Roland XP-80 - problem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
tomaszekpl
Roland XP-80 - problem

Post autor: tomaszekpl » wtorek 16 paź 2007, 16:54

Witam,

Mam problem z moim Rolandem, a dokładniej z przyciskami na płycie czołowej. Częśc działa jedynie po mocniejszym wciśnięciu (kilka po bardzo mocnym) a jeden od trybu Patch "wpadł" do środka i w ogóle nie da się wcisnąc. Więc moje pytanie. Da to się naprawic jakimś domowym sposobem czy czeka mnie wizyta w serwisie (jeśli tak to jaki przypuszczalny koszt naprawy) ?

I jeszcze jedno pytanie:
Czy brzmienia z Korga T3 da się "załadowac" do jakiegoś innego (czyt. nowszego) modelu i czy brzmią identycznie ?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Piotr1967

Re: Roland XP-80 - problem

Post autor: Piotr1967 » wtorek 16 paź 2007, 20:26

...Witam,

Mam problem z moim Rolandem, a dokładniej z przyciskami na płycie czołowej. Częśc działa jedynie po mocniejszym wciśnięciu (kilka po bardzo mocnym) a jeden od trybu Patch "wpadł" do środka i w ogóle nie da się wcisnąc. Więc moje pytanie. Da to się naprawic jakimś domowym sposobem czy czeka mnie wizyta w serwisie (jeśli tak to jaki przypuszczalny koszt naprawy) ?

I jeszcze jedno pytanie:
Czy brzmienia z Korga T3 da się "załadowac" do jakiegoś innego (czyt. nowszego) modelu i czy brzmią identycznie ?

Pozdrawiam....

Pytanie 1 - niestety tylko serwis. O koszty musisz zapytać na miejscu

Pytanie 2 - niestety nie da się załadowac do nowszego modelu barw z T3. Seria M i T była niestety niepowtarzalna. Następcy niestety nie prezentowali już takich "tłustych" barw. Jeszcze 01W miał podobne naleciałości barwowe jednak nie można było mu zaimplementować barw poprzedników.
muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 16 paź 2007, 20:29

...Da to się naprawic jakimś domowym sposobem...

Nie

...czy czeka mnie wizyta w serwisie...

Raczej tak

...(jeśli tak to jaki przypuszczalny koszt naprawy) ?...

Sorry, musisz chyba poszukać forum dla wróżów, ew. wróżek.

...Czy brzmienia z Korga T3 da się "załadowac" do jakiegoś innego (czyt. nowszego) modelu i czy brzmią identycznie ?...

Nie, i nie ma tu też mowy o żadnych brzmieniach sensu stricte, a jedynie o ich parametrach. W tym sensie bez bólu możesz obracać się jedynie w ramach serii T (1/2/3). Choć modele M1 / T.. / 01/W / X3 (patrząc historycznie) mają w sumie bardzo podobną architekturę, to jednak to nie to samo .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 16 paź 2007, 21:20

W korgu x5 miałem banki z m1 n364, o1w oraz wiele wiele innych, oczywiście nie zabrzmi to tak jak m1 bo to nie te próbki ale zawsze to jakieś odświeżenie dla instrumentu, wiec chyba tak czy siak warto sprobować.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » wtorek 16 paź 2007, 22:24

Pytanie 1 - niestety tylko serwis. O koszty musisz zapytać na miejscu

Da sie to naprawic,jak nie masz kasy narazie na serwis to rozbiez swojego xp posklejaj te przycisk jakimś dobrym klejem i wzmocnij go czyms .
A wiem że sie da żeby się koledzy z forum nie czepiali bo robiłem tak z kolegą w xp 50 i już 2 lata hula jak trza tylko trzeba się ztym delikatnie obchodzic a nawet bardzo delikatnie.
Pozdrawiam

tomaszekpl

Post autor: tomaszekpl » wtorek 23 paź 2007, 20:00

A może ktoś ma namiary na jakiś dobry i niedrogi serwis Rolanda w pomorskim ?

ODPOWIEDZ