...W dźwięku nie będzie żadnej różnicy. Różnica pojawi się przy odsłuchu i będzie zależeć od przetworników. Jeżeli nie używasz masy pluginów i masz Asio4All albo inne sterowniki Asio, przyrost wydajności będzie nieznaczny. Ja bym inwestował w dobre monitory (klasy Adam A7) - będzie ci znacznie łatwiej miksować. ...
nie wiem jaki klank maja adamy ale z alesisow jestem w zupelnosci zadowolony - do muzyki elektronicznej ok
moze jak bym zgrywal jakies fleciki,kontrabasy,live drumy to wtedy mozna myslec nad jakimis monitorami profi
a do samplowania wykozystuje karte technotrend wiec material mam w cyfrze ...... ale z plaginami .... hmmm wlasnie z tym jest problem bo procesor nie wytrzymuje czasami musze wycinac efekty zmieniac na mniej chlonne mocy :( wystarczy zapuscic massiwa 2 razy na hi i juz jest fajnie a gdzie reszta korg i absynth (efekty,eq,master) ale ostatnio przekonale sie tez do mniej zjadajacych procesor synthow wystarczy dobrze pokrecic galami i wyjdzie to co chce sie otrzymac :)
pozdr.
Karty dźwiękowe - jakość, brzmienie itd...
Re: Karty dźwiękowe - jakość, brzmienie itd...
jej to co masz za rakiete??masiive zapuszczalem na high w ilosci 3 na celeronie 2.6ghz (zlom nie procesor)....na amd xp2000 poszly 4 sztuki
no ale mialbys problem bo jedynym sensownym rozwiazaniem jest zmiana plyty glownej pamieci procka i grafiki.........
nie oplaca sie pchac kasy w starocie chyba ze masz je za straszliwe grosze pokroju 10 pln
no ale mialbys problem bo jedynym sensownym rozwiazaniem jest zmiana plyty glownej pamieci procka i grafiki.........
nie oplaca sie pchac kasy w starocie chyba ze masz je za straszliwe grosze pokroju 10 pln
-
witam wszystkich.skoro o kartach to mam pytanko.czy mial ktos moze do czynienia z interfacem audio firmy m-audio mobile pre usb? jesli tak to jestem ciekaw jak sie sprawuje i czy oplaca sie nabyc cos takiego.byl to moj typ ze wzgledu na niska cene i to ze ma wbudowany preamp(pewnie sredniej jakosci) ale teraz sie zastanawiam czy nie pomyslec o czy m innym np lexicon alpha( z tym ze nie wiem czy ma zasilanie phantom bez ktorego uzadzenie to byloby dla mnie bezuzyteczne) lub lambda. pozdrawiam
:)
wlasnie jestem po wyprzedazy niepotrzebnych modolow,efektow i synthow
narazie vst z zupelnosci wystarcza tylko procesory jeszcze na to za male :( niestety
trzeba skupić się na graniu dokladnie :)
pozdr....
Nic już Ci z tych modułów i synthów nie zostało ? Mi ciągle za mało , także wal jak w dym jeśli chciałbyś się czegoś pozbyć. No i najlepiej wiekowe od 20 lat w góre

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
Temat odgrzewany po raz kolejny. Dotychczasowe dyskusje kończyły się zazwyczaj kłótniami.
Było wiele różnych prób porównania i "oceny" własności i cech kart.
Najpełniejsza chyba próba została podjęta przez wortal e-muzyk.
Umieszczono tam serial w odcinkach: pomiary, , test wydajnościowy i najbardziej kontrowersyjny test odsłuchowy. Kontrowersyjny, bo praktycznie nic z niego nie wynika.
Zdaję sobie sprawę, że minęło już nieco czasu i przybyło kilka modeli kart, lecz nie ma tu rewolucji.
Kiedyś zadałem na Forum pytanie: czy ktoś jest w stanie słuchając utworu powiedzieć, na jakiej karcie został zrealizowany?. Do dziś nie było odpowiedzi. Potwierdza to tylko, że cechy techniczne, stosowane przetworniki i obsługiwane standardy dzisiejszych kart dźwiękowych czynią praktycznie bezzasadne pytanie o "różnice w brzmieniu". Różnice mogą być co najwyżej w wyposażeniu, sprawności sterowników i tego typu "nadbudowie".
Było wiele różnych prób porównania i "oceny" własności i cech kart.
Najpełniejsza chyba próba została podjęta przez wortal e-muzyk.
Umieszczono tam serial w odcinkach: pomiary, , test wydajnościowy i najbardziej kontrowersyjny test odsłuchowy. Kontrowersyjny, bo praktycznie nic z niego nie wynika.
Zdaję sobie sprawę, że minęło już nieco czasu i przybyło kilka modeli kart, lecz nie ma tu rewolucji.
Kiedyś zadałem na Forum pytanie: czy ktoś jest w stanie słuchając utworu powiedzieć, na jakiej karcie został zrealizowany?. Do dziś nie było odpowiedzi. Potwierdza to tylko, że cechy techniczne, stosowane przetworniki i obsługiwane standardy dzisiejszych kart dźwiękowych czynią praktycznie bezzasadne pytanie o "różnice w brzmieniu". Różnice mogą być co najwyżej w wyposażeniu, sprawności sterowników i tego typu "nadbudowie".
Różnice mogą być co najwyżej w wyposażeniu, sprawności sterowników i tego typu "nadbudowie"....
Mam nadzieje ze nie jest to prowokacja do kolejnej kłótni...
decydujące o brzmieniu a/c/a nie moze być ,,gdzieś tam'' w łancuchu jaki podałeś...
pozdrawiam
tadek
Mam nadzieje ze nie jest to prowokacja do kolejnej kłótni...
decydujące o brzmieniu a/c/a nie moze być ,,gdzieś tam'' w łancuchu jaki podałeś...

pozdrawiam
tadek
...decydujące o brzmieniu a/c/a nie moze być ,,gdzieś tam'' w łancuchu jaki podałeś...
Producenci kart nie produkują własnych przetworników, a korzystają z ofert rynkowych specjalistycznych firm. Jak dokładnie przeczytasz "Pomiary" to się dowiesz, że w różnych modelach kart stosowane są te same typy przetworników. Upatrywanie więc różnic brzmieniowych z racji przetworników jest nieusprawiedliwione. Przetworniki są zwykłymi liczydłami, a matematyka jest jedna.
Ewentualne "różnice brzmieniowe" mogą, przynajmniej teoretycznie, wynikać z innych powodów (np. budowy toru audio), lecz narazie nie będę o tym pisał.
Jakiś czas temu przewalały się tu gorące dyskusje na temat "brzmienia" różnych DAW. Zwieńczeniem tych dyskusji i różnych związanych z tym mitów, był artykuł w EiS pana Macieja jakiś czas temu. I co? I prysły zmysły...
Producenci kart nie produkują własnych przetworników, a korzystają z ofert rynkowych specjalistycznych firm. Jak dokładnie przeczytasz "Pomiary" to się dowiesz, że w różnych modelach kart stosowane są te same typy przetworników. Upatrywanie więc różnic brzmieniowych z racji przetworników jest nieusprawiedliwione. Przetworniki są zwykłymi liczydłami, a matematyka jest jedna.
Ewentualne "różnice brzmieniowe" mogą, przynajmniej teoretycznie, wynikać z innych powodów (np. budowy toru audio), lecz narazie nie będę o tym pisał.
Jakiś czas temu przewalały się tu gorące dyskusje na temat "brzmienia" różnych DAW. Zwieńczeniem tych dyskusji i różnych związanych z tym mitów, był artykuł w EiS pana Macieja jakiś czas temu. I co? I prysły zmysły...