Hurtowa normalizacja
Witam.
Chciałbym znormalizować głośność dużej ilości utworów audio,
Czy jest program lub funkcja w jakimś programie co to robi, oczywiście nie pojedynczo lecz kompleksowo.
Dzięki i pozdrawiam.
Czy jest program lub funkcja w jakimś programie co to robi, oczywiście nie pojedynczo lecz kompleksowo.
Dzięki i pozdrawiam.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
- Soundscape
- Kontakt:
Re: Hurtowa normalizacja
...Witam.
Dzięki i pozdrawiam....
Myślę, że WaveLab, ale napewno nie wiem, bo nigdy nie miałem potrzeby hurtowej normalizacji plików.
Dzięki i pozdrawiam....
Myślę, że WaveLab, ale napewno nie wiem, bo nigdy nie miałem potrzeby hurtowej normalizacji plików.
NIe robilem nigdy w ten sposob, ale chce zebys zwrocil uwage na to efekt po takiej "normalizacji" może nie byc do konca satyfakcjonujacy. Poniewaz wrazenie glosnosci każdego z utworów nie da w stu procentach okreslic liczbami. Więc mimo podobnyc parametrów RMS mogą nadal brzmiec różnie między sobą.
Myślę, że WaveLab, ale napewno nie wiem, bo nigdy nie miałem potrzeby hurtowej normalizacji plików....
Pytanie było inne, mianowicie o wyrównanie głośności. Normalizacja tego nie załatwi. Chyba, że wszystkie przeszły przez utramaximizera.
Pytanie było inne, mianowicie o wyrównanie głośności. Normalizacja tego nie załatwi. Chyba, że wszystkie przeszły przez utramaximizera.

jest taki programik pod linuksa, który wbrew nazwie potrafi zrobić właśnie to, o co ci chodzi...
w zależności od wybranych opcji możesz utwory po prostu znormalizować do poziomu maksymalnego, znormalizować do tego samego poziomu rms, żeby nie było przesterów w żadnym z utworów, albo znormalizować do zadanego przez ciebie poziomu rms - wtedy zaczyna działać limiter, niestety nie sprawdzałem jeszcze jakiej jest jakości.
chyba jest też opcja normalizacji w oparciu o poziomy szczytowe zamiast rms - nie pamiętam, a nie mam teraz dostępu do swojego komputera
w zależności od wybranych opcji możesz utwory po prostu znormalizować do poziomu maksymalnego, znormalizować do tego samego poziomu rms, żeby nie było przesterów w żadnym z utworów, albo znormalizować do zadanego przez ciebie poziomu rms - wtedy zaczyna działać limiter, niestety nie sprawdzałem jeszcze jakiej jest jakości.
chyba jest też opcja normalizacji w oparciu o poziomy szczytowe zamiast rms - nie pamiętam, a nie mam teraz dostępu do swojego komputera
przepraszam, nie zauważyłem, jest też wersja na windowsa.
a w ogóle, to staraj się nadawać tematom precyzyjniejsze nazwy, wszystkim będzie łatwiej.
a w ogóle, to staraj się nadawać tematom precyzyjniejsze nazwy, wszystkim będzie łatwiej.
- steelcangoo
...Witam.
Dzięki i pozdrawiam....
potrzebujesz programu z funkcją batch processing lub też batch job... chyba każdy edytor audio to ma ... wybierasz folder , preset procesu , ustawiasz output i wciskasz start
Dzięki i pozdrawiam....
potrzebujesz programu z funkcją batch processing lub też batch job... chyba każdy edytor audio to ma ... wybierasz folder , preset procesu , ustawiasz output i wciskasz start
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
Witam.
Chodzi o to że utwory które nagrywałem ,tworzyłem przez kilka lat , jest ich bardzo dużo i poziom głośności jest różny,do odtwarzania używam odtwarzaczy ZEN i tu mam ten problem.
Dzięki za pomoc, myślę że ten temat komuś się jeszcze przyda więc proszę o dalsze porady.
Pozdro.....
Chodzi o to że utwory które nagrywałem ,tworzyłem przez kilka lat , jest ich bardzo dużo i poziom głośności jest różny,do odtwarzania używam odtwarzaczy ZEN i tu mam ten problem.
Dzięki za pomoc, myślę że ten temat komuś się jeszcze przyda więc proszę o dalsze porady.
Pozdro.....
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
Zakładając, że materiały wyjściowe są różnorodne w kwestii głośności, ale generalnie poprawnie zmiksowane i brzmiące, można zastosować proces znany jako Loudness Maximizing. Jest to szczególna forma kompresji (limiting) z uwzględnieniem automatycznej normalizacji, która - przy subtelnym ustawieniu wartości progowej - da pożądany efekt bez zbytnich sztuczności. Bodajże każdy z trójcy edytorów audio (Audition, Sound Forge, waveLab) oferuje taką wtyczkę - moim faworytem jest WaveHammer w Sound Forge z presetem "Limit -6dB and maximize", przy czym threshold zamiast -6dB zazwyczaj zamieniam na ok. -2dB, czasem nawet 0db, i stosuję dłuższy tzw. look ahead. Im niżej ustawisz wartość progową, tym brutalniejsza będzie głośność utworu kosztem dynamiki. Uwaga - nie myl pojęcia "dynamika" z tzw. czadem. W nomenklaturze fachowej jest to odstęp między cichymi i głośnymi pasażami utworu i dotyczy ekspresji wykonawczej, którą można skutecznie zabić zbytnią maksymalizacją głośności. Ostrożnie zatem. Otwórz wszystkie pliki do obróbki, z Tools wybierz Batch Converter - w dialogu bedzie cała lista plików do obróbki - potem wybierz odpowiednią wtyczkę efektową, ustaw parametry obróbki (eksperymentuj do gustu i smaku), ustaw parametry Save, wybierz adres (folder) dla plików obrobionych, i w końcu kliknij Run Job albo cos w tym rodzaju...
Powodzenia.
Powodzenia.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
moim zdaniem zadanie jest niewykonalne,
zakladajac dla ulatwienia za kazdy kawalek ma ten sam rms i peak'i na tym samym poziomie, to i tak efekt koncowy moze byc bardzo rozny od oczekiwanego,
wystarczy ze kawalek nr 1 ma bardzo salby srodek za to ogromna ilosc basu, a kawalek nr 2 prawie nie ma basu za to bardzo glosno gra srodkiem i gora, to nawet jesli program zrobi z nich kawalki o tym samym rms to i tak przy odsluchiwaniu obok siebie beda brzmialy z rozna glosnoscia, proponuje wam to sprawdzic nawet bez batcha, znajdzcie dwa kawalki z takim samym rms ale z roznymi uzytymi intrumentami, np klasyka ( choc tu trudno o jakis fragment z rownym rms :P ) , i electro i rock, i odsluchajcie je,
tu chodzi o bas, i nie da sie tego przeskoczyc jakims prostym batchem czy pluginem, mozna tylko probowac zmiejszym dynamike pomiedzy utworami, wyrownanie nie jest mozliwe tą metodą
zakladajac dla ulatwienia za kazdy kawalek ma ten sam rms i peak'i na tym samym poziomie, to i tak efekt koncowy moze byc bardzo rozny od oczekiwanego,
wystarczy ze kawalek nr 1 ma bardzo salby srodek za to ogromna ilosc basu, a kawalek nr 2 prawie nie ma basu za to bardzo glosno gra srodkiem i gora, to nawet jesli program zrobi z nich kawalki o tym samym rms to i tak przy odsluchiwaniu obok siebie beda brzmialy z rozna glosnoscia, proponuje wam to sprawdzic nawet bez batcha, znajdzcie dwa kawalki z takim samym rms ale z roznymi uzytymi intrumentami, np klasyka ( choc tu trudno o jakis fragment z rownym rms :P ) , i electro i rock, i odsluchajcie je,
tu chodzi o bas, i nie da sie tego przeskoczyc jakims prostym batchem czy pluginem, mozna tylko probowac zmiejszym dynamike pomiedzy utworami, wyrownanie nie jest mozliwe tą metodą
..:: nie samym basem człowiek żyje ::..