Metody testu/porównań preampu własnej konstrukcji
Witam
Ostatnio namowilem kolege (pasjonata elektroniki) na skonstruowanie preampu. W pelni profesjonalnego, muzycznego a jednoczesnie z wlasnym charakterem (nieco inspirowanego John HArdy ale i Neve).
No i wlasnie kolega zakonczyl prace- zbliza sie dzien pierwszego testu.
Nie za bardzo wiem jakich metod uzyc do konstruktywnego testowania urzadzenia. Wiem jak sprawdzic go powiedzmy muzycznie - nie wiem natomiast jak technicznie, aby wynik testu i jemu dostarczyl infromacji czysto technicznych.
Posiadane urzadzenie.
Na razie do dyspozycji mam preampy Symmetrix, ART V3 oraz Focusrite Green. Na pozniejszym etapie dojda SPL GoldMike mk2 i moze GreatRiver Nv1.
Jako przetowrnik Focusrite SafFire 26 oraz RME HDSP 32.
To w kwestii porownan.
Poza tym moge wgrac przez to bass, speech, wokal i myslalem o metodzie ktora kiedys sprawdzila sie przy tescie mikrofonow - nagrac odpowiednio przygotowane tracki za pomoca jednego mikrofonu z kolumny (mam ADAM A7).
Te metody pozwola ocenic brzmienie - lecz tylk w sensie muzycznym ( i to tez nie do konca - najlepeiej byloby nagrac caly band tym preampe i zobaczyc jak to poziej siedzi). Nie wiem co mu doradzic aby mogl pracowac nad tym analitycznie - poza szumem (bialym) nic mi wiecej do glowy nie przychodzi - nie jestem naukowcem i nie znam sie.
Czlowiek na mnie liczy, sprowadzil najlepszwe czesci (jenseny jakies i inne takie) - to jego pierwszy preamp (wczesniej robil mikrofony, thereminy etc.) Utalentowany czlowiek - nie chce zeby sie zniechecal, chce tez aby konstrukcje rozwijal
Znacie jakies strony na ten temat , metody testów?
Z gory dziekuje w swoim i kolegi imieniu :)
Ostatnio namowilem kolege (pasjonata elektroniki) na skonstruowanie preampu. W pelni profesjonalnego, muzycznego a jednoczesnie z wlasnym charakterem (nieco inspirowanego John HArdy ale i Neve).
No i wlasnie kolega zakonczyl prace- zbliza sie dzien pierwszego testu.
Nie za bardzo wiem jakich metod uzyc do konstruktywnego testowania urzadzenia. Wiem jak sprawdzic go powiedzmy muzycznie - nie wiem natomiast jak technicznie, aby wynik testu i jemu dostarczyl infromacji czysto technicznych.
Posiadane urzadzenie.
Na razie do dyspozycji mam preampy Symmetrix, ART V3 oraz Focusrite Green. Na pozniejszym etapie dojda SPL GoldMike mk2 i moze GreatRiver Nv1.
Jako przetowrnik Focusrite SafFire 26 oraz RME HDSP 32.
To w kwestii porownan.
Poza tym moge wgrac przez to bass, speech, wokal i myslalem o metodzie ktora kiedys sprawdzila sie przy tescie mikrofonow - nagrac odpowiednio przygotowane tracki za pomoca jednego mikrofonu z kolumny (mam ADAM A7).
Te metody pozwola ocenic brzmienie - lecz tylk w sensie muzycznym ( i to tez nie do konca - najlepeiej byloby nagrac caly band tym preampe i zobaczyc jak to poziej siedzi). Nie wiem co mu doradzic aby mogl pracowac nad tym analitycznie - poza szumem (bialym) nic mi wiecej do glowy nie przychodzi - nie jestem naukowcem i nie znam sie.
Czlowiek na mnie liczy, sprowadzil najlepszwe czesci (jenseny jakies i inne takie) - to jego pierwszy preamp (wczesniej robil mikrofony, thereminy etc.) Utalentowany czlowiek - nie chce zeby sie zniechecal, chce tez aby konstrukcje rozwijal
Znacie jakies strony na ten temat , metody testów?
Z gory dziekuje w swoim i kolegi imieniu :)
Re: Metody testu/porównań preampu własnej konstrukcji
To doskonała wiadomość, jestem ciekaw zarówno testów jak i późniejszej wyceny konstrukcji na zamówienie :) . Owy preamp to tranzystor czy lampa ?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
tranzystro , na razie na lampy nie startuje :) chociaz oczywiscie nie jest wykluczone ze w przyszlosci...
nikt nie ma pomyslu? moze ktos studiuje elektronike, akustyke czy cos w ten desen.
nie popuszcze !
...nie popuszcze !...
No to czeka Cie nieustajaca zabawa. Zacznij od tego a raczej skoncz, bo do tanich nie nalezy
A domowym sposobem: nagrywaj sobie na kompa wavy z tego preampa nic nie podlaczajac do niego i sobie analizuj, ogladaj, porównuj. Potem cos podlacz do niego i tez zapisz wave'a itede. Sinusoide wyslij na niego, kolege konstruktora wyslij na forum elektroda.pl, link na poczatek, niech sie rozejrzy za oscyloskopem i generatorem.
No to czeka Cie nieustajaca zabawa. Zacznij od tego a raczej skoncz, bo do tanich nie nalezy

A domowym sposobem: nagrywaj sobie na kompa wavy z tego preampa nic nie podlaczajac do niego i sobie analizuj, ogladaj, porównuj. Potem cos podlacz do niego i tez zapisz wave'a itede. Sinusoide wyslij na niego, kolege konstruktora wyslij na forum elektroda.pl, link na poczatek, niech sie rozejrzy za oscyloskopem i generatorem.
Jestem przystojny i młody
A tak szczerze - na tym etapie testy na ucho wystarczą, bo chyba nie chcesz pisać instrukcji i danych technicznych na podstawie prototypu

Jestem przystojny i młody
zakładając, że masz porządną kartę muzyczną możesz go potestować tym programikiem.
poza tym możesz ręcznie wpuszczać sinusoidę i sprawdzać widmo na wyjściu (wtedy widać zniekształcenia harmoniczne), albo szum biały i patrzeć gdzie są jakieś problemy z widmem...
jedyny problem to poziom sygnału - jeśli podłączysz wyjście preampu do karty, to może ci przesterować samą kartę.
poza tym możesz ręcznie wpuszczać sinusoidę i sprawdzać widmo na wyjściu (wtedy widać zniekształcenia harmoniczne), albo szum biały i patrzeć gdzie są jakieś problemy z widmem...
jedyny problem to poziom sygnału - jeśli podłączysz wyjście preampu do karty, to może ci przesterować samą kartę.
Mnie testy na ucho wystarcza :) ale on chce ten project poprawiac - a takze miec mozliwosc pracy bez ucha muzyka. Sam dysponuje karta MPU401 (chyba Yamaha). Namawiam go na zakup EMU 1212m - doskonale przetworniki i duza dynamika.
Poza tym, w zwiazku z zainwestowaniem wiekszych srodkow w projekt i jednoczesnie dostepem do wiekszej ilosci czesci (rwniez stosunkowo unikatowych) planuje otworzyc druga konstrukcje.
Fourum elektroda nie dziala :) na ta skrzynke zapewne zal mu bedzie srodkow (przynajmniej teraz) - a za RIGHTMARK bardzo w jego imieniu dziekuje - przyda sie napewno.
On ma generator sinusoid - jak widac, przyda sie.
Pierwsze dzwieki postarama na Chomikuj.pl
Dobra ale jeśli chodzi o Rightmarka, to pamiętaj, aby najpierw wykonać pomiar referencyjny samej karty dźwiękowej, tzn. zwierasz wyjście z wejście. Wynikiem będzie splot charakterystyk wejścia i wyjścia. Dopiero potem podłącz badane urządzenie do karty, a wyniki pomiarów skompensuj pomiarem referencyjnym.W przeciwnym razem charakterystyka będzie splotem charakterystyk badanego urządzenia i karty.