co do Prootka to wprost rewelacyjny program do nagrywania kapel, gorzej jako narzędzie do produkcji muzyki brak mu sensownie działającego timestretching choćby takiego jak w nuendo lub cubase, Nie jestem fanem hardware LE i tego że ten program każe go używać(miałem już diogi 002 i raczej wolę zdecydowanie RME.). Dlaczego nie uwolnią ilości tracków tak jak inni, niech każdy sobie kupi kartę jaką chce nie mam nic przeciwko żeby kosztował wtedy tyle co cubase czy logic, kupiłbym go wtedy bo poprostu mógłbym w razie potrzeby zrobić sesję w prootolsie. Ale nie wiem czy można na to liczyć, może świat tego nie chce? ale po rozmowach z kumplami to chyba jest odwrotnie.

...
Wersja 7.4 juz ma bardzo rozsadny timestretching - w tej kwestii zostaly przeniesione funkcje z programu Ableton Live. Kwantyzacja wielosladowych bebnow w audio bedzie jeszcze lepsza niz z uzyciem Beat Detective.
Pro Tools LE jest w porzadku i nadal ma szereg funkcji ktore pozwalaja nagrac i zmiksowac profesjonalna sesje wielosciezkowa (do 48 sladow stereo wraz z zestawem Music Production). Do tego wbrew obawom o kompensacje opoznienia - wiekszosc pluginow RTAS nie wprowadza opoznienia ze wzgledu na to, iz ich rzeczywiste opoznienie miesci sie w buforze RTAS. Nawet najlepszy na swiecie pluginowy eq do miksowania (PSP Neon z wylaczonym LP) wprowadza 0 sampli opoznienia :) To samo tyczy sie wiekszosci pluginow Waves.
Dopoki ludzie beda kupowac Pro Toolsa HD oraz LE, Digidesign nie zmieni stylu sprzedazy tych dwoch platform. Jestem pewien, ze pojawi sie cos posredniego, jaki HD Lite, ale jeszcze nie teraz, mysle ze najwczesniej w 2009 roku.
[addsig]