...Halo, halo.
Panowie, nie dajcie się prosić

.
Oczywiście Panie również - czasami zapominam o Waszej obecności na forum

...
No dobra, nie wiem jak pracuje mikser w Pulsarze i jakie sa jego ograniczenia.
Proponuje porobic pare testow i sie przekonac na wlasnej skurze czy i jakie niesie z soba niebezpieczenstwa uzywanie obu mikserow.
(tak tak, wiem, ze w Cubase SX 32 bitowy zmienno pozycyjny mikser i w Pulsarze prawdopodobnie tez).
1. Mozna sprawdzic, czy sumowanie wielu sladow tak, zeby na sumie trzeba bylo zmniejszyc znaczaco poziom nie powoduje obcinania. Mozna to zrobic puszczajac na wiele sladow prosty sygnal np sinus 0dBFS.
2. Sprawdzic czy gdzies nie dzieje sie cos zlego w stylu obcinania mniej znaczacych bitow. Znowu sinus 0dBFS ale tym razem zmniejszyc poziom na tlumikach o kilkadziesiat dB, zmniejszyc mozna tez na sumie i zgrac to do pliku o wysokiej liczbie bitow (a moze nawet 32 bity zmienno pozycyjne - float), Potem takie zgranie znormalizowac i zobaczyc, czy cos sie nie zepsulo.
3. Warto sprawdzic czy mikser ma mozliwosc dithreningu przy zgrywaniu do formatow nie zmienno pozycyjnych.
Moze sie tez okazac, ze zmniejszenie poziomu w mikserze natywnym spowoduje obciecie bitow przy przesylaniu do miksera na karcie.
Oczywisice to sa testy jakie mi przyszly do glowy na bierzaco i prosze wybaczyc jesli wkradl sie w moje rozumowanie jakis ewidentny blad. Prawdopodobnie podobnych testow mozna by wymyslic wiecej.
Pozdrawiam,
MW