Kable - szumią i brumią
J edyna niepokojącą rzeczą w moich urządzeniach z metalową obudowa jest to, że gdy przeciągam bardzo lekko zewnętrzną stroną dłoni po obudowie wzmacniacza czy kompaktu czuję takie 50hz (hehe mam wbudowany analizator widma)jakby jakieś małe ładunki gromadziły się na galwanicznie odzdielonych obudowach, podobne zjawisko obserwuję czasem na konwencjonalnych kineskopach. Co za licho?
JoU ...
Wygląda na to że ... nie masz uziemienia. Ja kiedy nie miałem 3 bolca (uziemienie) w "ziemi" to też na obudowie PC miałem to "mrowienie". Po uziemieniu problem zniknął. Podobnie z ekranem CRT - po uziemieniu też mrowienie zniknęło.
Re: Kable - szumią i brumią
...
J edyna niepokojącą rzeczą w moich urządzeniach z metalową obudowa jest to, że gdy przeciągam bardzo lekko zewnętrzną stroną dłoni po obudowie wzmacniacza czy kompaktu czuję takie 50hz (hehe mam wbudowany analizator widma)jakby jakieś małe ładunki gromadziły się na galwanicznie odzdielonych obudowach, podobne zjawisko obserwuję czasem na konwencjonalnych kineskopach. Co za licho?
JoU ...
Wygląda na to że ... nie masz uziemienia. Ja kiedy nie miałem 3 bolca (uziemienie) w "ziemi" to też na obudowie PC miałem to "mrowienie". Po uziemieniu problem zniknął. Podobnie z ekranem CRT - po uziemieniu też mrowienie zniknęło....
A czy jeśli mam podobny problem i w gniazdku jest normalnie trzeci bolec, to znaczy, że ten bolec jest... do nikąd?
- Piotr
JoU ...
Wygląda na to że ... nie masz uziemienia. Ja kiedy nie miałem 3 bolca (uziemienie) w "ziemi" to też na obudowie PC miałem to "mrowienie". Po uziemieniu problem zniknął. Podobnie z ekranem CRT - po uziemieniu też mrowienie zniknęło....
A czy jeśli mam podobny problem i w gniazdku jest normalnie trzeci bolec, to znaczy, że ten bolec jest... do nikąd?
- Piotr
- Piotr...
Bardzo często tak niestety jest ... jest bolec ... bez przewodu uziemiającego.
- Piotr...
Bardzo często tak niestety jest ... jest bolec ... bez przewodu uziemiającego.
Panowie nie odgrzewajcie starych kotletów. Podstawa to dobre kable sygnałowe, oraz zasilacze w kompach.
Pozatym przy połączeniach zbalansowanych doslownie nic ani pierdnie.
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!!!
JoU
Pozatym przy połączeniach zbalansowanych doslownie nic ani pierdnie.
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA!!!
JoU