SSL Duende - dziwne zachowanie z Cubase 4?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Laliszon
SSL Duende - dziwne zachowanie z Cubase 4?

Post autor: Laliszon » poniedziałek 22 paź 2007, 22:55

Witam

Wiem że tu jest kilku użytkowników Duende, mam to niedawno brzmi naprawdę fajnie jednak jedna rzecz mnie zaniepokoiła, mam to od niedawna może coś przegapiłem, zgrywałem dziś godzinny program radiowy w odsłuchu wszystko było super potem exportowałem to do wav. (liczenie nie realtime) i jakież moje było zdziwienie kiedy finalny wav okazał się mieć co pewien czas paskudne zniekształcenia i trzaski. Po wyłączeniu plugów duende wszystko wrociło do normy i zgranie wykonałem, na 5 minut przed rozpoczęciem programu w rozgłośni:-) więc sytuacja prawie podbramkowa. Moje pytanie czy na duende trzeba zgrywać w realtime? przynajmniej w cubase `4 czy może coś przeoczyłem ? co ciekawe kiedy odsłuchuję przed zgraniem wszystko jest klawo jak cholera.

Awatar użytkownika
grembo

Re: SSL Duende - dziwne zachowanie z Cubase 4?

Post autor: grembo » poniedziałek 22 paź 2007, 23:05

Zastanawiam sie na Duende (slyszalem, dla mnie rewelacja) i w zwiazku z tym sporo o nim czytalem - rowniez na forach - nikt tego bledu nie raportowal ale...

Z tego cow eim, to jeden z pierwych "efektorow" (nie wiem jak to nazwac) na Firewire i te same problemy co Firewire go dotycza, czyli:
- transfer (moze host puszcza za duzo, w zwiazku z tym ze nie w realtime?), problemy z buforami i innymi. przeciez przy przepuszczaniu przez tylko wlasne CPU i korzystajac z wlasnych dyskow, komp robi ta przez rozny czas, odpowiednio sterujac transferem i obliczeniami - a moze Duende ma zle napisane sterowniki? i DSP jego nie raportuje prawidlowo swojego i portu FW obciazenia? Nie ma w Duende nic o jakims "buforze" dla Firewire?
- przerwania/wspoldzielenia?
-itd

Ja stawiam na pierwsze

A tak z ciekawosci zapytam? A czemu to moze sluzyc w radiowych sytuacjach? To jakies takie do muzyki bardziej - ani lektora nie dopalisz, ani jingla nie zmiazdzysz

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 23 paź 2007, 00:50

[...]zgrywałem dziś godzinny program radiowy w odsłuchu wszystko było super potem exportowałem to do wav. (liczenie nie realtime) i jakież moje było zdziwienie kiedy finalny wav okazał się mieć co pewien czas paskudne zniekształcenia i trzaski. [...] Moje pytanie czy na duende trzeba zgrywać w realtime? przynajmniej w cubase `4 czy może coś przeoczyłem ? co ciekawe kiedy odsłuchuję przed zgraniem wszystko jest klawo jak cholera. ...

Zdarzylo mi sie cos podobnego przy zgrywaniu sladow mono w Nuendo 3.
Tak sie sklada, ze dawno nic nie zgrywalem nie w realtime (mam ciagle wlaczone poglosy jako external FX), ale mimo wszystko nie przypominam sobie, by ta sytuacja wystepowala wiecej niz jeden raz.

C4 posiadam, ale nie jestem teraz w stanie tej chwili sprawdzic wystepowanie problemu, gdyz od tygodni przesiaduje w studio, gdzie nie ma C4
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 23 paź 2007, 00:56

...Zastanawiam sie na Duende (slyszalem, dla mnie rewelacja) i w zwiazku z tym sporo o nim czytalem - rowniez na forach - nikt tego bledu nie raportowal ale...

oj sporo bledow z Duende jest opisywanych, w dodatku duzo pojawia sie na makach

Z tego cow eim, to jeden z pierwych "efektorow" (nie wiem jak to nazwac) na Firewire [...]

eee, PowerCore FW jest juz pare lat na rynku. LiquidMix "zyje" podobnie dlugo jak Duende. Tego ostatniego mialem tylo na testach, ale nie przypominam sobie takich problemow, PoCo FW mam stale w uzyciu i nie wystepuja takie klopoty. Nie przypominam tez sobie takich klopotow na DSP z TC konnekt24.

Raczej problem jest z Duende i nie do konca dopracowanych sterownikow, choc ja nie narzekam, dziala mi ladnie.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 23 paź 2007, 03:18

no tak, zapewne popelniaja blad debiutanta na nowym polu ekspansji - pospiech

Powercore - od lat robi sprzet/soft na PC, Focusrite od jakiegos czasu, a SSL chyba debiut w dziedzinie Firewire -PC/MAC - hostu roznych producentow - rozne kontrolery FW

Zastanawiam sie dlaczego te debiutujace w tym temacie f-my nie zlecaja pisania sterownikow FireWire takim specom w temacie jak np. Centrance?
Byloby dobrze, byloby szybko i byloby na kogo wine zwalac zeby brandu sobie nie psuc :)

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 23 paź 2007, 10:14

jeszcze co ciekawe zgrywałem 3 minutowy kawałek (nie real time) tylko na szybkiego i nie było żadnego problemu.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 23 paź 2007, 11:09

Zastanawiam sie dlaczego te debiutujace w tym temacie f-my nie zlecaja pisania sterownikow FireWire takim specom w temacie jak np. Centrance?

Nie wiem, jak w przypadku maka, ale w przypadku M$, napisanie sterownika sprzetu od czasow NT4 to naprawde ciezka kasa, szczegolnie dla malych firm. Teraz (Vista) jest jeszcze gorzej, ze wzgledu na inny model sterownika i wprowadzone jeszcze wieksze restrykcje.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 23 paź 2007, 12:04

akurat mam maca, nic drinknę do dystrybutora może coś poradzi.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 23 paź 2007, 12:41

...akurat mam maca, nic drinknę do dystrybutora może coś poradzi.

...
Dystrybutor (swoją drogą to bardzo mili i kompetentni ludzie) twierdzi że Duende lepiej zachowuje się przy zgrywaniu w real time bo to nie plug-in właściwie, nic idę zaraz sprawdzę, choć przy któtkiej formie nie było problemu z liczeniem

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 23 paź 2007, 13:31

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:17 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ