Tak, znam to.
Jednak płacenie ponad 100zł za dość skomplikowane obejście Cubase, podczas gdy powinien mieć on już dawno wbudowaną taką funkcję, jakoś nie specjalnie mi się uśmiecha.
- Piotr...
Aczkolwiek ciekawa propozycja. Ale nie zachęca mnie możliwość płatności tylko przez paypal...A Steinberg prędzej czy później powinien dodać taką funkcję.
Nowy update: Cubase 4.1 i Cubase Studio 4.1
- Soundscape
- Kontakt:
- mr-hammond
Re: Nowy update: Cubase 4.1 i Cubase Studio 4.1
Testuje sobie tego nowego cubasa i chłopcy wpadli na świetny pomysł wykorzystania pilocika komputera do sterowania transportem i odtwarzaniem. Poprostu genialne - a tak banalne :) ( dziala na komputerach apple)
- Soundscape
- Kontakt:
Update zainstalowany bez większych problemów. Obsługa Quicktime poprawiona, ale teraz przy tych samych ustawieniach, jakie były w "niezupdateowanej" wersji, pojawiają się poważne dropy, mimo iż moc komputera nie jest wykorzystana nawet w połowie.
Pytanie do tych, którzy pracują z video: Jak macie ustawiony frame offset i video cache memory? Próbowałem różnych ustawień, ale dropy nadal są.
Inna sprawa: po update, Cubase często, że tak powiem, gubi kontakt z gałką regulacji głośności Maudio FW410. Wyłączenie Cubase, uruchomienie iTunes i wyłączenie, po czym ponowne uruchomienie Cubase naprawia ten problem, ale chwila-moment znów gubi kontakt.
Reszta działa sprawnie.
Pytanie do tych, którzy pracują z video: Jak macie ustawiony frame offset i video cache memory? Próbowałem różnych ustawień, ale dropy nadal są.
Inna sprawa: po update, Cubase często, że tak powiem, gubi kontakt z gałką regulacji głośności Maudio FW410. Wyłączenie Cubase, uruchomienie iTunes i wyłączenie, po czym ponowne uruchomienie Cubase naprawia ten problem, ale chwila-moment znów gubi kontakt.
Reszta działa sprawnie.
...Update zainstalowany bez większych problemów. Obsługa Quicktime poprawiona, ale teraz przy tych samych ustawieniach, jakie były w "niezupdateowanej" wersji, pojawiają się poważne dropy, mimo iż moc komputera nie jest wykorzystana nawet w połowie.
Reszta działa sprawnie....
U mnie idzie jak czołg. Właśnie wykonuję zamówienie, sporo vst oraz klocki zewnętrzne.Żadnych drupów.
Sterowanie MCR-8 -wszystkie suwaki i gały bez zastrzeżeń- wejście na midi in RME. Zobaczymy jak się zachowa przy dużo większych projektach.
Z wideo nie mam teraz nawet czasu próbować, ale piszcie jak się zachowuje.
[addsig]
Reszta działa sprawnie....
U mnie idzie jak czołg. Właśnie wykonuję zamówienie, sporo vst oraz klocki zewnętrzne.Żadnych drupów.
Sterowanie MCR-8 -wszystkie suwaki i gały bez zastrzeżeń- wejście na midi in RME. Zobaczymy jak się zachowa przy dużo większych projektach.
Z wideo nie mam teraz nawet czasu próbować, ale piszcie jak się zachowuje.
[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
... Funkcji transpose jeszce nie kapuje....
To jest świetna rzecz! tracki i segmenty audio trasnponujesz tak samo jak MIDI, bez pitch shifta, jedynie za pomocą funkcji transpose ( np. w event info line )....
Bardzo dobry update ...u mnie na PC ( duo core 2.33 i 2 gb ram ) wszystko śmiga jakby lepiej i bezproblemowo, poprawili layout ...w końcu jakieś nowe presety w logical editorze!
...
Faktycznie. bardzo prosta i efektywna funkcja. wczesniej musiałem zmieniać transpose każdego pliku audio recznie w event infoline ( np motyw ze zchodzacym w dół craszem) a teraz mimo że też trzeba byłoby się trochę nabawić wpisując kolejne wartości transpose to można zastosować to globalnie do innych audio.dobra funkcja.
To jest świetna rzecz! tracki i segmenty audio trasnponujesz tak samo jak MIDI, bez pitch shifta, jedynie za pomocą funkcji transpose ( np. w event info line )....
Bardzo dobry update ...u mnie na PC ( duo core 2.33 i 2 gb ram ) wszystko śmiga jakby lepiej i bezproblemowo, poprawili layout ...w końcu jakieś nowe presety w logical editorze!
...
Faktycznie. bardzo prosta i efektywna funkcja. wczesniej musiałem zmieniać transpose każdego pliku audio recznie w event infoline ( np motyw ze zchodzacym w dół craszem) a teraz mimo że też trzeba byłoby się trochę nabawić wpisując kolejne wartości transpose to można zastosować to globalnie do innych audio.dobra funkcja.
hmm pojawił się u mnie mały problem a mianowicie nie mogę włączyć Direct Monitoringu dla mojej E-mu 1212m. okienko gdzie normalnie aktywuje się D.Monitoring w Device Setup->E-mu, jest wogóle nieaktywne.ktoś spotkał się z takim przypadkiem??
Mam zainstalowane sterowniki 2,0 w ostatniej wersji Beta (z września bodajże)
Mam zainstalowane sterowniki 2,0 w ostatniej wersji Beta (z września bodajże)
Hej.Ja natomiast znalazłem taki problem .Kiedy nagrywam i robię" podrzutke "to w miejscu wejścia w nagranie, na ułamek sekundy zanika dźwięk. Bardzo to irytujące.W wersji 4.03 tego nie było - sprawdziłem.Czy ktoś z was miał taki problem?(moja karta to rme muliface , a podrzutki robię w trybię "tapemacine styl") poz ryba
Po update do 4.1 w Cubase Studio pojawił mi się następujący problem. Odpalając Instrument VST, który ma więcej niż jedno wyjście, jak np Sampletank 2 czy BFD Groups, All bądź Ultra, pojawiają mi się tylko 2 tracki. W BFD jest to np suma i ślad overheadów. We instrumentach wszystko jest ok a nie wiem gdzie się to ustawia w Cubase bo zawsze było jak trzeba.
...Po update do 4.1 w Cubase Studio pojawił mi się następujący problem. Odpalając Instrument VST, który ma więcej niż jedno wyjście, jak np Sampletank 2 czy BFD Groups, All bądź Ultra, pojawiają mi się tylko 2 tracki. W BFD jest to np suma i ślad overheadów. We instrumentach wszystko jest ok a nie wiem gdzie się to ustawia w Cubase bo zawsze było jak trzeba. ...
W oknie VST Instruments masz taki pstryczek do aktywowania/deaktywowania wyjść instrumentów.
- Piotr
W oknie VST Instruments masz taki pstryczek do aktywowania/deaktywowania wyjść instrumentów.
- Piotr