Przeciążenie kontrolera USB

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Arab
Przeciążenie kontrolera USB

Post autor: Arab » czwartek 20 wrz 2007, 10:01

Hey! Mam taki problem do komputera mam podłączonego Rolanda SP 606 w raz z soft Grooveboxem Cakewalk P606, wszystko działo pięknie aż do momentu kiedy kupiłem sobie system TORQ(vinyle z kodem czasowym, soft dj TORQ i interfejs Conective) i tu pojawia się mój problem:

Kiedy wszystko podłączyłem okazało się że gdy jednocześnie działają oba interfejsy TORQ nie wykazuje żadnych komplikacji ale kiedy uruchamiam P606 program wyświetla komunikat: "Błąd! Urządzenie Roland SP606 zarządzało 40% przepustowości kontrolera USB. Przeciążenie kontrolera USB" i w tym momencie naciskając PLAY w grooveboxie program nie staruje, linia odgrywania nie rusza się z miejsca, przycisk nie daje się "odcisnąć", działa tylko midi strumień audio zablokowany :(. Ale poradziłem sobie z tym "fantem" wyłączam w menadżerze Conectiv'a i wtedy mogę korzystać z P606, ale nie moge z TORQ'a.

W Laptopie to samo, tam z kolei jest Xiosynth i kiedy podłączyłem rolanda do kompa, sytuacja analogiczna, ale tu sobie darowałem gdyż nie mogę odłączyć syntezatora bo to moją karta dźwiękowa (zresztą nie wyobrażam sobie pracy bez niej).

Ale ktoś poradził mi rozwiązanie co do którego mam wątpliwość

Kupić kartę PCI z gniazdami USB to podobno jest oddzielny kontroler USB i to powinno pomóc. Hmmm, ale wydaje mi się że nie pomoże ,dlatego proszę o poradę czy aby faktycznie to rozwiązanie zadziała?

Zbynia

Re: Przeciążenie kontrolera USB

Post autor: Zbynia » czwartek 20 wrz 2007, 17:06

w laptopie mozesz miec problem - chyba ze masz 3 minimum 3 gniazda usb

gniazda bardzo czesto wystepuja parami - jedna para to jeden hub
czasem w laptopach masz parke i trzecie gdzies z boku

pamietaj zeby tych dwoch urzadzen nie podlaczac do parki rownoczesnie

w stacjonarnym to samo

poprostu wepnij w inne gniazdo nie nalezace do parki

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » czwartek 20 wrz 2007, 19:28

Kupić kartę PCI z gniazdami USB to podobno jest oddzielny kontroler USB i to powinno pomóc. Hmmm, ale wydaje mi się że nie pomoże ,dlatego proszę o poradę czy aby faktycznie to rozwiązanie zadziała?...
He Zaryzykowałem i kupiłem tą kartę PCI z dodatkowymi portami. DZIAŁA!!!!!!!!!

Wioski: Jeśli ktoś chce podłączyć 2 urządzenia posiadające strumień ASIO na USB musi kupić drugi kontroler USB (50 zł)

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » piątek 21 wrz 2007, 15:25

...Kupić kartę PCI z gniazdami USB to podobno jest oddzielny kontroler USB i to powinno pomóc. Hmmm, ale wydaje mi się że nie pomoże ,dlatego proszę o poradę czy aby faktycznie to rozwiązanie zadziała?...

Wioski: Jeśli ktoś chce podłączyć 2 urządzenia posiadające strumień ASIO na USB musi kupić drugi kontroler USB (50 zł) ...
Też tak miałem.Ale z multiefektem. Nie chciał działać na usb jako karta dżw. Dokupiłem kartę usb 2.o na pci i ... jak talala. Może chodziło o 1.1 a 2.0.? Ale jest cacy. Chociaż druga sprawa to pod cubase le z zestawu z multiefektem i tak lipa, nawet na sterach dedykowanych do, cubase. A jak zapodałem Reapera, miód malina.

sawek

Post autor: sawek » piątek 21 wrz 2007, 19:13

...Kupić kartę PCI z gniazdami USB to podobno jest oddzielny kontroler USB i to powinno pomóc. Hmmm, ale wydaje mi się że nie pomoże ,dlatego proszę o poradę czy aby faktycznie to rozwiązanie zadziała?...

Wioski: Jeśli ktoś chce podłączyć 2 urządzenia posiadające strumień ASIO na USB musi kupić drugi kontroler USB (50 zł) ...

Kiedyś potrzebny mi był kontroler do Tone Port'a, bo ten pokładowy coś nie wyrabiał. Kupiłem (za 30zł) i 3 dychy poszły...w błoto.
Jaki kontroler kupiłeś? Jakiś markowy ?

[addsig]
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » piątek 21 wrz 2007, 21:11

......Kupić kartę PCI z gniazdami USB to podobno jest oddzielny kontroler USB i to powinno pomóc. Hmmm, ale wydaje mi się że nie pomoże ,dlatego proszę o poradę czy aby faktycznie to rozwiązanie zadziała?...

Kiedyś potrzebny mi był kontroler do Tone Port'a, bo ten pokładowy coś nie wyrabiał. Kupiłem (za 30zł) i 3 dychy poszły...w błoto.
Jaki kontroler kupiłeś? Jakiś markowy ?

...
Tracer W Media Markt za 49.90 nie wydaje mi się żebym mógł nazwać go markowym

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » sobota 22 wrz 2007, 03:14

Ostatnio miałem podobny problem z przepustowością portu usb.
Zakupiłem 7-portowy aktywny hub usb marki Pentagram, podpiąłem do niego 4 kontrolery midi, klawiaturę usb i klawiaturę numeryczną, wszystko wpiąłem do jednego portu usb w laptopie.
Niestety, zauważyłem że czasem giną komunikaty note off, więc klawiatura będzie musiała zmienić port.
Choć swoją drogą to dość dziwne że usb 2.0, które ma 480 Mbps, gubi maleńkie komunikaty midi...
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » sobota 22 wrz 2007, 10:57

Choć swoją drogą to dość dziwne że usb 2.0, które ma 480 Mbps, gubi maleńkie komunikaty midi...
...
Tu nie chodzi o to że USB gubi komunikaty MIDI, tylko każde urządzenie rezerwuje sobie np:10% przepustowości magistrali (ale nie tej systemowej tylko odpowiedzialnej za USB), pomyślmy jeśli np taki Xiosynth potrzebuje 60% (wszak to jest karta dźwiękowa), inne urządzenie 25% i jeszcze kontroler MIDI 30% to od razu widać że zabraknie 5% i albo system przestanie działać (jak u mnie) albo będzie się burzył i tracił lup źle przetwarzał dane. Ehhh człowiek się stale uczy przez te problemy

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » sobota 22 wrz 2007, 10:59

zabraknie 5% i
zabraknie 15% pomyłka (znów tam matma )

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 22 wrz 2007, 21:36

usb niestety bardzo zle przesyla malutkie rzeczy - transfer jest na poziomie czasem 10% usb 1.1

ale stwierdzenie ze jak ktos chce miec to i to to niech kupi kontroler to glupota

napisalem ci na co masz zwrocic uwage a ty jakies bzdety wipisujesz

usb to standart w ktorym jeden hub(pokazywany w systemie) obsluguje 2 gniazda
wystarczy wpiac nie w parke i po klopocie

ale co tam lepiej wydac 50 zeta i myslec ze jest ok - tylko wepnij w karcie w dwa gniazda jedengo huba i bedzie to samo......

ODPOWIEDZ