Akai MPD 24 vs Korg Padkontrol vs M-Audio Trigger Finger

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Kostu
Akai MPD 24 vs Korg Padkontrol vs M-Audio Trigger Finger

Post autor: Kostu » wtorek 23 paź 2007, 13:09

Witam wszystkich użytkowników tych padów:
Akai MPD 24
Cena: 799 zl brutto
Korg Padkontrol + Creative Kontrol Pack vol.3
Cena: 679 zl brutto
M-Audio Trigger Finger
Cena: 779 zl brutto

Wacham się pomiędzy tymi trzema padami i w związku z tym (narazie) mam jedno pytanie:

Jak jest z ich niezawodnością, które pady są wytrzymalsze?
(chodzi mi także o pokrętła i suwaki)...

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję

Awatar użytkownika
matrigs

Re: Akai MPD 24 vs Korg Padkontrol vs M-Audio Trigger Finger

Post autor: matrigs » wtorek 23 paź 2007, 17:41

Trudno powiedzieć - bardzo osobisty wybór - dam ci kilka szcegółów których mogłeś nie znać może ci pomoże wybrać.

Akai MPD24 oraz Trigger Finger miałem okazję wytestować w krakowie na targach music media. Przyznam że zdecydowanie lepsze wrażenie zrobiło na mnie Akai. Po pierwsze, twardsze pady pozwalały dla mnie dużo dokładniej wyzwolić dźwięk o wymaganej amplitudzie, po drugie zdawało mi się że zakres działania padów jest "szerszy" (w sensie ze większa powierzchnia pada reaguje na dotyk więc jeśli nie uderzysz całkowicie centralnie to się nic nie stanie - dodam tylko że nawet w tym AKAI można zapomnieć o uderzaniu w rogi - nic się nie dzieje). W dodatku sama budowa AKAI'a powoduję większe zaufanie - spod to solidna płyta stalowa która dociąża maszyne, nóżki trzymają sie dobrze i nic nie trzeszczy ani gnie się. W dodatku dla mnie AKAI rządzi dla samych suwaków oraz enkoderów które się bardzo często przydadzą. Jedyny dla mnie minus AKAI'a jest fatalne ulokowanie przycisków zmiany banków co nie pozwala na szybkie przełączenie w czasie gry.

Padkontrol niestety nie miałem okazji wytestować ale jakośod samego początku nie podobał mi się ten sprzęt - nie można wywołać świecenie padów z poziomu sequencera/programu (chociaż uwaga! - już undergroudnowe grupy nad tym siedzą), elementy zmiany funkcji padów zajmują zbyt dużo miejsca na panelu i przez to jest niepotrzebnie duży a i ten x/y pad nie jest dla mnie wypasem - z jednej strony fajny dodatek ale posiadam już takowy na novation x-station i korzystam z niego tyle co wcale.

Powodzenia w wyborze.

Awatar użytkownika
Kostu

Post autor: Kostu » piątek 26 paź 2007, 17:03

Dzięki za opinię...

Po wnikliwej analizie znalezionych opinii na forach, stronkach z testami i filmikach na jutubie stwierdzam iż:

jeśli chodzi o niezawodność to pomiędzy mpd24 a Padcontrol'em - wygrywa Korg (na tematTrigger-Finger'a nic nie znalazłem)

pady Korga są "miękkie", co za tym idzie przy bardziej dynamicznym, mocniejszym graniu velocity nie będzie wciąż dobijać do 127 (tak mi się przynajmniej wydaje)

pady M-Audio i Korga są po prawej stronie

znalazłem świetną cenę na Korga a różnica 250pln to nawet sporo, poza tym Korg ma zdecydowanie więcej softu

Także narazie skłaniam się ku Korg Padkontrol chociaż więcej gałek i suwaków w Akai i Trigger Finger kusi....

jeszcze mam dwa tygodnie na decyzje także spokojnie przemyśle

POZDRO

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » sobota 27 paź 2007, 23:35

pady korga mają AF ??

bo T.F ma...

http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 27 paź 2007, 23:41

mam Korg Padkontrol i jestem bardzo zadowlony.

O Aftertouchu sie nie wypowiem - bo uzywam ich do wgrywania perkusji akustycznych, a tam nic na AT nie ma :)

XY - to nie wszystko - tam jest roll i flam - i do tego to sluzy :)

miejsce uderzenia ma wplyw na komunikat (po krawedziach nieco deikatniejsze velocity jest)

Wg.mnie od AKAI lepsze - przynajmniej do tego do czego ja uzwyam - bardziej feelowne - Triggera Fingera nie znam

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » niedziela 28 paź 2007, 10:09

nie miałem pod palcami korga ale na targach testowalem akaja mpd24...

nie przypadł mi do gustu... sztywne twarde pady nisko osadzone praktycznie na równi z obudową... posiadam axioma i tam padziki(te z T F) są dla mnie ok... ale trzeba celować w środek... nie zawsze załapie na rogach, a jak załapie to z niskim velocity... dla mnie to nie jest problem...
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 28 paź 2007, 10:18

Pady z Korga z jeszcze wykonane z takiej gumy. ze palce sie nieco do nich "lepia" - co mnie sie zdecydowanie podoba, np. przy wgrywaniu brushes, sa dosyc wysokie, i zdecydowanie bardziej miekkie niz te ktore znalezc mozna w AKAI.

Edytor map jest bardzo wygodny (zaluje ze nie ma wsrod presetow EZdrummera, mimo ze sa mapy mniej znanych VST)

Z zalaczonego softu nie korzystalem, ale w Reasona jest akurat tyle ile potrzeba :) o ile nie traktuje sie go jako glownego zrodla dzwieku

JayMoo

Post autor: JayMoo » poniedziałek 29 paź 2007, 13:12

coż... testowalem wszystkie trzy modele.
pracuje na mpc 2500 od dawna, mpd24 mam od paru tygodni.
mogę powiedziec jedno, i wspomnicie moje slowa ;) - trigger finger i wszystkie inne zabawki zdązą wam sie sto razy rozleciec, a akai bedzie sie trzymalo bez zarzutu. mowie to z doswiadczenia i znajomosci tego typu urzadzen.
z dynamika jest na odwrot. miekki pad duzo latwiej wchodzi na wysokie/maksymalne velocity. a dla wymagających w akai jest oczywiscie paleta krzywych dynamiki i oddzielnie sterowany zakres velocity dla kazdego padu.
hehe a podswietlenia nie ma, to fakt, ale coz... nie wiem czy to argument na przeciw :)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » poniedziałek 29 paź 2007, 20:35

Jak ktoś lubi macanki cacanki to padkontrol.
Dla lubiących solidnie przypie..ć mpd.
A z rozróżnianiem siły uderzenia w pad jest jak kolega powyżej napisał (czyli lepsze Akai). I po raz kolejny napiszę porszę się nie sugerować poczatkową twardością padów w tymże. Po pewnym czasie nieco się wyrabiają i nie są AŻ tak twarde i nieprzystępne, po oswojeniu się dają się popieścić.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 29 paź 2007, 21:31

Zgadzam sie z Monkiem :)
choc....

jak chce z Korga twarde bebny to zmieniam ustawienia velocity.

A macanki sa z tym co fizyczne - czyli miekkimi padami, w AKAI sa twarde i pozostaja twarde - choc sie reka przyzwyczaja. Powtarzam porownanie kolegi - posiadacza AKI MPC - ktory po stestowaniu u mnie Korga - zamierza go kupic. Mowi ze jest przydatniejszy w graniu akustycznym i do tego zamierza go kupic - do wszystkiego innego MPC - do ktorego sie przyzwyczail

ODPOWIEDZ