...A tak przy okazji, panie Rodeo: w najnowszym katalogu RCF na 32 głośniki / nie licząc driverów / neodymów jest 8 czyli dokładnie 25%. Mimo, że są podobno pod każdym względem lepsze i tańsze w produkcji. Więc chyba przyjdzie jeszcze trochę poczekać, zanim ta szacowna firma przejdzie całkowicie na tę przyszłościową technologię...
Ale to tylko taka dygresja, ważne że ogólnie się co do RCF zgadzamy, prawda ?...
Piotrze, wielu produktow nowych nie ma jeszcze w katalogu. Sa to m.in. cala gama driverow od 1" do 2" z roznymi mocami i rozmiarami cewek, sa 12" mid-bassy z 4" cewka, sa 8" midbassy z 2,5" cewka, w formie elektonicznej mozna juz znalezc (ale bez wielu szczegolow) koaksjalny model CX15N351 ze wspolnym ukladem magnetycznym. W sumie to czekac pozozstaje na aktualizacje katalogow. Na Targach w Krakowie pytalem o nie p. Kubiaka z ArcadeAudio i mimo, iz we Frankfurcie miale okazje zobaczyc i "pomacac" wiekszosc modeli oraz omowic ich cechy z ich tworcami, to do tej pory nie pojawily sie ani w sprzedazy detalicznej, ani w papierowcyh katalogach.
Pozostaje zatem czekac, az rzeczone modele ujawnia sie szerszemu gronu ludzi.
Pozdrawiam

...
No tak, niestety jak widać, nie każdemu dane jest zaliczać się do węższego kręgu,ale jakoś mnie to nie stresuje, może dlatego, że nie mam pewności czy doczekam tych pięknych czasów, czasów panowania neodymu.
A przy okazji ciekawe porównanie: RCF model LF18N402 neodym: waga 9 kg , cewka 4" skut 98.5dB i tradycyjny o podobnych parametrach czyli LF18X400 - waga 13 kg, skut 97.5. co jesli wziąć pod uwagę o 30 g cięższą membranę tego ostatniego, to w zasadzie można przyjąć, że napędy mają prawie identyczne "osiągi" Tak więc decydują te 4 kg i niższa cena, o ile rozumiem ideę ? A swoją drogą, dawniej magnesy neodymowe były wielokrotnie droższe niż zwykłe ferrytowe, widać sytuacja się zmieniła.
Jeszcze jedna mała kwestia: RCF chwali się, że jest pomysłodawcą cewek nawijanych po obu stronach karkasu, co wprawia mnie w lekką konfuzję, bo ja takie cewki robiłem już z 10 lat temu, więc muszę się dowiedzieć, kiedy oni wpadli na ten pomysł, tak ze zwykłej ciekawości....
niestety nie bywam na targach z zasady, bo może by mi powiedzieli...
również pozdrawiam.
P.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.