Jaka klawiatura sterująca?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
eduardo
Re: Jaka klawiatura sterująca?

Post autor: eduardo » środa 10 paź 2007, 15:58

Czy klawiatura Fatar-a (ktora jest w EP-880) jest lepsza czy gorsza od tej z Yamahy cp33?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » środa 10 paź 2007, 16:18

moim zdaniem gorsza - Fatar jakby niezmieniony od wielu lat jest, a zatrzymal sie w miejscu ktorego nie pochwalam. Doepfery tez macalem - uwazam Yamahe za ciekawsza.

Cp-33 ma pitchbender co rzadkie w klawiaturach fortepianowych. I klika swietnych naprawde probek. Wada dla mnie - jest ciezka jak diabli - ale to w sumie taka Clavinowa bez cokołu

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 10 paź 2007, 16:31

...Czy klawiatura Fatar-a (ktora jest w EP-880) jest lepsza czy gorsza od tej z Yamahy cp33?...

Człowieku, toż ilu pianistów userów, tyle będzie i krańcowych wręcz opinii. Chcesz wysłuchać zdania każdego?
Może rusz lepiej tyłek i sam pomacaj, będzie szybciej i konkretniej.
Jeśli chodzi o klawiatury to nawet w temacie pilotów dla TV znajdziesz zarówno zachwyconych daną sztuką jak i maruderów, dla których Twoje, wybrane już cudo to kanał jakich mało. Dogodzisz?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
eduardo

Post autor: eduardo » środa 10 paź 2007, 17:38

......Czy klawiatura Fatar-a (ktora jest w EP-880) jest lepsza czy gorsza od tej z Yamahy cp33?...

Człowieku, toż ilu pianistów userów, tyle będzie i krańcowych wręcz opinii. Chcesz wysłuchać zdania każdego?
Może rusz lepiej tyłek i sam pomacaj, będzie szybciej i konkretniej.
Jeśli chodzi o klawiatury to nawet w temacie pilotów dla TV znajdziesz zarówno zachwyconych daną sztuką jak i maruderów, dla których Twoje, wybrane już cudo to kanał jakich mało. Dogodzisz?
...

Masz racje. Ale idac dalej Twoim tokiem myslenie to tak samo bez sensu jest pytanie o jakiekolwiek odczucia uzytkownikow, bo ilu ludzi to tyle roznych opini... Czyli pozostaje mi opcja kupic przynajmniej po jednej sztuce z kazdego typu, uzywac przynajmniej po tydzien kazdej i wybrac te ktora akurat sie wpasuje w moje niepowtarzalne odczucia. Bo macanie "tylkiem" w sklepie raczej nie wchodzi w rachube. Bo niby co mialbym w ten sposob ocenic: wyglad? zapach? Bo brzdakajc w pare klawiszy raczej zadnej opinii sobie nie wyrobie.
A czytajac subiektywne opinie tutaj moge zyskac przynajmniej inny punkt widzenia na pewne sprawy. Co jest dla mnie jedynym sensownym zrodlem informacji.

Wiec jesli ktos ma jeszcze cos do powiedzenia w tym temacie to bardzo prosze. Kazda uwaga jest dla mnie tak samo cenna.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 10 paź 2007, 20:01

...Wiec jesli ktos ma jeszcze cos do powiedzenia w tym temacie to bardzo prosze...

Owszem mam, zajrzyj do wyszukiwarki, przejrzyj i zapytaj o coś mocniej konkretnego niż "Jaka (setny już raz) klawiatura?"
Cholery można dostać wciąż odpsując to samo
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
eduardo

Post autor: eduardo » środa 10 paź 2007, 23:27

Zanim zadalem pytanie przejrzalem spora czesc forum i nie znalazlem nic ciekawego, bo nie intersuje mnie klawiatura ani do 1000 zl, ani problemy z jej podlaczeniem, ani ze złym jej dzialaniem, itp.
W czesci przypadkow rozmowa schodzila na inny temat i uzywajac Twojego jezyka cholera mnie brala jak mialem setny raz czytac kolejny post nie na temat.
Poza tym co sie tak unosisz. Nie jestes w stanie odpowiedziec sensownie, nie chce Ci sie, wkurza Cie czytanie setny raz tego samego? Nie odpowiadaj!!!
Za chwile kolejny uzytkownik po raz setny zada to samo pytanie i po raz kolejny sie niczego nie dowie... Po co śmiecić?
I o co mocniejszego mialbym sie pytac ? Jaki procesor siedzi w klawiszu ?
Poza tym nie bede sie tłumaczył z zadanego pytania w dziale pt. "Mam pytanie". Moze powinno sie dla Ciebie stworzyc dzial pt. "Mam mocniejsze pytanie" ?
Od tej pory odpowiadam tylko na konkretne propozycje...

Awatar użytkownika
hud

Post autor: hud » czwartek 11 paź 2007, 01:45

Witam.

Sam jestem zwolennikiem raczej miękkich synthów /x-station rulez :D/ ale w tej grupie cenowej wśród znajomych pianistów spotykam się z opinią: jeśli kontroler o młoteczkowych odczuciach to raczej yamaha...

Pozdrawiam
muzyka dobra (od ciężkich brzmień po lajtową elektronikę), zbieracz hardwaru od czasu zakupienia pierwszego :D, hobbistycznie paralotniarstwo, pasjonat muzyki, raczkujący twórca z ambicją grania live-actów

Awatar użytkownika
eduardo

Post autor: eduardo » czwartek 11 paź 2007, 10:28

A czy ma sens tala konfiguracja?
Jako master Yamaha cp-33.
A poniewaz brakuje suwakow, pokretel, itd. to za nia podlaczona klawiatura sterujaca (taka krotka) i to dopiero do komputera.

Tylko jak to sie ma wtedy do samego podlaczenia ? USB z MIDI ?

CP33-->midi-->KL.STER-->usb-->KOMPUTER

czy moze

CP33-->usb-->KOMPUTER<--usb<--KL.STER ?

No i najwazniejsze pytanie czy wsrod klaw. ster. "krótkich" jest jakis polecany model ?

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 11 paź 2007, 10:36

Ja proponuję pupą nie macać klawiszy tylko usiąść wygodnie i pograć po 30 minut na każdej. Może nawet po godzinie.
To powinno wystarczyć by się zachwycić (wtedy kupić)/ być niepewnym (nie kupować) / być absolutnie zdegustowanym (uciekać i to szybko).
Następnie prosimy zreferować swoje odczucia - może innym się przydadzą.

Super klawiatury za tę kasę nie da się kupić.
Można tylko kupić bardzo dobrą w stosunku do ceny , a przy tym posiadającą fajne brzmienia i niedużo ważącą.
Dlatego proponuję EP-880.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

ODPOWIEDZ