Zmiana funkcji padów w Akai MPC60
witam,
od niedawna mam do czynienia z MPC60. mam problem. chodzi mi o to, że teraz wciskając pad dwa razy po sobie, slysze dwa razy ten dźwiek, nakładający sie na siebie z opoźnieniem.czyli wyzwalam sampel dwa razy. ok. ale jest jeszcze funkcja, że jak wciskam pad raz po razie, to sampel leci, a za kolejnym nacisnieciem leci od początku, czyli wyzwalając 4 sekundowy sampel co dwie sekundy (co dwie sekundy naciskam pad z tym samplem), za każdym razem powinienem słuszeć pierwsze dwie sekundy sampla, i tak w kółko. szukałem jak zmienic tą funkcje padów, ale w instrukcji nie mogłem tego znaleść. prosze o pomoc ludzi w temacie.
od niedawna mam do czynienia z MPC60. mam problem. chodzi mi o to, że teraz wciskając pad dwa razy po sobie, slysze dwa razy ten dźwiek, nakładający sie na siebie z opoźnieniem.czyli wyzwalam sampel dwa razy. ok. ale jest jeszcze funkcja, że jak wciskam pad raz po razie, to sampel leci, a za kolejnym nacisnieciem leci od początku, czyli wyzwalając 4 sekundowy sampel co dwie sekundy (co dwie sekundy naciskam pad z tym samplem), za każdym razem powinienem słuszeć pierwsze dwie sekundy sampla, i tak w kółko. szukałem jak zmienic tą funkcje padów, ale w instrukcji nie mogłem tego znaleść. prosze o pomoc ludzi w temacie.
coś o sobie
- steelcangoo
Re: Zmiana funkcji padów w Akai MPC60
musisz ustawić w programie ( edit sound ) pożądany tryb odpalania sampla "double play" , masz opcje "also plays" i "velocity switch"
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
...witam,
od niedawna mam do czynienia z MPC60. mam problem. chodzi mi o to, że teraz wciskając pad dwa razy po sobie, slysze dwa razy ten dźwiek, nakładający sie na siebie z opoźnieniem.czyli wyzwalam sampel dwa razy. ok. ale jest jeszcze funkcja, że jak wciskam pad raz po razie, to sampel leci, a za kolejnym nacisnieciem leci od początku, czyli wyzwalając 4 sekundowy sampel co dwie sekundy (co dwie sekundy naciskam pad z tym samplem), za każdym razem powinienem słuszeć pierwsze dwie sekundy sampla, i tak w kółko. szukałem jak zmienic tą funkcje padów, ale w instrukcji nie mogłem tego znaleść. prosze o pomoc ludzi w temacie....
hej,
gratuluje zakupu!:) czy to mk1 czy 2ka ?
sakrbnica wiedzy na temat ciebie interesujacy - tutaj :
http://www.mpc-forums.com/viewforum.php?f=4
poczytac stare posty tez warto....
no i zycze sukcesow i pozadnych szorstkich bitow z 12 bitowego cudenka.
peace
od niedawna mam do czynienia z MPC60. mam problem. chodzi mi o to, że teraz wciskając pad dwa razy po sobie, slysze dwa razy ten dźwiek, nakładający sie na siebie z opoźnieniem.czyli wyzwalam sampel dwa razy. ok. ale jest jeszcze funkcja, że jak wciskam pad raz po razie, to sampel leci, a za kolejnym nacisnieciem leci od początku, czyli wyzwalając 4 sekundowy sampel co dwie sekundy (co dwie sekundy naciskam pad z tym samplem), za każdym razem powinienem słuszeć pierwsze dwie sekundy sampla, i tak w kółko. szukałem jak zmienic tą funkcje padów, ale w instrukcji nie mogłem tego znaleść. prosze o pomoc ludzi w temacie....
hej,
gratuluje zakupu!:) czy to mk1 czy 2ka ?
sakrbnica wiedzy na temat ciebie interesujacy - tutaj :
http://www.mpc-forums.com/viewforum.php?f=4
poczytac stare posty tez warto....
no i zycze sukcesow i pozadnych szorstkich bitow z 12 bitowego cudenka.
peace
mk1 :) mało tego w europie.
oczywiscie znam mpc-forums.com ;) ale nie moglem znalesc info o tej zmianie.
...musisz ustawić w programie ( edit sound ) pożądany tryb odpalania sampla "double play" , masz opcje "also plays" i "velocity switch"
...
ok. ale nadal sobie nie radze. w "also plays" mam do wyboru drugi pad, czyli jesli na padzie snare1 mam stope a na padzie snare2 werbel, to jak dla pada snare1 ustawie w "also plays" snare2 to naciskając snare1 slysze jednoczesnie snare2. a nie o to mi chodzilo.
oczywiscie znam mpc-forums.com ;) ale nie moglem znalesc info o tej zmianie.
...musisz ustawić w programie ( edit sound ) pożądany tryb odpalania sampla "double play" , masz opcje "also plays" i "velocity switch"
...
ok. ale nadal sobie nie radze. w "also plays" mam do wyboru drugi pad, czyli jesli na padzie snare1 mam stope a na padzie snare2 werbel, to jak dla pada snare1 ustawie w "also plays" snare2 to naciskając snare1 slysze jednoczesnie snare2. a nie o to mi chodzilo.
coś o sobie
- steelcangoo
chodzi Ci o tryb "cut itself" , i tu może być problem , jedynie pad hihat chyba daje takie możliwości ( można włożyć 3 sample odpalane w zależności od velocity , lub np 2 takie same i zastosować velocity switch), to jest maszyna głównie do bitów , świetny sound i wygląd ale software to tragedia... limit 34 sampli itd .... o ile pamiętam tam jest volume envelope , może spróbuj usunąć parametr "release" to powinno grac tak długo jak przytrzymasz pad ? ... popytaj jeszcze na tym forum z linku powyżej o tym cut itself , bo nie chce w błąd wprowadzać... sam trochę walczyłem z MPC60 ,z tym że używałem jej tylko do bitów
--------------------------------------------------------------------------------------
jeszcze poszukam, musi byc taka opcja. jednak najwieksza tragedia jest zapis na dyskietkach. niecale 700KB pamieci. a sam zapis trwa bardzo dlugo. brzmienie spoko. sekwencer i tryb song tez spoko. tylko brak wyjscia sluchawkowego. klimatyczna gąbeczka pod nadgarstki :)
co do softu to jest opcja, mozna kupic chipy z systemem 3.13. duzo zmian. przedewszystkim kompatybilnosc z programem na kompa, w ktorym ukladamy sobie cale pod kazdy pad dzwieki wav a on zamienia nam to na plik programu dźwiekow na dyskietce. ale to chyba koszt 100$ :)
co do softu to jest opcja, mozna kupic chipy z systemem 3.13. duzo zmian. przedewszystkim kompatybilnosc z programem na kompa, w ktorym ukladamy sobie cale pod kazdy pad dzwieki wav a on zamienia nam to na plik programu dźwiekow na dyskietce. ale to chyba koszt 100$ :)
coś o sobie
...jeszcze poszukam, musi byc taka opcja. jednak najwieksza tragedia jest zapis na dyskietkach. niecale 700KB pamieci. a sam zapis trwa bardzo dlugo. brzmienie spoko. sekwencer i tryb song tez spoko. tylko brak wyjscia sluchawkowego. klimatyczna gąbeczka pod nadgarstki :)
co do softu to jest opcja, mozna kupic chipy z systemem 3.13. duzo zmian. przedewszystkim kompatybilnosc z programem na kompa, w ktorym ukladamy sobie cale pod kazdy pad dzwieki wav a on zamienia nam to na plik programu dźwiekow na dyskietce. ale to chyba koszt 100$ :)...
ram jest chyba 750 jak w s950 w standardzie, ale mozesz sobie 2 kosci dolozyc..... zaznacze iz nie jest to tania opcja.....jest firma w RFN'ie..:)))
hehehehe, u niemcow
zamiast kupowac czip, mozesz chyba zaladowac OS na dyskietke for free.... nie jestem 100% pewny, sprawdz rogerlinn :
http://www.rogerlinndesign.com/support/downloads.shtml
znajdziesz tam rowniez kilka ciekawych informacji na temat 60ki.
co do dyskietek i dlugiego czasu zapisu/czytania....
problemy powazniejsze pojawia sie dopiero pozniej w probach kontaktu - twoj PC/MAC i MPC60.... problem z czytaniem dyskow itd i z konwersja
ponawiam info : mpc-forums.com
istnieje mozliwosc zamontowania cardreader'a w MPC'tce 60 jak i 3k....
wiec uzywasz czytnika i wkladasz w MPC smartcard instead of bloody diskette:)
czytaj i pytaj tam...tutaj niewiele sie dowiesz bo w polandii ile osob ma mpc60 czy 3000 ??
10.....
15 ?
oldschool sampler ale jak pewnie wiesz cieszy sie niebywala estyma do dzisiaj
wiadomoscia z pewnoscia mobilizujaca do dzialania jest pierwszy album Shadow'a....calkowicie zrealizowany na 60tce...
pozdrawiam
PS. jesli MPC60 masz od niedawna to oprocz mpcforums czy rogerlinn websajtow, zapisz sie na yahoo mpc60 group - warto bo to niezastapiona skarbnica wiedzy
zycze sukcesow
co do softu to jest opcja, mozna kupic chipy z systemem 3.13. duzo zmian. przedewszystkim kompatybilnosc z programem na kompa, w ktorym ukladamy sobie cale pod kazdy pad dzwieki wav a on zamienia nam to na plik programu dźwiekow na dyskietce. ale to chyba koszt 100$ :)...
ram jest chyba 750 jak w s950 w standardzie, ale mozesz sobie 2 kosci dolozyc..... zaznacze iz nie jest to tania opcja.....jest firma w RFN'ie..:)))
hehehehe, u niemcow
zamiast kupowac czip, mozesz chyba zaladowac OS na dyskietke for free.... nie jestem 100% pewny, sprawdz rogerlinn :
http://www.rogerlinndesign.com/support/downloads.shtml
znajdziesz tam rowniez kilka ciekawych informacji na temat 60ki.
co do dyskietek i dlugiego czasu zapisu/czytania....
problemy powazniejsze pojawia sie dopiero pozniej w probach kontaktu - twoj PC/MAC i MPC60.... problem z czytaniem dyskow itd i z konwersja
ponawiam info : mpc-forums.com
istnieje mozliwosc zamontowania cardreader'a w MPC'tce 60 jak i 3k....
wiec uzywasz czytnika i wkladasz w MPC smartcard instead of bloody diskette:)
czytaj i pytaj tam...tutaj niewiele sie dowiesz bo w polandii ile osob ma mpc60 czy 3000 ??
10.....
15 ?
oldschool sampler ale jak pewnie wiesz cieszy sie niebywala estyma do dzisiaj
wiadomoscia z pewnoscia mobilizujaca do dzialania jest pierwszy album Shadow'a....calkowicie zrealizowany na 60tce...
pozdrawiam
PS. jesli MPC60 masz od niedawna to oprocz mpcforums czy rogerlinn websajtow, zapisz sie na yahoo mpc60 group - warto bo to niezastapiona skarbnica wiedzy
zycze sukcesow
...witam,
by the way....
wydaje mi sie ze czodzi ci o funkcje NOTE ON/OFF
czyli odpalasz sampla, trzymasz pad i dopoki go nie puscisz sampel jest odgrywany do konca -note off
w ten sposob - uderzasz, trzymasz, grasz 2 bary i uderzasz ponownie
ulatwienie -jesli masz problem z timingiem; mozesz ustawic opcje - w programie cut off, tzn
pad 1 - smpl 1. pad 1 smpl1
w opcji odpalania sampla z pad 1- mono plus cut off pad 2
pad 1 i pad 2 ten sam sampel -
czyli walisz w pad 1 - i on gra caly dopoki nie uderzysz w pad 2 - pad 1 przestaje grac i gra 2 (ten sam sampel)
sposob o tyle dobry, ze pozwala ci zajac rece w miedzycvzasie czyms inny,.....
pozdro
by the way....
wydaje mi sie ze czodzi ci o funkcje NOTE ON/OFF
czyli odpalasz sampla, trzymasz pad i dopoki go nie puscisz sampel jest odgrywany do konca -note off
w ten sposob - uderzasz, trzymasz, grasz 2 bary i uderzasz ponownie
ulatwienie -jesli masz problem z timingiem; mozesz ustawic opcje - w programie cut off, tzn
pad 1 - smpl 1. pad 1 smpl1
w opcji odpalania sampla z pad 1- mono plus cut off pad 2
pad 1 i pad 2 ten sam sampel -
czyli walisz w pad 1 - i on gra caly dopoki nie uderzysz w pad 2 - pad 1 przestaje grac i gra 2 (ten sam sampel)
sposob o tyle dobry, ze pozwala ci zajac rece w miedzycvzasie czyms inny,.....
pozdro
- steelcangoo
no wlaśnie ... zastanawia mnie to jak na MPC60 zrobił to "mymymymymymy... mydnajt!" ( w midnight in a perfect...) ? może note też być repeat ? tylko czy note repeat ( po przytrzymaniu padu) da sie ustawić do długości nuty czy sampla tego nie wiem...
no wlaśnie ... zastanawia mnie to jak na MPC60 zrobił to "mymymymymymy... mydnajt!" ( w midnight in a perfect...) ? może note też być repeat ? tylko czy note repeat ( po przytrzymaniu padu) da sie ustawić do długości nuty czy sampla tego nie wiem...
- steelcangoo
ups...
"? może note też być repeat ?" - miało być - "? może też być note repeat ?"
"? może note też być repeat ?" - miało być - "? może też być note repeat ?"