PC do studia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
danas
PC do studia

Post autor: danas » piątek 02 lis 2007, 22:59

Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak wybierac podzezpoly do PC przeznaczonego do tworzenia muzyki, uzywanego w amatorskim studio. Zdaje sobie sprawe ze wiele osob pyta o to, ale nie znalazlem satysfakcjonujacej odpowiedzi jak narazie. Dziwi mnie jak ludzie pisza ze komputer za ok 5tys "narazie wystarczy"..tym czasem ja w internetowych konfiguratorach sprzetu np gral.pl buduje komputer z prockiem core2duo jednym z wyzszych modeli, 2gb ramu 800 itp itd i wychodzi mi bez monitora niecale 2tys. (nie licze karty dzwiekowej, monitora, odsluchow itd). Co jest nie tak? Czy moze dobrze licze, a te opinie o kompach za 5 tys ledwo wystarczajacych sa mocno przesadzone?

Co do dobierania czesci - jak je dobierac? Znam sie mniej wiecej na kompach, ale nie od strony uzywania ich w studia, wiem mniej wiecej jakie parametry powinny miec podzespoly, aby komp byl wydajny - ale spotkalem sie z opiniami , szczegolnie na temat plyt glownych - typu "chyba nie kupowales tego komputera z mysla o muzyce" w odniesieniu do plyty glownej np. W takim razie jakie plyty glowne i inne podzespoly sa "do tworzenia muzyki" ?

Dla przykladu : procek core2duo E6750 - 1333 fsb, 4mb cache, 2.66
Ram : 2048 , 800mhz
Plyta glowna : jakas za ok 500 ktora obsluguje ten procesor i reszte sprzetu
Twardziel - 300gb, sata2
Graficzna - nie potrzebuje dobrej karty graficznej wiec przeznaczam na nia ok 200
To wszystko + obudowa, napedy, nagrywarka dvd i inne potrzebne rzeczy wychodzi mi ok 1900-2000zl. Z monitorem pewnie z 2700-2800.
Czy taka konfiguracja jest dobra, czy przy wyborze komputera do studia nalezy sie kierowac jakimis specjalnymi wyznacznikami?

abproject

Re: PC do studia

Post autor: abproject » piątek 02 lis 2007, 23:11

Co do dobierania czesci - jak je dobierac?...
Zainwestuj w MACA... i problem z glowy ;) Za czasow PC - co pol roku cos podmienialem... " zeby byc na czasie " ... w Maci tego nie masz...
[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

danas

Post autor: danas » piątek 02 lis 2007, 23:22

Uwazam ze stosunek ceny do otrzymanych mozliwosci w moim przypadku nie jest korzystny dla Maca. Nie lubie ich (uzywalem G5 z Logic - zeby nie bylo), sa mniej praktyczne i wcale nie takie lepsze w porownaniu z dobrym pc. Zreszta niewazne, chce odpowiedzi na moje pytania z powyzszego posta a nie dyskusji na temat Macow wiec koncze moj wywod i ponawiam pytanie :)

skapiozza

Post autor: skapiozza » sobota 03 lis 2007, 01:21

Czesc.

Niedawno byl taki temat, wiec zerknij na niego: jaki komp

Natomiast z mojej skromnej bo skromnej praktyki powiem tak - wszystko zalezy do czego potrzebujesz. Jesli nie jestes profesjonalista, a dopiero zaczynasz sie bawic w homerecording (z kapela czy sam) zo komp za 2k wystarczy Ci w zupelnosci.

skup sie na tym, by miec CICHY zestaw chlodzacy (znasz sie to wiesz co dobre np. Scythe itd.) i zeby miec duzy dysk.
2GB ram i Core 2 duo wystarczy z powodzeniem zakladajac ze nie bedziesz pracowal z 30 sladami na ktorych bedzie milion wtyczek VST.

Tyle ode mnie, madrzejsi niech sie wypowiedza. Pozdr.

PS: Nie martw sie tak ta konfiguracja, bo pamietaj, ze tu wielokrotnie osoby wypowiadaja sie z perspektywy profesjonalistow, a dla amatora wystarczy polowa, choc o kompie za 5k to jakos nie kojarze...

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 lis 2007, 01:46

to ze ktos jest pro nie znaczy ze musi miec 10 razy drozszy komputer

komputer ma spelniac wymagania danej pracy - dla jednego bedzie to pentium 3 1ghz i bedzie dzialac wystarczajaco dobrze dla innego core quadro i 16 giga ramu......

najwazniejsze jest zadac sobie pytanie co bedziesz na nim odpalal - jakie programy instrumenty jak duze sesje bedziesz robil

nie jestem zwolennikiem ladowania kupy kasy w komputer bo to nie ma sensu - za pol roku wydasz juz tylko polowe wiec chcac nie chcac dostaniesz po d...
ma byc w miare wydajny ale nie kosztowny i ma byc cichy - nie ma sie co spuszczac ze sie grzeje - nie roztopi sie z tego powodu

podejrzewam ze 2 tysiaki ci stykna w zupelnosci na naprawde wydajny sprzet

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 lis 2007, 01:50

konfiguracja ktora wypisales wczesniej jest ok - byleby nie byl natanszy zasilacz - minimum jakis fortron/modecom 350 wat (wiecej i tak nie potrzeba chyba ze wsadzisz jakas ostra karte graficzna - www.benchmark.pl - tam masz zestawienie kart wraz z opisem ich poboru mocy(w porownywarce))
plyta tez moze byc polowe tansza ale zwroc uwage czy chcesz w przyszlosci rozbudowac (bo wyszly nowe czipsety)
dysk mozesz kupic 400 albo 500 - stanialy bardzo
i dobry ram ddr2 800 - np.goodram albo nawet cos z cl4 - tez polecial na leb

Awatar użytkownika
ZiBi-BKS

Post autor: ZiBi-BKS » sobota 03 lis 2007, 07:44

Ja uzywam u siebie w studiu takiego kompa:

- 2GHz procek...
- 2GB ramu...
- wbudowana karta muzyczna, tylko do odsluchu (mikser podpiety pod FireWire)...
- wbudowana karta graficzna 128MB
- 500GB dysk...
- 19calowy monitor panorama...
- nagrywarka LG DVD...

z za to wszystko dalem 1800zl ;) jedyna rzecza ktora nie jest nowa jest to obudowa do kompa...cala reszta jest nowka sztuka ze sklepu na gwarancji :p mi w zupelnosci wystarcza taka konfiguracja...pozdrawiam :

danas

Post autor: danas » sobota 03 lis 2007, 11:29

No co do wydajnosci chcialbym zeby udzwignal jak najwiecej - bede nagrywal wielosladowo w czasie rzeczywistym przez mixer firewire. Moze sie zdarzyc wiec ze bede potrzebowal kilku sciezek z kilkoma wtyczkami i np VST. Wiec chcialbym uzyskac jak najlepszy stosunek wydajnosci do ceny. No i w takim przypadku - na co zwracac uwage przy doborze podzespolow? Jakie czesci i ich parametry odpowiadaja za "udzwigniecie" sporej ilosci wtyczek itd ? Czy bardziej liczy sie tu RAM , czy procek i czy w przykladowo procku bardziej wieksza ilosc MHz czy cache sie przydaje?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 lis 2007, 12:21

procek - ale wszystko zalezy jakie to beda wtyczki - bo jak wsadzisz jakies gowniane waves'y z nowej serii ktore tagicznie zra tylko proca to i na quadro bedzie to tylko kilka wtyczek.......

musialbys popatrzec z czego korzystasz i jakie daje obciazenie i bedziesz mial poglad na sytuacje

ram to do vsti potrzebny ale tylko do tych co pchaja wszystko w pamiec

skapiozza

Post autor: skapiozza » sobota 03 lis 2007, 14:00

...to ze ktos jest pro nie znaczy ze musi miec 10 razy drozszy komputer
racja, ale z reguly ma, gdyz latwiej inwestowac w sprzet, bo sie zwraca i mozna sobie pogrymasic, nie mowiac juz o tym, ze zazwyczaj praca zawodowa na sprzecie sklania do wiekszej uwagi na niuanse niz wykorzystywanie sprzetu amatorsko.

ODPOWIEDZ