W kierunku Lynx Two

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
SEBSON
W kierunku Lynx Two

Post autor: SEBSON » poniedziałek 01 paź 2007, 00:26

Sebastian.
Witam Kochani !!
Czy mozecie mi odpowiedziec na takie pytanie...
Niebawem bede zamawial ktoregos z Lynx'ow..Moja obecna konfiguracja to waveterminal L (snr 100 i 104db),rzetelny pecet na plycie i procku Intela,praca z kilkoma instrumentami vst,lexicon MX200, programowym samplerem Battery i grooveboxem Yamaha RM1x i Logic Audio,monitory m audio bx5 + klawiatura sterujaca.Waveterminal L, jak wiadomo,to nie powalajaca dzwiekowka - ale bardzo stabilna, konkretna w obsludze i merytoryce pracy.Jednak zaszedlem juz tak daleko,ze jedyny sens mojego zycia widze w ominieciu momentu, w ktorym pozaluje,ze nie poszedlem o kilka krokow dalej w kierunku jakosci produkcji i komforcie pracy ktorej niewiele mozna zarzucic.Kochani ,mimo wszystko wierze w to co robie i zrobilem i prosze Was o podpowiedz - co tak naprawde zyskam ,a co strace zamieniajac Waveterm.L na Lynxa Two model B i czy zostanie zachwana stabilnosc pracy jezeli port midi bedzie dalej wspolpracowal Lynxem przez Audigy Creative(to druga karta w moim kompie sluzaca tylko do polaczenia interfejsu,kostki midi) i czy Lynx bezkolizyjnie "gada" z Logicem? Chce korzystac z mocy Lynxa ale interesuje mnie rowniez czy poradzi on sobie z czasem kilkunastosladowymi projektami 48kH/24bit tak dobrze jak Waveterminal L. Nie mam kogo spytac poniewaz niewiele osob posiada te karte(Lynx), ale Ci ktorzy mieli z nia styk - wiadomo - jakosc brzmienia i toru audio - oceniala b.b.pozytywnie..Przypomne, ze przyszlosc z rejestracja wokalu,pracy z wtyczkami Vst,samplowaniu Grooveboxa,chyba mi wystaczy,ale - ZALEZY MI NA JAK NAJLEPSZEJ JAKOSCI FINALNEJ UTWOROW - bo jest to bogata muzyka elektroniczna z mnogoscia wszelakich efektow.Rozpoczac chce od Lynxa, pozniej, podpowiedzcie mi cos o dobrej lampowej maszynie masteringowej.Wtyczki wtyczkami- ale porzadny hardware stac chyba powinien(.Pieniadze sie znajda.).Wiem,ze z Waveterminala wycisnalem prawie wszystko.Znam jakosc rzeczy dokonanych na kartach do 1500zl i mysle, ze czas pozegnac ta polke i zbytnia ufnosc w software...
ZA wszelkie podpowiedzi goraco Wam dziekuje i Pozdrawiam.
Sebastian.

WG

Re: W kierunku Lynx Two

Post autor: WG » poniedziałek 01 paź 2007, 12:17

Hm. A co konkretnie jest nie tak w obecnym instrumentarium ?
Dlaczego 48kH/24bit

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 01 paź 2007, 12:31

Jeśli zależy Ci na poprawie komfortu pracy i wyeliminowaniu słabych punktów to jak najszybciej wymień odsłuch. W Twojej sytuacji, gdy źródła dźwięku są głównie elektroniczne, inwestowanie w drogą kartę Lynx, która nie oszałamia niską latencją a poleganie na bzyczkach komputerowych M-Audio (bo trudno toto nazwać monitorem) jest zupełnie nieracjonalne. To tak jak tankowanie V-Power do Malucha.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » poniedziałek 01 paź 2007, 17:35

...Jeśli zależy Ci na poprawie komfortu pracy i wyeliminowaniu słabych punktów to jak najszybciej wymień odsłuch. W Twojej sytuacji, gdy źródła dźwięku są głównie elektroniczne, inwestowanie w drogą kartę Lynx, która nie oszałamia niską latencją a poleganie na bzyczkach komputerowych M-Audio (bo trudno toto nazwać monitorem) jest zupełnie nieracjonalne. To tak jak tankowanie V-Power do Malucha....
Witam i dziekuje za logiczna podpowiedz.CO do m audio bx5- Trafil Pan w 10.To zewne bzyczki bez basu na ktorych mozna urobic ledwie troche panoramki, selekcji i rodzaju barw brzmieniowych i rozpoznac czesc charakteru nalozonego efektu(np.reverb lub delay).Rzetelny mix odpada absolutnie.To tyle i niestety przed wejsciem do Unii Europ.za te "odsluchy" dalem...2500zl...Dzis w tym samym sklepie ok.1300zlza pare.Az sie chce dusic cala kaste i sprzedawcow odpowiedzialnych za zjawisko Bx5 czy nie daj boze Bx4.Dla jasniejszego spojrzenia jednak na meritum dyskusji przytocze tresc emaila,ktory otrzymalem ze sklepu czekajacego na moj zakup Lynxa...Oto ona:
Witam,

Miło słyszeć, że Waveterminal tak dobrze służy Panu!
Idzie Pan w dobrą stronę , gdyż montując Lynxa ze swoimi przetwornikami otrzyma Pan całkowicie nowe brzmienie swoich utworów!
Lynx Two posiada konstrukcje karty 32-kanałowe j ( 16 we/16wy) w zaleznosci od modelu posiada różną liczbę doskonałych przetworników AD/DA.
Dzięki temu jakość ( np wokalu) bedzie zależała od najsłabszych urządzeń akustycznych , a nie od karty dźwiekowej, gdyż ta jest ekstremalna!

Jeżeli chodzi o stabilnośc i szybkość to Lynx osiąga na tym samym komputerze jeszzce niższą latencję niż Waveterminal, a o stabilnosci juz nie bedę pisał , bo Lynx nie ma takich problemów.
Życzę przesiadkę na Lynxsa i osiągnięcia lepszego dźwięku !
Moim zdaniem Lynx daje lepszą barwę , lepsze rozmieszczenie dźwięków w panoramie oraz leszą precyzję obrazu dźwiękowegonull

Ano...Wszystko pieknie.Tylko ja czasem lubie troszke powciskac Vst i efektow.Lubie wszelakie mutacje brzmien gdzie trash,equalizer i flenger,delay,reverb,zaledwie rozgrzewaja koncowa unikatowosc czy postac brzmienia.To nie sa jednak Carl Coxowe sieczki - choc szacunek dla Pana Coxa,ani sieczki elektroniczne same w sobie(to jest muzyka raczej).Dlatego zapytuje Was kochani - Lynx da rade czy nie,bedzie przycinal(choc tu to takze ma znaczenie moc kompa i szybkosc dysku)czy nie?Roznice jakosci juz wiem,ze uslysze, jak zmienie monitory - a zamienie na pewno.Latencja - oby wystarczajaca ale mam nadzieje ze nie gorsza niz w Waveterm. - nie posiadam 3 klasy fortepianu,a czesto zdaza mi podlubac,powykrecac,poprzesuwac..Chyba wielcy elektronicy nie poprzestali ewolucji rozwijania studia i jakosci,na poziomie Waveterminali itp.?Dalej - jezeli monitory - to jakie - do okolo4500zl - prosze o oferte obiektywnie mocna, konkretna i sprawdzana we wielu profesjonalnych studiach(standart i klasyka - choc uprzedzam,ze Ns10tek moge nie dostac).Nie piszcie kochani - zrobisz swietny mix na kazdych tylko musisz sie ich nauczyc.Nie piszcie kochani - ja mam takie,a ja takie i to mi wystarcza - no chyba,ze osagneliscie na nich poziom jakosci elektroniki Schillera.Interesuja mnie konkretne modele,niepodwarzalne standarty studyjne - nie hommerecordingowe - w tematyce kart i monitorow odsluchowych, lampowych pudel masteringowych .I choc przyjzdzie slono sie wykosztowac,nie obchdzi mnie to,mam marzenie i je doprowadze do najdoskonalszej postaci na jaka bedzie mnie stac.Bylem juz pare razy w zyciu bojazliwy i niekonsekwentny,nazbyt ostrozny(w roznych dzedzinach i okresach zycia)i plynalem tak sobie w codziennej komfortowej monotonii.. do nikad.. Czas powiedziec dosyc - jak ma byc konkret to bedzie konkret! Pomozcie ludzie dobrac sprzet, za ktory moze i sowicie zaplace, ale na ktorym absolutnie sie nie zawiode.Nie postrzegajcie mnie prosze takze jako czlowieka, ktory w brawurowej pogoni za jakoscia chce nadac blasku kiepskim artystycznie produkcjom,ktore zmontowal i ktory mysli,ze wszystko ulozy sie jak po masle.Nie uswiadamiajcie mnie o motywacjach,szansach sprzedazy albumu i zaistnienia, bo nie tego oczekuje. Chce sie oddac bez reszty moze pieknej iluzji,temu w co wierze i wyrwac sie z pajeczyny, degradujacej moj umysl i byt, codziennosci.Tam gdzie chce uciec to piekno i jakosc,ktore leza w zasiegu moich mozliwosci finansowych i kreatorskich.
Bardzo dziekuje za kazda inicjatywe w mojej sprawie ale wiedzcie takze ,ze wiele osob chce sie wydostac z kazamatow hommerecordingu.Majacych mozliwosci i swiadomosc ewentualnych inwestycji.Wasz glos bedzie glosem takze w ich sprawie.Kulturysta,ktory w koncu nie siegnie po profesjonalna pomoc i potezne dopalacze i odzywki ,pozostanie "popoudniowym pykaczem" ze swietnym samopoczuciem,tym samym byc moze pozbawiajac sie mozliwosci mniej czy bardziej spektakularnego sukcesu.Ja tak nie chce.I wielu tez nie.

Pozdrawiam Wszystkich Braci Kreatorow.

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 02 paź 2007, 00:27

Ale długie posty! Wyczuwam talent powieściopisarski

Po pierwsze: odsłuch zmień, jak pisze MB, żebyś nie działał po ciemku.

Po drugie: poznaj swój sprzęt i jego możliwości na wylot, czyli umieć go sprawnie i twórczo wykorzystywać. Wtedy sam będziesz pewien czego Ci brakuje, po prostu potraktuj swój system jak instrument np. skrzypce. Jak skrzypek gra zawodowo to sam wie jakiego instrumentu szukać i czego mu w obecnym brakuje albo czego nie.

Po trzecie: Lynx to nie są karty dla Ciebie a łączenie ich z SounBlasterem . Lynx ma podobno dobre przetworniki ale jeszcze lepsze są zewnętrzne, króre łączysz cyfrowo z jakąkolwiek kartą na PCi, FireWire, USB i co tam jeszcze wymyślą. Jak chcesz koniecznie wydać kasę to prędzej na RME - ma MIDI, dobre przetworniki i niską latencję. A jak masz Logica to zainteresuj się nowym Logic Studio. Tyle, źe tu Mac będzie potrzebny.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 02 paź 2007, 10:52

Po trzecie: Lynx to nie są karty dla Ciebie a łączenie ich z SounBlasterem . Lynx ma podobno dobre przetworniki ale jeszcze lepsze są zewnętrzne, króre łączysz cyfrowo z jakąkolwiek kartą na PCi, FireWire, USB i co tam jeszcze wymyślą. , źe tu Mac będzie potrzebny....
Dokładnie tak. Nie rozumiem Twojego uporu w kwestii Lynxa. Rozumiem że gość który chce Ci go sprzedać stara się przedstawić ten wybór jako najlepszy z możliwych. Taka jego rola. On ma towar a Ty możesz mu za niego zapłacić i on zrobi wszystko aby do tego doprowadzić. Wystarczy że zerkniesz w stronę swoich muzycznych ulubieńców i zobaczysz na czym pracują. Tam znajdziesz inspirację. I wywal tego Blastera bo zajmuje niepotrzebnie zasoby na PCI .
Nie jetem żadnym góru w tej dziedzinie , powiem tylko że mi dobrze się pracuje na EMU 1616m. Świetne przetworniki A/D D/A z ProToolsa, BARDZO dobre wej. mikrofonowe, ADATy, SPDIFy, dużo wej. i wyj. i świetna praca z VSTi.

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » sobota 06 paź 2007, 13:06

Panowie dziekuje - zatankowalem i ...... maluch wzbil sie w powietrze,a pod podwoziem juz prawie widze Acapulco...Teraz pudlo masteringowe.Nie wiem co tam urobiliscie i urabiacie - a mam nadzeije ,ze nie takie tegie(mowiac delikatnie)....nieporozumienia - bo rzeczy po imieniu nazywac trzeba - jak przychodza na krazkach do EiS(dzial:przyslij nam swoje demo),ale produkcje, ktore rodza sie w tutaj wymagaja bezkompromisowego podejscia i absolutnego poswiecenia finansowego.

Pozdrawiam z wyrazami szacunku dla "pomocnych i merytorycznych" opinii.
- Sebas.

ODPOWIEDZ