Korg Pa800 kontra Yamaha Tyros2

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Barth
Re: Korg Pa800 kontra Yamaha Tyros2

Post autor: Barth » środa 03 paź 2007, 21:03

...Jesteś świetnym testerem, praktycznie ze wszystkim się zgadzam .

13.000 zł to kawał grosza, za taką kasę kupisz spokojnie już full wypas Korga Pa1X PRO (mistrzostwo świata)

Dzięki za dobre słowo. Myślałem, że będzie łatwo podjąć decyzje,
a tu nic. To jest właśnie sprytna polityka firm. Znając życie zwycięży
ekonomia i rozsądek... i co ważne chyba wcale nie będe płakać.

Fajniejsze aranżacje z Yamahy zgram sobie na mp3 i spróbuje odtworzyć
na korgu pod swój gust.

Dzięki za pomoc - naprawdę się przydała!
Pozdrawiam - Bartek

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 paź 2007, 21:35

...Fajniejsze aranżacje z Yamahy zgram sobie na mp3 i spróbuje odtworzyć na korgu pod swój gust...

Oj nie, to nic nie da, za dużo zamieszania z torem audio po drodze .
Załatw sobie gdzieś kilka fajnych tracków w MIDI File a charakterystycznych dla instrumentów na których Ci najbardziej zależy i odtwórz je możliwie szybko naprzemiennie (we wspomnianych warunkach) w jednym, drugim a może i trzecim instrumencie, na różnych trzymających się tematu programach (barwach). Wtedy dopiero zobaczysz co to za ptice .
Wiem, że będzie niełatwo, lecz to jedyna, w miarę prosta i na 100% pewna metoda! Wszystkie inne najczęściej kończą się listą użaleń lub setkami, jak nie tysiącami, próśb "o łaskę" innych userów na forumach wszelakich
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 paź 2007, 21:42

......Fajniejsze aranżacje z Yamahy zgram sobie na mp3 i spróbuje odtworzyć na korgu pod swój gust...

Aaa..., chyba nie zakumałem .
Oczywiście takim np. Korgiem Full Wypas odtworzysz (niejedno) dowolnie spreparowane audio w MP3 .
[addsig]

Barth

Post autor: Barth » czwartek 04 paź 2007, 12:53

.........Fajniejsze aranżacje z Yamahy zgram sobie na mp3 i spróbuje odtworzyć na korgu pod swój gust...

Aaa..., chyba nie zakumałem .
Oczywiście takim np. Korgiem Full Wypas odtworzysz (niejedno) dowolnie spreparowane audio w MP3 .

Rzeczywiście wyraźiłem się w sposób mało konkretny.
Myślałem, żeby nagrać sobie w sklepie każdą wariację na MP3 (tzn audio poprostu) i potem przynieść do domu, przeanalizować i postarać
się nagrać styla od nowa na KORGu - na barwach najbardziej zbliżonych.

Nigdy nie robiłem styli ale kiedyś potrafiłem siedzieć godzinami
i "odtwarzać" oryginalne aranżacje różnych utworów w postaci
MidiFiles więc może mi się jakoś uda :)

Pozdrawiam - Bartek

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 paź 2007, 12:28

...Myślałem, żeby nagrać sobie w sklepie każdą wariację na MP3 (tzn audio poprostu) i potem przynieść do domu, przeanalizować i postarać się nagrać styla od nowa na KORGu - na barwach najbardziej zbliżonych....

Rany Boskie , a po co robić to na około (w audio) skoro wystarczy, że podłączysz się do owej Yamahy z czymkolwiek rejestrującym przez MIDI, zbierając przy tym m.in. to, co najważniejsze - czyli już gotowe NUTKI.

Znajdź sobie też program YamahaToPA (konwerter stylów) Yamaha PSR -> KorgPa (free), przyda się jeszcze nieraz . Zaglądaj też w wolnej chwili na serwis www.korgpa.com, naprawdę warto .

...Nigdy nie robiłem styli...

O właśnie, i dopiero tu widzę kawałek problemu

Tworzenie stylów, fajnych stylów, to nie jest proste zajęcie. Przy tym gwarantuję Ci, iż jak uporasz się z (w sumie prostymi) zasadami w temacie ich konstrukcji to i satysfakcja będzie, a może i uda Ci się nawet coś na tym zarobić

Każdy z wymienionych aranżerów (G-70, Tyros, Korg Pa) pozwala na budowę stylów m.in. na zasadzie:

- przeróbki gotowych (na różne sposoby),

- z pliku MIDI File,

- od podstaw.

Gdybym ja miał wybierać wśród nich najlepszego dla mało, a nawet średnio zaawansowanych w te klocki, to stawiałbym na G-70, dalej Tyros i Korg. Warto jednak wiedzieć, że w sumie wszystkie one mają praktycznie te same możliwości, tyle, że na różne sposoby zezwalą na drogę "na skróty". Tu np. Roland G-70 ze swym edytorami rodem prawie jak z Cubase na Atari ST bije je na głowę.

Pytanie jednak brzmi: co lepsze - fajne edytorki stylów czy cała reszta, w tym ew. brzmienie, funkcjonalność i inne, czasem mocno indywidualne uwarunkowania?
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 paź 2007, 13:37

P.S.
Zupełnie zapomniałem .
Otóż wciąż zdecydowanie najbardziej zaawansowanym programem do programowej konwersji stylów wszelakich jest Style Works 2000. Dla wszelkiej maści "stylowców" wręcz nie do przecenienia.
[addsig]

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » sobota 06 paź 2007, 18:39

A ja proponuje Ci zrobić zestawienie z Yamaha PSR-S900, ODPUść SOBIE TEGO TYROSA 2...i w końcu pewnie wyjdzie że ten KORG najbardziej uniwersalny...w tej yamaszce masz te megavoice co w tyrosie a cenowo jest ok...jeśli nie zależy ci na czytaniu midów...to bierz korga...szybka obsługa,dobre barwy,wszystko możesz fajnie poustawiać sam...pzdr
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

ODPOWIEDZ