Martwy TASCAM FW-1884

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Martwy TASCAM FW-1884

Post autor: preceli » poniedziałek 05 lis 2007, 19:35

...Pewnie ze nie mam! Tylko jest problem, wydaje mi sie ze, zeby zaktualizowac firmware potrzebne jest zkomunikowanie sie 1884 z miom pc,komputer powinien go wykryc(soft do updatu tego wymaga). Wiec jest to raczej niemozliwe, nie wiem czy w tym przypadku jest roznica w 4pin kablu, a 6pinowym. Moze jest jakis bardziej drastyczny sposob zaktualizowania :)...

Jak już pisano w 4-pinowym brak jedynie zasilania.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Andrzej1979

Post autor: Andrzej1979 » poniedziałek 05 lis 2007, 19:40

......Pewnie ze nie mam! Tylko jest problem, wydaje mi sie ze, zeby zaktualizowac firmware potrzebne jest zkomunikowanie sie 1884 z miom pc,komputer powinien go wykryc(soft do updatu tego wymaga). Wiec jest to raczej niemozliwe, nie wiem czy w tym przypadku jest roznica w 4pin kablu, a 6pinowym. Moze jest jakis bardziej drastyczny sposob zaktualizowania :)...

Jak już pisano w 4-pinowym brak jedynie zasilania....

A jest to mozliwe ze wlasnie to zasilanie jest potrzebne do ``wzbudzenia`` jakiegos ukladu itp. w martwym 1884? Czy komus pomoglo przepiecie w 6pinowy port(niekoniecznie w 1884)? Pytam sie bo niestety jestem w sytuacji gdzie nie moge sie podpiac do 6pin.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 05 lis 2007, 20:10

Chwilka, czyli na bank korzystasz z kabla 4 na 6-pin, bo przecież ten Tascam ma tylko takie gniazda FireWire (6-pin) i jechał pies przy tym zasilanie, bo owe sprzęcicho ciągnie także prąd wprost z sieci. Jeśli zaś tak, to aby jesteś pewnien, iż owy kabelek na bank jest sprawny? Ja tam mam w tym wględzie przeróżne doświadczenia
Oczywiście to jeden z tropów. Niestety jak dotąd nigdzie nie udało mi się też uzyskać info o jakimś nadzwyczajnym trybie serwisowym
[addsig]

Andrzej1979

Post autor: Andrzej1979 » poniedziałek 05 lis 2007, 21:42

...Chwilka, czyli na bank korzystasz z kabla 4 na 6-pin, bo przecież ten Tascam ma tylko takie gniazda FireWire (6-pin) i jechał pies przy tym zasilanie, bo owe sprzęcicho ciągnie także prąd wprost z sieci. Jeśli zaś tak, to aby jesteś pewnien, iż owy kabelek na bank jest sprawny? Ja tam mam w tym wględzie przeróżne doświadczenia
Oczywiście to jeden z tropów. Niestety jak dotąd nigdzie nie udało mi się też uzyskać info o jakimś nadzwyczajnym trybie serwisowym
...

Wlasnie otrzymalem odpowiedz z serwisu Tascam:

"It would seem that the Main Controller Card in your unit is faulty.
Please return it to your nearest Authorised Service Centre or dealer."

Tylko ze taka odpowiedz mnie nie satysfakcjonuje :( Nie wydaje mi sie ze mozna uszkodzic taka rzecz uzywajac kombinacji klawiszy...Poza tym dowiedzialem sie z Tascamforums ze wymiana tej plyty jest to jedna z opcji,inna to sekwencja botowania znana tylko w serwisie...Dlatego dalej bede poruszal niebo i zemie zeby nie dopuscic do wyslania do serwisu mojego 1884-bo poprostu mnie na to nie stac.Sprawdze jeszcze u kogos na 6pinowym kablu ktory otrzymalem...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 05 lis 2007, 22:01

...Sprawdze jeszcze u kogos na 6pinowym kablu ktory otrzymalem...

No właśnie, sprawdź we wszystkich możliwych dla siebie wariantach. I daj cynk, w sumie to poważny sprzęt a i firma nie licha.
[addsig]

ODPOWIEDZ