Mixer czy krosownica?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
iceman
Mixer czy krosownica?

Post autor: iceman » środa 26 wrz 2007, 17:02

Proszę o radę bo nie mogę się zdecydować co zrobić.
Mam kartę echo gina która ma dwa analogowe kanały wejściowe mono pod które mam podpięty właściwie na stałe klawisz w stereo bo zniego do tej pory najwięcej nagrywałem. Teraz natomiast kupiłem jednokanałowy preamp a w drodze jest też drugi dwukanałowy przez które też pewnie czasami będę chciał przepuścić klawisz a i też sygnał z komputera (chociażby po to żeby użyć sprzętowego kompresora).W planach mam jeszcze zakup jednego klawisza i samplera które też trzeba gdzieś podłączyć więc co zrobić żeby tego wszystkiego tak cały czas nie przepinać?
Do głowy przychodzą mi dwie rzeczy - mixer albo krosownica ale na dobry mixer nie mam pieniędzy a obawiam się że tani będze niekożystny dla brzmienia. Co więc wybrać?

Awatar użytkownika
macandroll

Re: Mixer czy krosownica?

Post autor: macandroll » środa 26 wrz 2007, 17:24

......
Mikser, bo masz możliwość korekcji.
Za cenę krosownicy(około 200zł) kupisz używanego Behringera serii ub802, który jest całkiem przyzwoity.
Muzyk, gitarzysta

iceman

Post autor: iceman » środa 26 wrz 2007, 21:10

Ale co z brzmieniem - czy mikser za te pieniądze nie wpłynie negatywnie na brzmienie?

.........
Mikser, bo masz możliwość korekcji.
Za cenę krosownicy(około 200zł) kupisz używanego Behringera serii ub802, który jest całkiem przyzwoity....

WG

Post autor: WG » środa 26 wrz 2007, 21:32

...Ale co z brzmieniem - czy mikser za te pieniądze nie wpłynie negatywnie na brzmienie?

Wpłynie bo tani mikser pogubi ci szczegółowość i detale w brzmieniu.

iceman

Post autor: iceman » środa 26 wrz 2007, 23:17

......Ale co z brzmieniem - czy mikser za te pieniądze nie wpłynie negatywnie na brzmienie?

Wpłynie bo tani mikser pogubi ci szczegółowość i detale w brzmieniu....

No włąśnie tak mi się też wydaje - więc czy lepsza będzie krosownica czy może jakieś jeszcze inne rozwiązanie?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 26 wrz 2007, 23:45

moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to wielokanałowy interfejs audio, ale koniecznie taki, który ma sprzętowy mikser/patchbay pozwalający na dowolne krosowanie i przełączanie kanałów

WG

Post autor: WG » czwartek 27 wrz 2007, 16:50

...moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to wielokanałowy interfejs audio, **********************
Dokładnie tak samo pomyślałem o ile budżet to wytrzyma

Może zmiana karty z GINA 3G na LAYLA 3G albo na jakiś inny interfejs wielokanałowy, wtedy mamy do dyspozycji wszystkie instr. i kanały jednoczesnie. Na pewno rozwiązanie przyszłościowe.

ODPOWIEDZ