Witam,
próbuję skompletować tani, ale w miarę profesjonalny sprzęt do nagrywania oparty o komputer PC. W tym celu zamierzam kupić kartę Ego Systems Juli@ oraz mikrofon Shure SM 57. Moim głównym celem jest przystawienie mikrofonu do wzmacniacza gitarowego i nagrywanie gitary elektrycznej oraz podłączenie do karty syntezatora przez MIDI. Z tym drugim nie ma problemu, ale mam pytanie dotyczące mikrofonu. Co jest potrzebne, żeby mikrofon pojemnościowy przyłączyć do tej karty? I drugie pytanie, jakie głośniki mam wybrać? Czytałem, że w studio do odsłuchu powinno się używać jakichś monitorów aktywnych, ale czy to się również nadaje do zwykłego słuchania muzyki dla przyjemności? Czy mogę podłączyć do tej karty bez dodatkowego sprzętu np. głośniki Genius SW-HF 5,1 5000, czy coś tam jeszcze dodatkowego będzie potrzebne?
Mikrofon i głośniki
Amator pasjonat z ambicjami stworzenia małego domowego studio :)
Re: Mikrofon i głośniki
A może jest jakiś prostszy sposób na podłączenie do kompa keybordu przez midi oraz skutecznego nagrywania gitary elektrycznej? Bo w sumie tylko o to mi chodzi, a Juli@ i mikrofon pojemnościowy zaczynają mi się wydawać zbyt profesjonalne (czyt. drogie).
Amator pasjonat z ambicjami stworzenia małego domowego studio :)
przedwzmacniacz najlepiej z wyjsciemy cyfrowym.....
ewentualnie mikser albo zwykly przedwzmacniacz z phantomem......
ewentualnie mikser albo zwykly przedwzmacniacz z phantomem......
...Witam,
próbuję skompletować tani, ale w miarę profesjonalny sprzęt do nagrywania oparty o komputer PC. W tym celu zamierzam kupić kartę Ego Systems Juli@ oraz mikrofon Shure SM 57. Moim głównym celem jest przystawienie mikrofonu do wzmacniacza gitarowego i nagrywanie gitary elektrycznej oraz podłączenie do karty syntezatora przez MIDI. Z tym drugim nie ma problemu, ale mam pytanie dotyczące mikrofonu. Co jest potrzebne, żeby mikrofon pojemnościowy przyłączyć do tej karty? I drugie pytanie, jakie głośniki mam wybrać? Czytałem, że w studio do odsłuchu powinno się używać jakichś monitorów aktywnych, ale czy to się również nadaje do zwykłego słuchania muzyki dla przyjemności? Czy mogę podłączyć do tej karty bez dodatkowego sprzętu np. głośniki Genius SW-HF 5,1 5000, czy coś tam jeszcze dodatkowego będzie potrzebne?...
o ile dobrze zrozumiałem to chcesz podłączyć sm 57 a to jest dynamiczny mikrofon więc phantoma nie potrzebuje
a na monitorach jak najbardziej możesz słuchac sobie muzyki
próbuję skompletować tani, ale w miarę profesjonalny sprzęt do nagrywania oparty o komputer PC. W tym celu zamierzam kupić kartę Ego Systems Juli@ oraz mikrofon Shure SM 57. Moim głównym celem jest przystawienie mikrofonu do wzmacniacza gitarowego i nagrywanie gitary elektrycznej oraz podłączenie do karty syntezatora przez MIDI. Z tym drugim nie ma problemu, ale mam pytanie dotyczące mikrofonu. Co jest potrzebne, żeby mikrofon pojemnościowy przyłączyć do tej karty? I drugie pytanie, jakie głośniki mam wybrać? Czytałem, że w studio do odsłuchu powinno się używać jakichś monitorów aktywnych, ale czy to się również nadaje do zwykłego słuchania muzyki dla przyjemności? Czy mogę podłączyć do tej karty bez dodatkowego sprzętu np. głośniki Genius SW-HF 5,1 5000, czy coś tam jeszcze dodatkowego będzie potrzebne?...
o ile dobrze zrozumiałem to chcesz podłączyć sm 57 a to jest dynamiczny mikrofon więc phantoma nie potrzebuje
a na monitorach jak najbardziej możesz słuchac sobie muzyki

przypuszczam , ze wejscia w Julii sa linowe - czyli mik moze byc zbyt cichy. Jednak pomyslalbym o preampie. Ja mam dobre doswiadczenia z Art Studio V3 - ale tylko wlasnie w kontekscie gitar - elek i akust. - wokal jakos mniej mi z nioego podchodzi.
cena ok 250 zeta (wdzaielm dzis w ogloszenia EIS)
cena ok 250 zeta (wdzaielm dzis w ogloszenia EIS)