Co trzeba zrobić, żeby instrumenty wirtualne w Logicu grały na oddzielnych kanałach?
Potrzebuję wysyłać na koncertach na przody jeden ślad z loopami, jednocześnie na wyjściu słuchawkowym mam click dla perkusisty i z tym nie mam żadnego problemu. Problem jest z instrumentami wirtualnymi w Logicu. Dla każdego wybieram inny kanał. To jakoś jednak nic nie daje. Grają tylko wtedy, kiedy mają zaznaczoną opcję "record". Jeżeli na wszystkich zaznaczę "record" to i tak grają wszystkie, mimo że mają wybrane oddzielne kanały. Co ztym zrobić, żeby grając na kanale 1 słyszeć tylko instrument przypisany do 1 kanału?
Jak to zrobić w Logicu?
Re: Jak to zrobić w Logicu?
dawno się nie bawiłem lodżikiem, ale z tego co pamiętam był tam Channel Splitter który pozwalał na rozcięcie sygnału MIDI na 16 różnych kabelków (po 1 kanale na kabel). I te kabelki łączysz po kolei do tych virtualnych instrumentów.
Ja odszedłem od lodżika bo wkurzało mnie że tylko 1 instrument może grać w czasie rzeczywistym, a reszta z opóźnieniem. Tak było w 5.51 na PC.
Ja odszedłem od lodżika bo wkurzało mnie że tylko 1 instrument może grać w czasie rzeczywistym, a reszta z opóźnieniem. Tak było w 5.51 na PC.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
Nic to nie daje. Łączę te kabelki z Channel Splitter a i tak grają albo wszystkie, albo żaden. Może ten Splitter trzeba jeszcze z czymś połączyć?
Pamiętam, że kiedyś w Cubase chyba Le robiłem taki myk z jakimiś filtrami. Wybierało się opcję, żeby track odbierał na przykład informacje z kanałów niższych niż 4 a wyższych niż 2 i w ten sposób grał tylko na 3.
Mam nowego Logica Studio, gdzie w nim jest taka opcja?
Pamiętam, że kiedyś w Cubase chyba Le robiłem taki myk z jakimiś filtrami. Wybierało się opcję, żeby track odbierał na przykład informacje z kanałów niższych niż 4 a wyższych niż 2 i w ten sposób grał tylko na 3.
Mam nowego Logica Studio, gdzie w nim jest taka opcja?
Phisical Input do CH.Splittera a z niego kabelkami do poszczególnych instrumentów, ale wtedy odznacz (wyłącz) na trackach skojarzonych z tymi instrumentami rec arm.
powinno chodzić (mi zawsze chodziło), ale tak jak pisałem było opóźnienie dlatego zrezygnowałem z używania logica jako hosta do gry na żywo z pomocą zewnętrznego sequencera
powinno chodzić (mi zawsze chodziło), ale tak jak pisałem było opóźnienie dlatego zrezygnowałem z używania logica jako hosta do gry na żywo z pomocą zewnętrznego sequencera
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
- Miłaszewski
chyba channel splitter musialby byc podlaczony gdzies przy obiekcie "recording thru" czy cos takiego...
[addsig]
[addsig]
Kazdy obiekt audio instrument ma w inspektorze ustawianie kanału midi
A wiedz musisz dla karzedegoobiektu ustawic taki kanałjaki chcesz.
A wiedz musisz dla karzedegoobiektu ustawic taki kanałjaki chcesz.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
moim zdaniem nie tędy droga, bo określenie kanału dla każdego obiektu nic nie da. W tym przypadku polecam rozwiązanie z podzielnikiem kanałów
- Miłaszewski
klopot polega chyba na tym, ze przy uzbrojeniu sciezki wejscie midi nadaje na wszystkich kanalach? Dlatego graja wszystkie moze?
[addsig]
[addsig]
Jacek ma rację. To jest właśnie problem. Twój sposób Kubańczyk sprawdziłem i działa. Wielkie dzięki. Dla mnie jednak bardziej logiczne w tym całym Logicu byłoby, że wybierając dany kanał w Inspektorze, track odbiera informacje tylko na tym kanale. Może jest taka opcja? Może trzeba coś gdzieś zaznaczyć albo odznaczyć?