Podłączanie i funkcje sprzętu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
choyrack
Podłączanie i funkcje sprzętu

Post autor: choyrack » wtorek 30 paź 2007, 14:26

Witam, zaczalem pytac o sprzet w poprzednim temacie ale widze ze nie mam swiadomosci pewnych spraw dlatego chcialbym to wyjasnic. Poszperalem po tematach i czesciowo sie dowiedzialem ale jeszcze pare spraw nie daje mi spokoju, prosze o wyjasnienie

1. Jesli karta ma 6 wyjsc mono lub 3 stereo, a nie pisze w jej specyfikacji ze obsluguje dzwiek 5.1 to czy bede mogl podlaczyc do niej w tym standardzie glosniki genius home theater 5.1 pod windowsem? Czy ograniczeniem bedzie software?

2. Jak podlaczyc mikser 4 lub wiecej kanalowy ktory nie ma outputow kazdej linii do karty (np maya 44, emu 0202) tak zeby mozna bylo nagrywac sciezki symultanicznie osobno?

3. Czy jesli mixer (np Alesis MultiMix 8)na wyjscie usb to czy mozna podlaczyc bezpodrednio do komputera przez USB i nagrywac kilka sciezek osobno czy tez sygnal podawany przez USB bedzie mixem sciezek tak jak w przypadku Wyjscia REC OUT?

4. MAYA EX5 CE jest lepszą kartą pod wzgledem home recordingu od audigy 2 NX? Wiem ze tu nikt creative`a nie lubi ( i pewnie jest to uzasadnione) ale cene ma nizsza, parametry (24bity/96khz) wyzsze i do tego obsluguje standard 5.1. Czy przetworniki ma az tak slabe ze jakosc nagran jest gorsza niz w przypadku produktow konkurencji? Moze sa jakies inne parametry?

Bardzo prosze o odpowiedzi na te pytania, szukam w necie informacji na ten temat ale nikt nie pisze o takich trywialnych sprawach:D Moze znacie jakis prosty samouczek w zakresie sprzetu?

diesrecords

Re: Podłączanie i funkcje sprzętu

Post autor: diesrecords » wtorek 30 paź 2007, 19:07

Witam,
Najprościej można podłączyć taki mikser z kartą za pomocą odpowiednio spreparowanych kabli wpiętych do gniazd "insert".

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 31 paź 2007, 02:10

...Witam, zaczalem pytac o sprzet w poprzednim temacie ale widze ze nie mam swiadomosci pewnych spraw dlatego chcialbym to wyjasnic. Poszperalem po tematach i czesciowo sie dowiedzialem ale jeszcze pare spraw nie daje mi spokoju, prosze o wyjasnienie

1. Jesli karta ma 6 wyjsc mono lub 3 stereo, a nie pisze w jej specyfikacji ze obsluguje dzwiek 5.1 to czy bede mogl podlaczyc do niej w tym standardzie glosniki genius home theater 5.1 pod windowsem? Czy ograniczeniem bedzie software?

2. Jak podlaczyc mikser 4 lub wiecej kanalowy ktory nie ma outputow kazdej linii do karty (np maya 44, emu 0202) tak zeby mozna bylo nagrywac sciezki symultanicznie osobno?

3. Czy jesli mixer (np Alesis MultiMix 8)na wyjscie usb to czy mozna podlaczyc bezpodrednio do komputera przez USB i nagrywac kilka sciezek osobno czy tez sygnal podawany przez USB bedzie mixem sciezek tak jak w przypadku Wyjscia REC OUT?

4. MAYA EX5 CE jest lepszą kartą pod wzgledem home recordingu od audigy 2 NX? Wiem ze tu nikt creative`a nie lubi ( i pewnie jest to uzasadnione) ale cene ma nizsza, parametry (24bity/96khz) wyzsze i do tego obsluguje standard 5.1. Czy przetworniki ma az tak slabe ze jakosc nagran jest gorsza niz w przypadku produktow konkurencji? Moze sa jakies inne parametry?

Bardzo prosze o odpowiedzi na te pytania, szukam w necie informacji na ten temat ale nikt nie pisze o takich trywialnych sprawach:D Moze znacie jakis prosty samouczek w zakresie sprzetu?...
1.dzwek 5.1 jest obslugiwany przez sterowniki wdm - moze obslugiwac moze nie - emu na przyklad na standartowych sterach na poczatku nie chcialo wcale
teraz obsluguje niby ale dziala mi to tylko w wiscie i niektorych programach
oczywiscie w asio bez klopotu
2.poprzez aux - masz wtedy regulacje poziomu nagrania nezaleznie od miksu na mikserze
3.musisz zajrzec do instrukcji sprzetu - niektore miksery nagrywaja tylko mix out inne kazdy kanal osobno
4.pod wzgeledem home recordingu jak najbardziej slabe bo nie do tego tworzone

Awatar użytkownika
choyrack

Post autor: choyrack » czwartek 01 lis 2007, 00:03

Dzieki wielkie za konkretne odpowiedzi! Pozdrawiam

Awatar użytkownika
choyrack

Post autor: choyrack » czwartek 01 lis 2007, 01:36

hmm a jak podlaczany jest system 5.1 do emu (mam na mysli 0202 i 0404)? Z tego co piszesz wnioskuje ze przez wyjscie SPDIF i ze sa jakies przejsciówki do 3x stereo? Pewnie odkrywam (lub nie) Ameryke ale jestem prostym facetem, mam 3 kable z glosnikow i tylko 1 wyjscie stereo z emu (lub spdif) i nie zgadza mi sie rachunek;D

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 01 lis 2007, 06:31

wcale bo nie obsluguje dzwieku wielokanalowego przez spdif - mozna wylacznie miksowac do stereo w karcie(w 0404) nie wiem jak jest w 0202

Awatar użytkownika
choyrack

Post autor: choyrack » czwartek 01 lis 2007, 11:46

co to znaczy miksowac do stereo? Bo chodzi o 2 kwestie:
1. sterowniki w 0404 w viscie musza miec w opcjach regulacji glosnosci idzwieku opcje 5.1 do wyboru, oraz
2. musi byc wyprowadzony sygnal na zewnatrz zeby podlaczyc analogowe glosniki (3 kable stereo), a przeciez z karty wychodzi tylko 1x stereo jesli mowisz ze przez spdif sie nie da.

Bardzo prosze o jakies proste i obrazowe wyjasnienie bo nie potrafie sobie tego wyobrazic, a to wazne dla mnie w przypadku zakupu nowego sprzetu.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 01 lis 2007, 15:47

owszem masz w patchmiksie stripy wave 1/2 ,3/4,5/6,7/8 czyli do wielokanalowego dzwieku - ale i tak miksuja sie wyjsciowo tylko do stereo - spdif nie obsluguje dzwieku wielokanalowo kodowanego tylko stereo

co innego emu 1212m - tam moge wypuscic sobie na adata jednak by miec w analogu te kanaly to musze skorzystac z dodatkowego urzadzenia

zawsze mozesz skorzystac z wbudowanej karty dzwiekowej do wypuszczenia wielokanalowego dzwieku - wiele nie stracisz po cyfrze

Awatar użytkownika
choyrack

Post autor: choyrack » czwartek 01 lis 2007, 20:47

Spoko, chyba rozumiem.
Moglbym w takim razie na czas nagrywania podpinac przykladowo mikser+EM ze sluchawkami a do normalnego uzytkowania komputera w celach multimedialnych korzystac ze zintegrowanego soundmaxa? Czy zainstalowane rownoczesnie sterowniki obu tych urzadzen nie beda sie gryzc ze soba?

Awatar użytkownika
choyrack

Post autor: choyrack » niedziela 04 lis 2007, 01:29

Jeszcze raz prosze o odpowiedz na powyzsze pytanie bo to dla mnie wazna sprawa przy zakupie sprzetu.

ODPOWIEDZ