Dlaczego Pro Tools?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Laliszon
Re: Dlaczego Pro Tools?

Post autor: Laliszon » sobota 20 paź 2007, 19:29

Garage Band - kocham go to świetna zabawka choć można na tym naprawdę wielę zdziałać, rewelka np w długiej trasie, szczególnie go lubię bo reklamka zrobiona na GB pokryła mi 0,75% kosztów maca
co do Prootka to wprost rewelacyjny program do nagrywania kapel, gorzej jako narzędzie do produkcji muzyki brak mu sensownie działającego timestretching choćby takiego jak w nuendo lub cubase, Nie jestem fanem hardware LE i tego że ten program każe go używać(miałem już diogi 002 i raczej wolę zdecydowanie RME.). Dlaczego nie uwolnią ilości tracków tak jak inni, niech każdy sobie kupi kartę jaką chce nie mam nic przeciwko żeby kosztował wtedy tyle co cubase czy logic, kupiłbym go wtedy bo poprostu mógłbym w razie potrzeby zrobić sesję w prootolsie. Ale nie wiem czy można na to liczyć, może świat tego nie chce? ale po rozmowach z kumplami to chyba jest odwrotnie.

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 20 paź 2007, 20:00

co do Prootka to wprost rewelacyjny program do nagrywania kapel, gorzej jako narzędzie do produkcji muzyki brak mu sensownie działającego timestretching choćby takiego jak w nuendo lub cubase, Nie jestem fanem hardware LE i tego że ten program każe go używać(miałem już diogi 002 i raczej wolę zdecydowanie RME.). Dlaczego nie uwolnią ilości tracków tak jak inni, niech każdy sobie kupi kartę jaką chce nie mam nic przeciwko żeby kosztował wtedy tyle co cubase czy logic, kupiłbym go wtedy bo poprostu mógłbym w razie potrzeby zrobić sesję w prootolsie. Ale nie wiem czy można na to liczyć, może świat tego nie chce? ale po rozmowach z kumplami to chyba jest odwrotnie. ...
Wersja 7.4 juz ma bardzo rozsadny timestretching - w tej kwestii zostaly przeniesione funkcje z programu Ableton Live. Kwantyzacja wielosladowych bebnow w audio bedzie jeszcze lepsza niz z uzyciem Beat Detective.

Pro Tools LE jest w porzadku i nadal ma szereg funkcji ktore pozwalaja nagrac i zmiksowac profesjonalna sesje wielosciezkowa (do 48 sladow stereo wraz z zestawem Music Production). Do tego wbrew obawom o kompensacje opoznienia - wiekszosc pluginow RTAS nie wprowadza opoznienia ze wzgledu na to, iz ich rzeczywiste opoznienie miesci sie w buforze RTAS. Nawet najlepszy na swiecie pluginowy eq do miksowania (PSP Neon z wylaczonym LP) wprowadza 0 sampli opoznienia :) To samo tyczy sie wiekszosci pluginow Waves.

Dopoki ludzie beda kupowac Pro Toolsa HD oraz LE, Digidesign nie zmieni stylu sprzedazy tych dwoch platform. Jestem pewien, ze pojawi sie cos posredniego, jaki HD Lite, ale jeszcze nie teraz, mysle ze najwczesniej w 2009 roku.
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 20 paź 2007, 20:25

brak mu sensownie działającego timestretching choćby takiego jak w nuendo lub cubase

Dziwne... Przy produkcji reklam o wiele lepsze efekty uzyskiwalem pokladowym timestrechingiem z PT niz jakimkolwiek algorytmem z kubusia. Teraz od pewnego czasu jest nowa wtyczka do timestrechingu, a 7.4 jeszcze wiecej ma zmienic w tej kwestii.

IMO jest tak - w kubusiu zrobi sie szybciej, w PT lepiej i dokladniej. Edycja audio w PT to wzor prostoty i efektywnosci przy zachowaniu najwyzszej jakosci - w kubusiu destruktywna edycja audio polega praktycznie na bouncowaniu. W jakim programie mozna robic z busami i sendami to, co w PT?

OK, moje doswiadczenia dotycza codziennej pracy z PT HD, gdybym mial tylko LE, pewnie inaczej bym gadal - zwlaszcza z odsluchem dla wykonawcow

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 20 paź 2007, 23:17

W jakim programie mozna robic z busami i sendami to, co w PT?
Akurat Logic 8 pod tym wzgledem jest lepszy :)
Logic ma automatyczne tworzenie kanalow Aux przy wyslaniu kanalu na jakis Bus, co w PT zawsze trzeba robic recznie.
[addsig]

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » niedziela 21 paź 2007, 11:24

Ile kosztuje i gdzie mozna kupic Digi 003 Rack ? dziekuje

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 21 paź 2007, 20:42

pro tools LE ma 32 voice'y nie ślady. śladów może mieć więcej, tylko nie naraz odtwarzane (zależy od aranżu). Nuendo 3 ma zamrażanie śladów, czego pewnie nie będzie w PT za 10 lat ( w cubase 4 już jest?). Pracuję na Pro Tools 7.3 I NUENDO 3
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » poniedziałek 22 paź 2007, 09:43

...Ile kosztuje i gdzie mozna kupic Digi 003 Rack ? dziekuje...
Zgłoś się do MBS-u. lukasz@mbspro.com.pl pozdrawiam, doatniesz najlepszą cenę
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

ODPOWIEDZ