Zgranie miksu a karta dźwiękowa

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wtek
Zgranie miksu a karta dźwiękowa

Post autor: Wtek » sobota 27 paź 2007, 22:59

Witam!
Usłyszałem od znajomego, że jakośc zgrania miksu w programie wielośladowym audio/midi może zależec od jakości procesora karty dźwiękowej. Jaką rolę odgrywa więc podczas tzw. mixdown(na twardym dysku komputera) procesor DSP karty, a jaką procesor komputera, no i czy ta teza jest prawdziwa? Inaczej mówiąc: czy miks po zgraniu z użyciem karty dźwiękowej A może się różnic brzmieniowo od miksu zgranego z użyciem karty B?
Jestem gitarzystą i wokalistą. Interesuję się homerecordingiem.

Awatar użytkownika
force

Re: Zgranie miksu a karta dźwiękowa

Post autor: force » sobota 27 paź 2007, 23:01

nie. karta nie ma nic wspólnego z mixdownem liczonym przez procesor komputera.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 27 paź 2007, 23:35

...Jaką rolę odgrywa więc podczas tzw. mixdown (na twardym dysku komputera) procesor DSP karty, a jaką procesor komputera...
Jeśli używasz procesor DSP karty to praktycznie każda karta ma inny chociażby ze wzgledu na różne algorytmy (jeśli wogóle ma - popularne interfejsy audio z reguły go nie mają). Nie tyle więc jakość, co brzmienie będzie różne. Procesor komputera nie ma tu znaczenia, bo dla różnych procesorów jest to tylko kwestia szybkości wykonania obliczeń.

Wtek

Post autor: Wtek » niedziela 28 paź 2007, 00:05

Jeśli używasz procesor DSP karty to praktycznie każda karta ma inny chociażby ze wzgledu na różne algorytmy (jeśli wogóle ma - popularne interfejsy audio z reguły go nie mają). Nie tyle więc jakość, co brzmienie będzie różne. Procesor komputera nie ma tu znaczenia, bo dla różnych procesorów jest to tylko kwestia szybkości wykonania obliczeń....

Jeżeli więc nie korzystam z żadnych efektów poza software'owymi, albo karta dźwiękowa nie posiada procesora efektów, to wtedy mixdown jest liczony jedynie przez procesor komputera- tak to rozumiem. Czy karty, które mają jakieś procesory wspomagające moc obliczeniową komputera, mogą podczas zgrywania wpłynąc na brzmienie miksu, czy jest to kwestia jedynie szybkości zliczania danych?

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » niedziela 28 paź 2007, 01:38

niech ten znajomy przestawi sie na pszczelarstwo
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 28 paź 2007, 08:31

nie ma zadnego wplywu - ba moze sie odbywac wogole bez karty dzwiekowej w komputerze

oczywiscie jesli nie byly wykorzystane efekty karty(jak w przypadku emu) badz mix nie odbywal sie za pomoca busow w wewnetrznym mikserze karty(jak np.w rme)

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » niedziela 28 paź 2007, 19:56

A nie chodziło czasem o brzmienie karty? bo jeśli nie ma liniowej charakterystyki i np. tłumi 200 Hz to będziesz "ze słuchu" to 200 Hz podbijał w miksie. dwa - jeśli karta ma małą dynamikę - nie usłyszysz wpadek/mlaśnięć/ szelestow/ różnych niuansów które mogą wyjść w praniu na lepszym sprzęcie. Reasumując karta bezpośredniego wpływu nie ma, po prostu ciężko zmiksować coś czego nie słyszysz....

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 28 paź 2007, 20:15

...bo jeśli nie ma liniowej charakterystyki i np. tłumi 200 Hz ... jeśli karta ma małą dynamikę - nie usłyszysz wpadek/mlaśnięć/ szelestow/ różnych niuansów które mogą wyjść w praniu na lepszym sprzęcie...
Wskaż, która ze współczesnych kart 24/96 ma problemy z liniowością i dynamiką, żeby z jej powodu trzeba było korygować charakterystykę, o "mlaśnięciach" nie wspomnę?

Wtek

Post autor: Wtek » niedziela 28 paź 2007, 21:05

...nie ma zadnego wplywu - ba moze sie odbywac wogole bez karty dzwiekowej w komputerze

oczywiscie jesli nie byly wykorzystane efekty karty(jak w przypadku emu) badz mix nie odbywal sie za pomoca busow w wewnetrznym mikserze karty(jak np.w rme)...
Bez karty dźwiękowej, to się chyba nie da...

Jeśli używasz procesor DSP karty to praktycznie każda karta ma inny chociażby ze wzgledu na różne algorytmy (jeśli wogóle ma - popularne interfejsy audio z reguły go nie mają).
Nawet karty, które nie mają żadnych efektów na pokładzie, mają jakiś procesor DSP. Jaka jest więc jego rola? Jeżeli sterowniki karty dźwiękowej nie działają bez karty, a są potrzebne w procesie mixdown, to jaką rolę pełni wówczas karta?
Przy okazji zapytam- jakie znaczenie ma stabilnośc zegara na karcie dźwiękowej?

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » wtorek 30 paź 2007, 01:28

a ja mam inne pytanie.załóżmy ze mamy dwie karty bez efektow DSP. jedna ma dynamike 100 dB (A) a druga 120 db (A). czy robiac mastering tego samego mixdownu, na tych samych pluginach mozemy uzyskac wiekszy koncowy poziom sygnalu w przypadku drugiej karty? czy np kiedy przy pierwszej karcie limiter zacznie sie juz przesterowywac i to na drugiej karcie bedzie pracowal lekko i mial jeszcze jakis zapas do poziomu przy ktorym tez zacznie sie przesterowywac? czy w ogole nie ma to nic do rzeczy? bo jesli nie, to czym tak w zasadzie sie objawia dynamika poza tym ze karta odtwarza glosniej dzwiek i moze nagrywac glosniejsze sygnaly zewnetrzne?

mam nadzieje ze ktos mnie oswietli.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ