z phantomu.

H3 ma nieco okrojone pasmo i chyba jednak jest to mikrofon do nieco innych zastosowań niż zbieranie dźwięków...
Sam się nim interesowałem, ale odpuściłem sobie jeżeli to ma być zapowiadany odpowiednik AKG C1000 :)
...
Panie kolego czy zoom H4 dobrze współpracuje z Rode NTG2 ? - czy nadaje sie do nagrywania np sesje rady miejskiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 lis 2007, 20:26

masz laptopa?nawet na zintegrowanej przy mikrofonie dajacym w miare dobry sygnal bedzie przyzwoita jakosc - i wygoda bo odrazu wyedytujesz i do przodu

jesli nagranie to efekty okolicy nagrywane z biegu bez przygotowania to nie ma nic lepszego niz dobry cyfrowy rejestrator czy to flash hdd czy minidisc

ale jesli takie nagranie odbywa sie w sali w szkole czy na sesji rady to wolalbym skorzystac z laptopa - duzo wygodniej - ot mozna sie czepic stabilnosci ale to nie czasy win98 ze sie wieszalo niewiadomo kiedy....

no i najwazniejsza kwestia - obecnie edycja odbywa sie praktycznie tylko na komputerze wiec nie trzeba sie bawic w zgrywanie(problem i to duzy przy MD(nie hiMD) dat i innych dyktafonach (nie posiadajacych cyfrowego przesylu danych(nie dzwieku)

plajer

Post autor: plajer » środa 24 mar 2010, 00:07

...Jestem zupełnym laikiem. Zrobiłem okropny błąd, który mam nadzieję pomożecie mi skorygować.

Mianowicie zabieram się na nagrywanie dzwonów (kurantów, carillonów) oraz fonosfery (szumów miejskich, wiejskich itp.). Pomyślałem więc że wystarczy mi cyfrowy dyktafon oraz porządny mikrofon pojemnościowy zasilany baterią 9V. Kupiłem więc mikrofon Rode M3 i kabel XLR-jack plus przejściówka do mini-jack tak by pasowało do wyścia line-in w dyktafonie.

Teraz już rozumiem dlaczego to nie działa. A właściwie działa, ale za cicho

Witam,

mam podobny problem, kupiłem minidisca z HiMD i teraz szukam mikrofonu. Zastanawiałem się nad tym Rode M3, ze względu właśnie na zasilanie z baterii. Czy to będzie dobrze się nagrywać, tak jak by było zasilanie phantom, czy lepiej jednak zastosować przedwzmacniacz mikrofonowy? Inny mój typ to Sony ECM MS907 i AudioTechnica PRO 24, na paluszka ino. Czemu "działa, ale za cicho"?

Będę nagrywał gitarę klasyczną i inne instrumenty akustyczne.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ