Sumowanie analogowe a cyfrowe
- Miłaszewski
...Róznica nie wynika ze środowiska w jakim było to miksowane, tylko ze złego zmiksowania pierwszej próbki. Gdyby dobrze ja zmiksować nie byłoby porównania ale i tak wybieram próbke1, bo ta oddycha. Druga jest kanciasta....
oba miksy zrobila ta sama osoba z jak najlepszymi intencjami i tym samym poziomem nieumiejetnosci miksowania, w obu przypadkach starajac sie odwzorowac energie glosno grajacej rockowej kapeli
[addsig]
oba miksy zrobila ta sama osoba z jak najlepszymi intencjami i tym samym poziomem nieumiejetnosci miksowania, w obu przypadkach starajac sie odwzorowac energie glosno grajacej rockowej kapeli
[addsig]
Re: Sumowanie analogowe a cyfrowe
...
Nie można w sumie porównywać tych miksów, bo zostały zrobione nieco inaczej, inne efekty przestrzenne inna korekcja. Gdyby rozjasnić pierwszy miks, zdjąć środek z tomów i je podgłosić, było by inaczej z miksem 1
dzięki Jacku za podzielenie się doswiadczeniem a dla tych co mówią ,,gdyby'' powies gdzies 30sec sladów-niech sami spróbuja zmixować
...dzięki Jacku za podzielenie się doswiadczeniem a dla tych co mówią ,,gdyby'' powies gdzies 30sec sladów-niech sami spróbuja zmixować ...
Ja broń Boze nie sugeruje że zrobiłbym to lepiej, bo nie zrobiłbym. Wyraziłem tylko swoja opinię
Ja broń Boze nie sugeruje że zrobiłbym to lepiej, bo nie zrobiłbym. Wyraziłem tylko swoja opinię

...
To sa dwa rózne Miksy ... nie wierze ze miedzy Analogiem a Cyfra sa az takie róznice ...
jeden jest suchy jak szczapa a drugi posiada przestrzen , chociaz obydwa maja ochydnie brzmiaca przesterowana gitare , ktora dominuje , pierwszy jest po prostu wąski .. w drugim bedny sa ustawione w panoramie ...
kompletnie dwa rozne miksy
u mnie na krk v8 w pierwszym kawałku stopka zbyt głośna, za duzo dołu jakby..drugi kawałek w mocnej części to stopka werbel fajnie walą-kompresja miażdżąca, ale z początku zaś są schowane i spokojne- być może perkusista zbyt lekko grał w zwrotce.
Rzeczywiście od razu rzuca się na ucho jasniejsze brzmienie drugiej wersji, szersze w panoramie...jakis proces w masteringu?
fajnie tak se pogadać o produkcji
Rzeczywiście od razu rzuca się na ucho jasniejsze brzmienie drugiej wersji, szersze w panoramie...jakis proces w masteringu?
fajnie tak se pogadać o produkcji

- Miłaszewski
Do takiego porownania idealnie byloby miec obydwie opcje w jednym studio... to byly tez rozne pomieszczenia i rozne monitory, ale mikser analogowy nie daje mi takich mozliwosci ingerecji w brzmienie jakich potrzebowalem, ponadto nie odczuwam wrazenia glebi i przestrzeni, a suche slady brzmia tak samo z kanalu stereo na Pro Toolsie jak i rozbite na 24 czy 32 kanaly. Nie lubie tez korektora SSL. PSP Neon dziala znacznie sensowniej w moich rekach.
[addsig]
[addsig]
Nie sciagam tych miksow - roznia sie, OK, nie czuje sie na silach oceniac prace innych bez znajomosci okolicznosci, a i ze znajomoscia tez niechetnie to bym robil. Problem, ktory poruszyl Jacek, jest ciekawy - bo chyba nie jest to wbrew pozorom problem "ktory miks jest lepszy", tylko problem "na czym latwiej/szybciej zrobie miks". Ja na analogowym sprzecie (mikserze i efektach) nie pracowalem juz chyba z dziesiec lat, ale sadze, ze nawet teraz, po latach, szybciej i przyjemniej zrobilbym podstawowy, "szybki" miks na stole z normalnymi efektami niz na komputerze - a przeciez jestem fanatykiem DAW. To moze byc znak czasow - wspolczesni realizatorzy szybciej i sprawniej poruszaja sie w systemach komputerowych niz na stole, bo choc duze stoly SSL to nie sa latwe w obsludze zabawki i uzyskanie na nich tego, co sie chce, moze wymagac troche wysilku w szukaniu wlasciwej galeczki, to z drugiej strony patenty w takiej pracy sa calkiem inne i o czym innym trzeba myslec i pamietac.
I druga sprawa - przeczytalem caly stary watek - teraz takich nie ma... Merytoryczny i bez glupich wtretow...
I druga sprawa - przeczytalem caly stary watek - teraz takich nie ma... Merytoryczny i bez glupich wtretow...
oczywiście, że mixy są różne. Nie można ich porównywać w kategorii cyfra/analog (chyba, że ktoś wie co porównać). Mówimy o sumowaniu analogowym:)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
- Miłaszewski
Istotne jest to, ze to faktycznie sa dwa kompletnie rozne miksy, ale oba wykorzystuja mniej wiecej maksymalne mozliwosci obu zestawow sprzetu (np. ilosc pasm korektora jest ograniczeniem). DAW+pluginy+analogowy kompresor+EQ daja znacznie wieksze mozliwosci ingerencji w dzwiek niz DAW bez pluginow + SSL. Jesli ktos ma ochote udostepnic 24 slady do zsumowania na SSL'u mozemy pobawic sie w takie porownanie. Tylko ostrzegam przed glebokim zawodem, bo tutaj nie ma zadnej magii, a jesli nasze miksy sa kiepskie, to nie znaczy ze nasz sprzet jest slaby! To znaczy ze musimy sluchac wiecej muzyki (trenowac sluch) i wiecej miksowac :) Takie wnioski wyciagam sam po 10 latach pracy z dzwiekiem (w tym roku jubileusz!).
[addsig]
[addsig]