Monitor aktywny czy wzacniacz?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
cityslickah
Monitor aktywny czy wzacniacz?

Post autor: cityslickah » poniedziałek 15 paź 2007, 19:24

witam wszystkich. mam pewna kwestie. mianowicie: mam interface audio ktorego uzywam glownie do nagrywania wokali. potrzebuje teraz jakis odsluch.dysponuje kwota do 1000zl i nie wiem czy lepszym rozwiazaniem jest kupienie jakichs niedrogich(1000 za pare)monitorow czy lepiej inwestowac w wzmacniacz + zestawy glosnikowe. czy monitory w tak niskiej cenie sa warte uwagi?zaznaczam ze nie produkuje muzyki tylko nagrywam wokale. bede wdzieczny za rady i wskazowki. pozdrawiam

Awatar użytkownika
macandroll

Re: Monitor aktywny czy wzacniacz?

Post autor: macandroll » poniedziałek 15 paź 2007, 19:50

...witam wszystkich. mam pewna kwestie. mianowicie: mam interface audio ktorego uzywam glownie do nagrywania wokali. potrzebuje teraz jakis odsluch.dysponuje kwota do 1000zl i nie wiem czy lepszym rozwiazaniem jest kupienie jakichs niedrogich(1000 za pare)monitorow czy lepiej inwestowac w wzmacniacz + zestawy glosnikowe. czy monitory w tak niskiej cenie sa warte uwagi?zaznaczam ze nie produkuje muzyki tylko nagrywam wokale. bede wdzieczny za rady i wskazowki. pozdrawiam ...
Monitory aktywne bezwzględnie. Poszukaj używanych alesisów.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 16 paź 2007, 08:34

Monitory aktywne bezwzględnie. Poszukaj używanych alesisów....
Albo KRK serii RP.

Awatar użytkownika
caca

Post autor: caca » wtorek 16 paź 2007, 09:43

...Monitory aktywne bezwzględnie. Poszukaj używanych alesisów...

jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu, dlatego podpinam z deczka.

czy z alesisów mogło by być takie coś co znajduje się na aukcji numer 255459744 w znanym serwisie aukcyjnym? chodzi mi tu o jakość oraz stosunek proponowanej ceny do jakości.
_________
tomek

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 16 paź 2007, 09:49

ja jako drugie monitory mam zamair kupic pasywny Avantone - ale jako glowny bliski odsluch mam Adam A7.

Pasywne sa slynne Yamahy Ns10 :)

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » wtorek 16 paź 2007, 11:51

Nie wiem czy wyciagniesz jakies wnioski z tych wszystkich porad. Jeden kolega radzi, ze aktywne zdecydowanie sa lepsze. Ja w oparciu o swoje doswiadcenie mam odmienne zdanie.
W zyciu "przerobilem" wiele roznych monitorow i jedyne rzeczy na ktorych udawalo mi sie zrobic cos bardziej sensownego to byly pasywne monitory.
[addsig]

cityslickah

Post autor: cityslickah » wtorek 16 paź 2007, 12:00

dzięki za rady i wskazówki.przeglądając oferty rożnych firm i sklepów stwierdziłem że i tak trzeba bedzie wydać nieco wiecej. w tym wypadku chciałbym poznać wasze opinie na temat monitorów aktywnych alesis m1 active mk2 bo o tych wlaśnie myslałem.pozdrawiam

cityslickah

Post autor: cityslickah » wtorek 16 paź 2007, 12:04

alesis m1 active 520 też nie są drogie, ale czy dobre?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 16 paź 2007, 12:06

...dzięki za rady i wskazówki.przeglądając oferty rożnych firm i sklepów stwierdziłem że i tak trzeba bedzie wydać nieco wiecej. w tym wypadku chciałbym poznać wasze opinie na temat monitorów aktywnych alesis m1 active mk2 bo o tych wlaśnie myslałem.pozdrawiam...
O tych monitorach jest już bardzo dużo na forum. Z kolei nie rozumiem czemu wszyscy chcą mieć ciągle ww Alesisy. W tej kategorii cenowej teraz już (moim zdaniem) nie są to najlepsze monitory. Sczególnie, że seria RP od KRK ztaniała po pojawieniu się na rynku serii VXT. RP6 kosztuje teraz raptem 1500 PLN para. Warto dopłacić te 300 złotych do ceny Alesisów i wziąć RP6.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 16 paź 2007, 12:57

......Monitory aktywne bezwzględnie. Poszukaj używanych alesisów...

jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu, dlatego podpinam z deczka.

czy z alesisów mogło by być takie coś co znajduje się na aukcji numer 255459744 w znanym serwisie aukcyjnym? chodzi mi tu o jakość oraz stosunek proponowanej ceny do jakości. ...
Ale to monitory są pasywne. (255459744)

Co do wyboru pasywne/aktywne trudno powiedzieć, że jedne są napewno i zawsze lepsze. Ale jeśli ktoś zaczyna zabawę z muzyką to lepiej, aby kupił aktywne, bo odejdzie mu zabawa z dobieraniem wzmacniacza. Zrobiła to za niego fabryka i konstruktor.
Są realizatorzy, którzy wolą pasywne, ale bardzo często to jednak doświadczeni zawodowcy, którzy z dobieraniem sprzętu nie mają problemu.
Poza tym temat dotyczył wyboru "zestawu głosników + wzmacniacz" czy monitory aktywne do 1000zł. Rozumiem, że te głośniki miały byc konsumenckie. Temat krążył wokół tego czy monitory do 1000 są monitorami "wartościowymi studyjnie".
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ