Witam od kilkunastu dni jestem posiadaczem karty 1820M ,wczesniej testowalem 1616M i zauwazylem pewiem problem w Cubase 5.1 (program oryginalny w pakiecie E-MU) . Posiadam dosc szybki komp athlon 5200 X2 64bit ,ram 2gb 800mhz, dysk barracuda sata 300 jednak mimo wszystko sa opoznienia w midi a takze i audio . W Cubase ustawiam latencje rzedu 10 lub 20 ms oczywiscie na sterownikach asio E-MU wtedy instrumenty vst dzialaja prawidlowo tzn nie wyczowa sie opoznien dzwieku wzgledem uderzenia w klawisz.Gorzej jest gdy chce to zapisac tzn wlaczam nagrywanie i gram sobie na syntezatorku cs1x .... okazuje sie wtedy , ze nutki owszem zapisaly sie ale z przesunieciem okolo 1/4 takta .Sytuacja jest rowniez taka sama gdy nagrywam midi nie z vst a z syntezatora. podobnie bylo z karta 1616m . Wczesniej posiadalem o wiele wolniejszy komp i karte SB Live platinium z panelem Drive II i nie bylo problemu :nutki prawidlowo sie nagrywaly tak jak sie je gralo bez rzadnych przesuniec. problem byl tylko z latencja z instrumentami vst,ale to juz inna bajka:)
Jaka moze byc przyczyna opoznien zapisu ? i co z tym zrobic?
Karty E-MU a synchronizacja w Cubase
-
moje zycie to muzyka . home recording i tworzenie aranzy a potem wypelnianie ich wokalami:) poza tym bawie sie rowniez naglasnianiem
Re: Karty E-MU a synchronizacja w Cubase
...Witam od kilkunastu dni jestem posiadaczem karty 1820M ,wczesniej testowalem 1616M i zauwazylem pewiem problem w Cubase 5.1 (program oryginalny w pakiecie E-MU) . Posiadam dosc szybki komp athlon 5200 X2 64bit ,ram 2gb 800mhz, dysk barracuda sata 300 jednak mimo wszystko sa opoznienia w midi a takze i audio . W Cubase ustawiam latencje rzedu 10 lub 20 ms oczywiscie na sterownikach asio E-MU wtedy instrumenty vst dzialaja prawidlowo tzn nie wyczowa sie opoznien dzwieku wzgledem uderzenia w klawisz.Gorzej jest gdy chce to zapisac tzn wlaczam nagrywanie i gram sobie na syntezatorku cs1x .... okazuje sie wtedy , ze nutki owszem zapisaly sie ale z przesunieciem okolo 1/4 takta .Sytuacja jest rowniez taka sama gdy nagrywam midi nie z vst a z syntezatora. podobnie bylo z karta 1616m . Wczesniej posiadalem o wiele wolniejszy komp i karte SB Live platinium z panelem Drive II i nie bylo problemu :nutki prawidlowo sie nagrywaly tak jak sie je gralo bez rzadnych przesuniec. problem byl tylko z latencja z instrumentami vst,ale to juz inna bajka:)
Jaka moze byc przyczyna opoznien zapisu ? i co z tym zrobic?...
Niestety dokładnie już nie pamiętam, bo już nie mam Cubase, ale miałem podobny problem. Wynikał on z błędnej konfiguracji wejść / wyjść MIDI w Cubase. Rozwiązanie znalazłem gdzieś w sieci, z tego co pamiętam na forum też była o tym mowa. Generalnie - odpowiednie skonfigurowanie MIDI przyniosło u mnie efekt. Może odnajdę nawet jeszcze zrzuty ekranu z prawidłową konfiguracją, które sobie zrobiłem wówczas.
Jaka moze byc przyczyna opoznien zapisu ? i co z tym zrobic?...
Niestety dokładnie już nie pamiętam, bo już nie mam Cubase, ale miałem podobny problem. Wynikał on z błędnej konfiguracji wejść / wyjść MIDI w Cubase. Rozwiązanie znalazłem gdzieś w sieci, z tego co pamiętam na forum też była o tym mowa. Generalnie - odpowiednie skonfigurowanie MIDI przyniosło u mnie efekt. Może odnajdę nawet jeszcze zrzuty ekranu z prawidłową konfiguracją, które sobie zrobiłem wówczas.
Re: Karty E-MU a synchronizacja w Cubase
Dodam tylko, że problem ten (zwany MIDI Time Problem) nie jest typowy dla kart EMU, lecz typowy dla produktu Cubase. Wystarczy wstukać w google "midi time problem" a uzyskasz pełnię wiedzy na ten temat
pozdrawiam
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...