RCF 4Pro 4001a czy HandBox Concert 2000
Uprzejmie prosze o niekasowanie mojego postu i odsyłanie mnie do wyszukiwarki.Wiem że tematów pokrewnych i podobnych jest mnustwo na forum ale ja nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
A zatem do żeczy.
Mam zamiar w najbliższym czasie zmienić nagłośnienie, i tu moje wątpliwości co będzie bardziej zbliżone do nagłaśniania plenerków
-koncert 2000 firmy hand box czy
-RCF 4PRO4001-A i do tego w puzniejszym terminie doły RCF ART 705-AS nie inne bo mnie nie stać no chyba że coś z mackie ale słyszałem że mają problem jak zasilanie sieciowe jest troszke słabsze.
Uprzejmie prosze o odpowiedz i krótkie uzasadnienie który z zestawów będzie potężniej brzmiał na festynie z zespołami typu dance disco
A zatem do żeczy.
Mam zamiar w najbliższym czasie zmienić nagłośnienie, i tu moje wątpliwości co będzie bardziej zbliżone do nagłaśniania plenerków
-RCF 4PRO4001-A i do tego w puzniejszym terminie doły RCF ART 705-AS nie inne bo mnie nie stać no chyba że coś z mackie ale słyszałem że mają problem jak zasilanie sieciowe jest troszke słabsze.
Uprzejmie prosze o odpowiedz i krótkie uzasadnienie który z zestawów będzie potężniej brzmiał na festynie z zespołami typu dance disco
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter
- AlfonsoRodeo
Re: RCF 4Pro 4001a czy HandBox Concert 2000
RCF, bo to najwyzsza polka jesli chodzi o glosniki,poza tym przemyslana konstrukcja z zespolona tubowa srodko-gorka - mniej to bedzie sie filtrowalo przy zestawieniu wiekszej ilosci obok siebie, mniej balaganu robi za systemem audio, jest donosny itp. HandBox natomiast widzialem na doslownie "czymkolwiek", albo AA Craaft, albo Celestion, albo Eminence albo w najgorszym wypadku chinczyk. Moja opinia jest potwierdzona tym, co ujrzalem serwisujac sprzet HB u Klienta (w basie wlozony byl 15" Craaft z 1999roku!!, srodek byl Alphardem!!, z ktorego ktos zmyl naklejke, by nie wiadomo bylo co to, a gorka to Eminence ASD1001 w hornie, ktory wymagal zamontowania drivera okrecajac go siatka perforowana [ta sama, co chroniaca front glosnikow] skrecona na sruby). Mnie to skutecznie zrazilo to produktow tejze marki - moze jestem jakis nazbyt wrazliwy
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Witam.
Od dłuższego czasu zastanawiam sie nad wymianą kolumn,doradzałem się wsządzie ,czytałem rózne opinie i doszedłem do wniosku że najlepsze sa RCF-y.
Pozdro.
Od dłuższego czasu zastanawiam sie nad wymianą kolumn,doradzałem się wsządzie ,czytałem rózne opinie i doszedłem do wniosku że najlepsze sa RCF-y.
Pozdro.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
dzięki ale co z hand box wiem że rcf są the best ale co z hand box czy z mackie
Ponoć Mackie typu bi-amp są rewelacyjne,w ogóle firma jest ok,H B jak wspomniał AlfonsoRodeo mają mniej skuteczniejsze głośniki a w to się nie ma co pchać.Poszukaj kolumn które mają głośniki firmy" eightensound"
rewelacja,w Polsce jest firma co robi paczki na tych głośnikach ale poszukaj sam bo mogę kogoś zareklamować a tego na forum nie wolno.
Pozdro.
rewelacja,w Polsce jest firma co robi paczki na tych głośnikach ale poszukaj sam bo mogę kogoś zareklamować a tego na forum nie wolno.
Pozdro.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
No dzięki wszystkim za info ale co z mackie czy faktycznie podczas występu jak prąd jest za słaby to wyłącza się gwizdek albo średni głośnik
a drugi mit to taki że od momentu jak produkuje się je w Chinach to ich jakość jest dużo gorsza i podobno inne głośniki do nich pchają.
no i czy warto płacić więcej za rcf -a czy może zastanowić się nad mocniejszym mackie
a drugi mit to taki że od momentu jak produkuje się je w Chinach to ich jakość jest dużo gorsza i podobno inne głośniki do nich pchają.
no i czy warto płacić więcej za rcf -a czy może zastanowić się nad mocniejszym mackie
-
...Uprzejmie prosze o niekasowanie mojego postu i odsyłanie mnie do wyszukiwarki.Wiem że tematów pokrewnych i podobnych jest mnustwo na forum ale ja nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
A zatem do żeczy.
Uprzejmie prosze o odpowiedz i krótkie uzasadnienie który z zestawów będzie potężniej brzmiał na festynie z zespołami typu dance disco...
Hand boxa nie znam więc nie będę komentował (basista ma ich piecyk i brzmi co najwyżej średnio, ratuje go tylko dobre źródło - dobra łapa i fender jazz bass).
Znam RCF'a.
Po pierwsze nie nagłośnisz większego plenerku RCF 4PRO4001-A (chyba, że na najwyżej 100-150 osob - zwłaszcza dance disco) - nie masz subbasów, a w takiej muzyce dół to podstawa (i to raczej dół z tej samej serii - 8001 lub 8002). Paczki są z pokryciem 90x45 st. co praktycznie uniemożliwia zwiększanie ich ilości na stronę ze względu na filtrację grzebieniową. Można je stawiać jedna na drugiej ("do góry nogami") ale to nie jest rozwiązanie tylko ostateczność.
Bez dołu ta paczka nie działa właściwie - wymaga postawienia na wysokości 70cm - inaczej będzie promieniować ludziom w brzuchy, a nie ma w niej gniazda statywu.
Paczka ma 1m wysokości i waży ok 50kg co uniemożliwia jednoosobowy transport (chyba że chcesz wylądować w szpitalu na kręgosłup).
Co do brzmienia to jest bardzo dobre i niewiele jest kolumn z lepszym dźwiękiem.
Ta paczka jest przeznaczona raczej do pracy w zestawie 2 x 4PRO4001 + 2-4 x 4PRO8001-8002 co limituje wielkość imprezy do 200-300 osób w plenerze w wysokim spl.
Jeżeli chcesz robić większe imprezy to rozglądnij sie za innym systemem, ale pasywnym np. Pol-audio, który daje się łatwo rozbudowywać.
P.S. Ja mam RCF 4PRO6001-A + 4PRO8002-A i przesłuchałem wszystkie aktywne paczki RCF'a przed zakupem, a mój system z założenia miał obsługiwać imprezy na ok. 300 osob (ale za to w najwyższej jakości)
A zatem do żeczy.
Uprzejmie prosze o odpowiedz i krótkie uzasadnienie który z zestawów będzie potężniej brzmiał na festynie z zespołami typu dance disco...
Hand boxa nie znam więc nie będę komentował (basista ma ich piecyk i brzmi co najwyżej średnio, ratuje go tylko dobre źródło - dobra łapa i fender jazz bass).
Znam RCF'a.
Po pierwsze nie nagłośnisz większego plenerku RCF 4PRO4001-A (chyba, że na najwyżej 100-150 osob - zwłaszcza dance disco) - nie masz subbasów, a w takiej muzyce dół to podstawa (i to raczej dół z tej samej serii - 8001 lub 8002). Paczki są z pokryciem 90x45 st. co praktycznie uniemożliwia zwiększanie ich ilości na stronę ze względu na filtrację grzebieniową. Można je stawiać jedna na drugiej ("do góry nogami") ale to nie jest rozwiązanie tylko ostateczność.
Bez dołu ta paczka nie działa właściwie - wymaga postawienia na wysokości 70cm - inaczej będzie promieniować ludziom w brzuchy, a nie ma w niej gniazda statywu.
Paczka ma 1m wysokości i waży ok 50kg co uniemożliwia jednoosobowy transport (chyba że chcesz wylądować w szpitalu na kręgosłup).
Co do brzmienia to jest bardzo dobre i niewiele jest kolumn z lepszym dźwiękiem.
Ta paczka jest przeznaczona raczej do pracy w zestawie 2 x 4PRO4001 + 2-4 x 4PRO8001-8002 co limituje wielkość imprezy do 200-300 osób w plenerze w wysokim spl.
Jeżeli chcesz robić większe imprezy to rozglądnij sie za innym systemem, ale pasywnym np. Pol-audio, który daje się łatwo rozbudowywać.
P.S. Ja mam RCF 4PRO6001-A + 4PRO8002-A i przesłuchałem wszystkie aktywne paczki RCF'a przed zakupem, a mój system z założenia miał obsługiwać imprezy na ok. 300 osob (ale za to w najwyższej jakości)

Poszukaj na stronie: www.polaudio.pl
Mam styczność z tymi paczkami od dłuższego czasu (pracuję na nich).
Rewelacja, poprostu one zawsze grają, popytaj w środowisku.
Zobacz jeszcze: www.silversound.info
Najlepszy chyba wybór, pod kątem jakość-cena.
Mam styczność z tymi paczkami od dłuższego czasu (pracuję na nich).
Rewelacja, poprostu one zawsze grają, popytaj w środowisku.
Zobacz jeszcze: www.silversound.info
Najlepszy chyba wybór, pod kątem jakość-cena.
Jak w ogóle można stawiać kwestię wyboru między HB a RCF ?
HB to po prostu duża stolarnia / bez obrazy / a RCF to firma o światowej, ugruntowanej od dziesięcioleci renomie, z którą mało kto może się równać nawet na "zachodzie" .
W ciemno wybrałbym RCF, nie tylko w ciemno, ale i nawet "w głucho"
Ale z drugiej strony to chyba dobrze, że w ogóle pojawiają się takie wątpliwości, to znaczy że krajowe firmy jednak trochę "namieszały" na rynku. Ale jak to mówią "znaj proporcją, mocium panie"...
dla średnio zorientowanych w temacie, nieskromnie polecam trochę lektury tutaj:
http://www.pmp.civ.pl/index1.php?menu=technika&s=
HB to po prostu duża stolarnia / bez obrazy / a RCF to firma o światowej, ugruntowanej od dziesięcioleci renomie, z którą mało kto może się równać nawet na "zachodzie" .
Ale z drugiej strony to chyba dobrze, że w ogóle pojawiają się takie wątpliwości, to znaczy że krajowe firmy jednak trochę "namieszały" na rynku. Ale jak to mówią "znaj proporcją, mocium panie"...
http://www.pmp.civ.pl/index1.php?menu=technika&s=
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.
- sprzetmuzyczny.pl
...Jak w ogóle można stawiać kwestię wyboru między HB a RCF ?
http://www.pmp.civ.pl/index1.php?menu=technika&s=...
dobrze powiedziane
http://www.pmp.civ.pl/index1.php?menu=technika&s=...
dobrze powiedziane