Problem z Alphard U2 800 M

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Zigi
Problem z Alphard U2 800 M

Post autor: Zigi » środa 03 paź 2007, 23:43

Witam! Wstyd się przyznać stary wyga a dałem się nabić w butelkę jak małe dziecko Mianowicie zakupiłem system bezprzewodowy Alphard u 2 800 m gdyż potrzebowałem microporta i mikrofonu bezprzewodowego a że było to w jednym połakomiłem się. Niestety jak do tej pory mam z nim same kłopoty. Jakkolwiek microport działa bez zarzutu to z mikrofonem bezprzewodowym dzieją się cuda. Najpierw był przesterowany sygnał z mikrofonu oddałem do naprawy zmniejszono czułość. Po 1 naprawie zaczął się znowu rozłączać i dalej sygnał był przesterowany choć trochę mniej na nic kręcenie geinem w mikserze oddałem do naprawy dali mi nowy zestaw w którym to mikrofon bezprzewodowy po odejściu od anteny ze 4 - 5 metrów tracił sygnał.Wrócił w tym tygodniu z naprawy ciekawe co teraz się będzie działo. Pytanie czy po 3 naprawie mogę żądać zwrotu pieniędzy i czy ktoś ma podobny problem z tym zestawem? Pozdrawiam czekam na debatę na ten temat!

Awatar użytkownika
adammus

Re: Problem z Alphard U2 800 M

Post autor: adammus » piątek 05 paź 2007, 10:58

...Witam! Wstyd się przyznać stary wyga a dałem się nabić w butelkę jak małe dziecko Mianowicie zakupiłem system bezprzewodowy Alphard u 2 800 m gdyż potrzebowałem microporta i mikrofonu bezprzewodowego a że było to w jednym połakomiłem się. Niestety jak do tej pory mam z nim same kłopoty. Jakkolwiek microport działa bez zarzutu to z mikrofonem bezprzewodowym dzieją się cuda. Najpierw był przesterowany sygnał z mikrofonu oddałem do naprawy zmniejszono czułość. Po 1 naprawie zaczął się znowu rozłączać i dalej sygnał był przesterowany choć trochę mniej na nic kręcenie geinem w mikserze oddałem do naprawy dali mi nowy zestaw w którym to mikrofon bezprzewodowy po odejściu od anteny ze 4 - 5 metrów tracił sygnał.Wrócił w tym tygodniu z naprawy ciekawe co teraz się będzie działo. Pytanie czy po 3 naprawie mogę żądać zwrotu pieniędzy i czy ktoś ma podobny problem z tym zestawem? Pozdrawiam czekam na debatę na ten temat! ...

Ja też mam ten zestawik. Też miałem problem z rozłączaniem zasięgu na jednej stronie. oddałem do naprawy odesłali no i teraz działa bez zarzutu od ponad pół roku. Tak więc może nie będzie tak źle.
Chociaż po tym co widzimy to seryjne serie wymagają ręcznej poprawki (dostrajania) zanim zaczną pracowac poprawnie :)
muzyka

serwis115

Post autor: serwis115 » piątek 05 paź 2007, 11:57

...Witam! Wstyd się przyznać stary wyga a dałem się nabić w butelkę jak małe dziecko Mianowicie zakupiłem system bezprzewodowy Alphard u 2 800 m gdyż potrzebowałem microporta i mikrofonu bezprzewodowego a że było to w jednym połakomiłem się. Niestety jak do tej pory mam z nim same kłopoty. Jakkolwiek microport działa bez zarzutu to z mikrofonem bezprzewodowym dzieją się cuda. Najpierw był przesterowany sygnał z mikrofonu oddałem do naprawy zmniejszono czułość. Po 1 naprawie zaczął się znowu rozłączać i dalej sygnał był przesterowany choć trochę mniej na nic kręcenie geinem w mikserze oddałem do naprawy dali mi nowy zestaw w którym to mikrofon bezprzewodowy po odejściu od anteny ze 4 - 5 metrów tracił sygnał.Wrócił w tym tygodniu z naprawy ciekawe co teraz się będzie działo. Pytanie czy po 3 naprawie mogę żądać zwrotu pieniędzy i czy ktoś ma podobny problem z tym zestawem? Pozdrawiam czekam na debatę na ten temat! ...

Panie Zbigniewie usterki w mikrofonach U-2 800 MV zdarzają się niezwykle rzadko, wyjątkowo nie miał pan szczęścia.
Nie rozumiem, jednak kupił pan zestaw z mikrofonami do ręki, może inne urządzenia podłącza Pan niewłaściwie i to one powodują problemy.
Czy ma Pan zastrzeżenia do serwisu? Naprawy reklamacyjne zostały wykonane nawet przed terminem, co rzadko się zdarza w innych serwisach, a na serwisy i tak ludzię będą marudzili zawsze, to zrozumiałe.
Jest Pan bardzo niecierpliwy nie czekając na wet na odbiór obecny i sprawdzenia.
Myślę, że ze zwrotem nie będzie najmniejszych problemów jeśli spełni Pan warunki opisane w karcie gwarancyjnej. Z jakości tych mikrofonów jest zadowolonych wielu odbiorców. Niestety bez względu na markę bezprzewodowe mikrofony nie działają we wszystkich miejscach idealnie lub trzeba to umieć dobrze zrobić.
Jeśli Pan nie szuka sensacji tylko prosi o pomoc zapraszamy do siedziby firmy lub telefon do serwisu który chyba pan posiada.
Czy jest Pan usatysfakcjonowany?

serwis115

Post autor: serwis115 » piątek 05 paź 2007, 15:40

Dodatkowo urwała się w jednym z mikrofonów blaszka do mocowania bateryjki 9V, czy to sie kwalifikuje do naprawy gwarancyjnej? W drugi też prawdopodobnie lada moment odpadnie...
...

Proszę Pana, proszę zwrócić się do serwisu –adres jest w internecie - uwzględniamy reklamacje trudno jednak rozpatrywać uszkodzenia mechaniczne gdy się nie szanuje sprzętu a tak się dzieje bo jest dla niektórych tani, takie naprawy wykonujemy odpłatnie. Jeśli Pan widzi że jakaś blaszka Panu zaraz odpadnie to niech Pan ją przykręci a nie czeka kiedy to się stanie. Jeśli to jest zbyt trudne proszę odesłać do serwisu. Proszę wybaczyć, że się tak wypowiadam. Zawsze udzielamy wszelkiej pomocy, ale proszę nie wymagaj od nas cudów, bo cudów nie ma. Każdy sprzęt ulegnie kiedyś pewnie awarii. Wszyscy na świecie wymieniają co jakiś czas swoje mikrofony na nowe, bo nic nie jest wieczne.

Awatar użytkownika
Zigi

Post autor: Zigi » środa 10 paź 2007, 22:24

Panie Zbigniewie usterki w mikrofonach U-2 800 MV zdarzają się niezwykle rzadko, wyjątkowo nie miał pan szczęścia.
Nie rozumiem, jednak kupił pan zestaw z mikrofonami do ręki, może inne urządzenia podłącza Pan niewłaściwie i to one powodują problemy.
Czy ma Pan zastrzeżenia do serwisu? Naprawy reklamacyjne zostały wykonane nawet przed terminem, co rzadko się zdarza w innych serwisach, a na serwisy i tak ludzię będą marudzili zawsze, to zrozumiałe.
Jest Pan bardzo niecierpliwy nie czekając na wet na odbiór obecny i sprawdzenia.
Myślę, że ze zwrotem nie będzie najmniejszych problemów jeśli spełni Pan warunki opisane w karcie gwarancyjnej. Z jakości tych mikrofonów jest zadowolonych wielu odbiorców. Niestety bez względu na markę bezprzewodowe mikrofony nie działają we wszystkich miejscach idealnie lub trzeba to umieć dobrze zrobić.
Jeśli Pan nie szuka sensacji tylko prosi o pomoc zapraszamy do siedziby firmy lub telefon do serwisu który chyba pan posiada.
Czy jest Pan usatysfakcjonowany?
...

Jestem w trakcie testów na drugim zestawie nagłośnieniowym. Na zestawie Mackie 1530 x 2 + sub 1801 chwilę chodziło prawidłowo chociaż gdy głośniej mówiło się do mikrofonu był słyszalny lekki przester po odejściu od stacji około 6 metrów czasami sygnał się urywał być może było to wynikiem zamontowania stacji nadawczej w racku ale z drugiej strony gdzie mam to wmontowac? obecnie testuje te mikrofony na zestawie zeck vector i chodzi w miarę poprawnie ale że krótko testowałem to więcej się nie wypowiem. Podłącze jeszcze jak znajdę czas do Zecków asp 1202 i wtedy się okaże czy mikrofony są wadliwe czy przeznaczone może do systemów alpharda wyrównanych liniowo.
Co do prawidłowego podłączenia mikrofonów muszę się odnieść do podłączenia co takiego mogłem podłączyć nieprawidłowo? Od jakiś 15 lat podłączam różnego typu mikrofony i inne sprzęty grające i nie miałem nigdy z tym aż takich problemów jak z tymi mikrofonami. Poza tym nie pomyliłem gniazda prądowego z sygnałowym.Mikser z kolumnami podłączony jest prawidłowo. I chce jeszcze zaznaczyć że nie szukam sensacji chcę tylko aby mój zestaw chodził prawidłowo bo dopiero po trzeciej ingerencji serwisu zaczęło to w miarę poprawnie chodzić choć nie wiem jak długo.A boję sie że przy następnej wpadce konferansjer mnie publicznie opier... i będzie miał rację. Zatem pytanie jeśli nie umiem tego poprawnie podłączyć proszę powiedzieć gdzie ma ten sterownik stać żeby nie było zakłóceń? I czy można uzyskać zwrot kasy jeśli nie będę usatysfakcjonowany sprzętem w dalszym ciągu? Chcę zaznaczyć że nie mam pretensji do serwisu który rzeczywiście wywiązał się z naprawy w tydzień. Ale porównując np prosty mikrofon bezprzewodowy Shura B.G 3.1 z którym miałem okazje pracować przez kilka ładnych lat w Ośrodku kultury i czasami pracował w deszczu i na mrozie naprawdę nie było żadnych problemów z przesterem czy zanikaniem sygnału chyba że konferansjer poszedł sobie z 50 metrów od stacji w tłum ludzi zaznaczę też że podłączałem z sukcesem bezprzewód sm 58 tudzież nawet AKG w porównaniu z tym co przeżywały tamte mikrofony Alphard który nabyłem ma warunki wręcz laboratoryjne.Co do mojej niecierpliwości to zaznaczę że mikrofon nabyłem 9 lipca 2007 r. a dopiero teraz zacząłem go używać gdyż wcześniej miałem stany lękowe czy zacznie trzeszczeć lub zginie sygnał. Na koniec trochę słodyczy mikroport który jest w tym zestawie działa prawidłowo. I powiem jeszcze dlaczego wybrałem firmę alphard dlatego że mam mikrofon ET 63 MV z którego jestem zadowolony więc pomyślałem że cewka o numerze 80 to dopiero musi chodzić niestety wolałbym żeby w środku była ta z ET 63... A tak z ciekawości czy odzyskam kasę jeśli oddam ten zestaw bo coś sie nie mogę doczytać w karcie gwarancyjnej jest mowa o wymianie na nowy ja jednak wolałbym kasę. Pozdrawiam Zbych !

Awatar użytkownika
adammus

Post autor: adammus » środa 10 paź 2007, 23:29

Mówiąc szczerze też miałem jakiś czas stany lękowe bo mi przerywało.

oddałem do naprawy i teraz od pół roku jest na prawdę ok.

Co do przesteru to może dajesz za duży gain na tym mikrofonie.

Ja mam odkręcony gain na godzinę 9-tą maksymalnie.

On daje duży sygnał wyjściowy.

Co do zaniku sygnału to u mnie do 20 metrów działą zupełnie bez przerywania teraz. Nie zanika nigdy.

Minusem tego zestawu jest bateriożerność. Niestety na akumulatorkach 2 godziny ciągłej pracy i do wymiany.
muzyka

Awatar użytkownika
Zigi

Post autor: Zigi » środa 31 paź 2007, 17:00

Zacząłem ten post dlatego chcę go skończyć. Zakończenie jest pomyślne jak w bajce kolega zawiózł zestaw do siedziby firmy Alphard i odzyskałem pieniądze. Firma Alphard przelała na moje konto kaskę za co bardzo dziękuje. Jeszcze jedno nie piszę po to żeby zaistnieć na forum gdyż sława mnie męczy
Uważam temat problem z Alphard U2 800 M za zakończony.
Pozdrawiam wszystkich !

Awatar użytkownika
lukidor

Post autor: lukidor » sobota 29 gru 2007, 00:55

Witam zajmuje się elektroniką od kilku ładnych lat szczególnie techniką w.cz naprawiam radiotelefony i wszystko co jest z tym związane a że przy okazji jestem muzykiem to także mikrofony.Miałem okazję mieć tego Alpharda na stole i powiem wam tak: Jest to największe badziewie z mikrofonów bezprzewodowych średniej klasy w tym przedziale cenowym!!! Zarówno Sam mikrofon jak i baza (odbiornik) wystarczy tylko rozkręcić i zobaczyć jak to jest polutowane!To po prostu ledwo się trzyma!!! Chyba jakiś Chińczyk amator to składa :D Ten mikrofon to Chiński wynalazek w wersji OEM u nas kupuje to z Chin firma Alphard i pod swoją nazwą to sprzedaje a w sieci marketów Conrad Electronic sprzedają to pod nazwą SOH. Jeśli zależy wam na trwałości i niezawodności to warto dodać 300zł i kupić coś firmowego naprawdę przemyślcie i się zastanówcie.Mój post nie ma na celu anty reklamy ale wyrażenie swojej opinii o tym produkcie "od kuchni".To poprostu tylko ładnie wygląda i zrobiony jest na wzór 1 modelu Seenheizera.

Awatar użytkownika
psychokiller

Post autor: psychokiller » środa 19 mar 2008, 15:57

WIec przydzwiek na wejsciach XLR mzoe byc chyba spowodowny tym iz obie masy PIN 1 XLR są ze sobą płaczone w mikrofonie popinajac je kablkami tworzymy iekną petle masy. Może w jednym z kalibłaczących stacje z mikserem nalezałoby odlutować mase od pinu 1 na jednym zkonców i problem zniknie
Przeciwnik PARTACTWA przeciwnik CHIŃSZCZYZNY

ODPOWIEDZ