CME UF6 + moduł Waldorf Nano - problem z MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
sql
CME UF6 + moduł Waldorf Nano - problem z MIDI

Post autor: sql » piątek 28 wrz 2007, 16:32

Witam,
Nabyłem niedawno klawiaturę sterującą CME UF6 z rozszerzeniem o moduł Waldorf Nano. Można więc powiedzieć, że jest to pełnowartościowy syntezator. Klawiatura ta posiada wbudowany interfejst USB, oraz tradycyjne wyjscie MIDI OUT. Z komputerem sprzęt ten łącze za pomocą USB - wymiana danych midi jest dwukierunkowa, do sekwencera można wysyłać zdarzenia midi, jak i odbierać ) Wszystko działa wyśmienicie, schody zaczynają się, gdy chciałbym bez pomocy komputera sterować powyższy moduł Waldorfa z poziomu innego syntezatora za pośrednictwem tradycyjnego złącza MIDI, gdyż klawiatura ta NIE posiada zwykłego wejścia MIDI IN :( (jestem saksofonistą, gram na kontrolerze EWI z modułem analogowym AKAI 3020m) Właśnie z powyższego Syntezatora AKAI chciałbym wysyłać sygnał Midi do modułu Waldorfa. Jedyną szansą, żeby Waldorf Nano otrzymywał sygnały MIDI jest konwersja z MIDI OUT "Aka"i (tradycyjne) do USB MIDI IN "Cme" (wtyczka USB typu B) Oczywiście w Internecie znalazłem wiele ofert konwerterów „MIDI to USB”, ale one wszystkie zakończone są wtyczką typu A. Czy ktoś zna recept na mój problem ? Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.

Awatar użytkownika
PiotrK

Re: CME UF6 + moduł Waldorf Nano - problem z MIDI

Post autor: PiotrK » piątek 28 wrz 2007, 17:49

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:20 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » piątek 28 wrz 2007, 18:03

Tylko notebook, albo ''włam'' do karty - podrzuć link ze specyfikacją, bo jakoś nie mogę znaleźć. Najprawdopodobniej da się tam wejść z midi (jak kiedyś w waveblastera).

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » piątek 28 wrz 2007, 19:13

Czolem!

Moim zdaniem nic z tym nie zdzialasz, takiego urzadzenia nie ma(przynajmniej nikt o nim nie slyszal) a grzebac w sprzecie bym sie nie odwazyl, moze inni sa owazniejsi

Chcialem przy okazji zapytac jak brzmi owe rozszerzenie waldorfa, tez mam cme uf6 i zastanawialem sie nad tym, tylko ze nie mialem mozliwosci poslychania ani nawet zapytania sie kogokolwiek o to. Moglbys upchnac gdzies w sieci prezentacje tego sprzetu? Bylbym bardzo szczesliwy, mogoc sprawdzic brzmienie

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » piątek 28 wrz 2007, 19:32

Moim zdaniem nic z tym nie zdzialasz, takiego urzadzenia nie ma(przynajmniej nikt o nim nie slyszal) a grzebac w sprzecie bym sie nie odwazyl, moze inni sa owazniejsi
Ale nie trzeba raczej nic grzebać, po prostu zamiast w midi out z cme trzeba się wpiąć w dodatkowe gniazdko. Pytanie tylko, czy to jest midi zgodne ze standardem, czy napięciowe.

[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 28 wrz 2007, 20:06

...Ale nie trzeba raczej nic grzebać, po prostu zamiast w midi out z cme trzeba się wpiąć w dodatkowe gniazdko. Pytanie tylko, czy to jest midi zgodne ze standardem, czy napięciowe...

Obawiam się Janko, że nic z tego nie będzie . Wewnetrzny routing CME zezwala na komunikację MIDI z tym modułem tylko przez USB .

...Bylbym bardzo szczesliwy, mogoc sprawdzic brzmienie...

Zajrzyj może wpierw np. tam, coś się znajdzie:
www.justmusic.de/item/-waldorf-nano-synthesizer-0-0-0-12505.html
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » piątek 28 wrz 2007, 22:14

Dzięki chłopaki za zaiteresowanie i pomoc, niech moc za to będzie z Wami :)

PiotrK – dziękuję, ale właśnie pytałem czy moge jakoś ominąć ten komputerowy kram na scenie ;)

pan_Buczek - sprawdź link od kolegi precellego, przesłuchałem demo i stwierdzam, że dość dobrze oddaje …ogólny charakter brzmienia. Od siebie mogę dodać, że pierwsze co uderza z odświeżającą siłą wodospadu, to nieprzeciętny tor sygnałowy,olbrzymia dynamika, klarowność, extra barwy i żadnych niepożądanych szumów czy zniekształceń. Co do ogólnego charaktery, to demo nie pokazuje w pełni agresywności tego syntezatora. Brzmienie jest bardzo pełne, nasycone, pady za to potrafią być ciepłe i mięciutkie jak kaczuszka ;) Pyzatym, 1000 barw…każdy sobie coś upatrzy. Jako mały minus mogę stwierdzić, że implementacja enkoderów na płycie czołowej jest bardzo dobra…natomiast na pewno nie doskonała. Np. pod „gałą” Reverb, czasem regulujesz …Delay. Z resztą …piszą o tym otwarcie w swojej instrukcji obsługi sami Waldorfianie, twierdząc że może mieć to wpływ na kreatywność…niech im będzie :) Edycja parametrów efektów, czy samych barw również nie jest rozbudowana ponad stan, choć wszystkie niezbędne parametry są dostępne na wyciągnięcie ręki . Zdaję sobie oczywiście sprawe, że tą kasę, trzeba ich bardziej na „rękach nosić” niż marudzić. Gorąco polecam, zmienisz swego „ceemeka” w zawodowo brzmiący syntezator. Jeśli demo Ci nie wystarczy, daj znać, to „ukręce” coś dla Ciebie.

Do sprawy powracając, widzę, że bez laptopa się nie obejdzie...

Dzięki i do usłyszenia!

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » piątek 05 paź 2007, 23:59

Witam. też jestem posiadaczem cme, wersji uf7 ale to żadna różnica. dokupilem do klawiatury moduł dp-1 który stwarza z UF stage piano. zastanawiam się teraz nad kupnem waldorfowego rozszerzenia... mam pytanie, może ktoś wie coś na ten temat - czy jest możliwość zainstalowania dwóch rozszerzeń do cme - w moim przypadku dp-1 i nano. wiem że można zainstalować dwa moduły waldorfa, ale nie wiem jak jest w przypadku dwóch różnych rozszerzeń.

wie ktoś coś na ten temat?
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

ODPOWIEDZ