Audiophile 2496 - częstotliwość próbkowania

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
antekk
Audiophile 2496 - częstotliwość próbkowania

Post autor: antekk » poniedziałek 17 wrz 2007, 10:41

Witam!

Posiadam karte audiophile 2496. Mam problem zwiazany z czestotliwosciami probkowania.

Przedstawia sie on nastepujaco: gdy w edytorze audio dzialam na probkach 22 kHz, to w tym samym czasie muzyka z winampa leci 2x wolniej i nizej. Po powrocie do dzialania na probkach 44 kHz problem z winampem znika.

Problem nie bylby jeszcze taki wielki, gdyby nie fakt, ze dzieja sie dziwne rzeczy, gdy pracuje jednoczesnie w dwoch edytorach - w jednym dzialam na probkach 22 kHz, a w drugim 44 kHz. W momencie, gdy przechodze z jednego edytora do drugiego (np. z vegas audio do sound forge) - nie daja sie odtwarzac probki o innej czestotliwosci probkowania niz w tym pierwszym edytorze. Czasem tez wyskakuje monit, ze moja karta nie obsluguje jakiegos tam trybu.

Wielkie dzieki za ewentualna pomoc!

Krizz
Kontakt:

Re: Audiophile 2496 - częstotliwość próbkowania

Post autor: Krizz » poniedziałek 17 wrz 2007, 10:50

Przedstawia sie on nastepujaco: gdy w edytorze audio dzialam na probkach 22 kHz, to w tym samym czasie muzyka z winampa leci 2x wolniej i nizej. Po powrocie do dzialania na probkach 44 kHz problem z winampem znika.
Przełącz wyjście w winampie na Direct Sound output. Problem powinien zniknąć.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 17 wrz 2007, 20:26

...Witam!

Posiadam karte audiophile 2496. Mam problem zwiazany z czestotliwosciami probkowania.

Problem nie bylby jeszcze taki wielki, gdyby nie fakt, ze dzieja sie dziwne rzeczy, gdy pracuje jednoczesnie w dwoch edytorach - w jednym dzialam na probkach 22 kHz, a w drugim 44 kHz. W momencie, gdy przechodze z jednego edytora do drugiego (np. z vegas audio do sound forge) - nie daja sie odtwarzac probki o innej czestotliwosci probkowania niz w tym pierwszym edytorze. Czasem tez wyskakuje monit, ze moja karta nie obsluguje jakiegos tam trybu.

Wielkie dzieki za ewentualna pomoc!
...

standart - a jak pracujesz w asio to i klopot gdy tak kombinujesz - generalnie powinno robic sie w jednej czestotliwosci ewentualnie jedna robote w danej chwili....
przy directsound powinno byc wszystko ok ale musisz pamietac ze wtedy moze byc uzywany softwarowy resampling

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » wtorek 18 wrz 2007, 01:25

Dziekuje, problem zniknal po zrobieniu tego co napisaliscie:)

przy directsound powinno byc wszystko ok ale musisz pamietac ze wtedy moze byc uzywany softwarowy resampling
...

Software'owy resampling? Tzn na jakiej probce? Jakosc probki 44 kHz moze sie pogorszyc?

Niestety za bardzo nie rozumiem aspektow technicznych jesli chodzi o dzialanie karty muzycznej...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 18 wrz 2007, 02:03

Częstotliwość próbkowania to prędkość z jaką kolejne wartości liczbowe strumienia danych audio są wysyłane na fizyczne wyjście karty dźwiękowej. Tak jak samochód nie może wieźć równocześnie każdego z pasażerów z różną prędkością tak i przetwornik cyfrowo-analogowy na karcie nie może równocześnie pracować z wieloma częstotliwościami próbkowania. Wymagasz od karty zbyt wiele próbując na raz odtwarzać piosenkę w Winampie i utwór muzyczny w sekwencerze - występuje konflikt częstotliwości próbkowania i w zależności od konstrukcji sterownika karty ma to różne dziwne objawy - najczęściej przetwornik przestawia się na częstotliwość próbkowania ostatnio zainicjalizowanej operacji odtwarzania, a pozostałe odtwarza źle.

Tak jest w przypadku domyślnego sterownika multimedia lub wdm. Sterowniki DirectX/DirectSound są bardziej inteligentne i mają wbudowane mechanizmy rozwiązywania takich konfliktów, które polegają na zmianie częstotliwości próbkowania w locie wszystkich naraz odtwarzanych strumieni danych dźwiękowych. Niestety nie ma kontroli nad docelową wspólną częstotliwością próbkowania (najczęściej jest nią 48kHz), zatem potencjalnie wszystkie dźwięki ulegają przepróbkowaniu w locie i mogą trochę pogorszyć jakość (ponieważ to przepróbkowanie wykonuje procesor komputera i z konieczności stosowane są uproszczone algorytmy wprowadzające zniekształcenia).

Istnieje rozwiązanie: kupić drugą kartę dźwiękową (taką multimedialną) i ustawić ją jako domyślne wyjście w programach typu WinAmp, a karty profesjonalnej używać tylko do pracy z sekwencerem/DAW

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 18 wrz 2007, 02:48

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:22 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 18 wrz 2007, 21:20

"...Tak jak samochód nie może wieźć równocześnie każdego z pasażerów z różną prędkością tak i przetwornik cyfrowo-analogowy na karcie nie może równocześnie pracować z wieloma częstotliwościami próbkowania..."

Pamiętam, jak epokę temu, w czasie, gdy pojawiła się SBLive! Pan Redaktor z EiS opisywał, jakim męczarniom poddał tę kartę - jednocześnie odtwarzał przez nią przeróżne formaty dźwiękowe: w menu był oczywiście wav, mp3 i jakieśtam, do tego pliki w różnych częstotliwościach próbkowania - w sumie bukiet kilkunastu różnorodnych, jednoczesnych sygnałów. I ta lekceważona przez coponiektórych karta wszystkiemu podołała.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 18 wrz 2007, 22:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:22 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » środa 19 wrz 2007, 00:05

Ja mam trochę inny problem bo nie moge prosto z kieszeni dvd odtwarzać filmów ponieważ dzwięk mi przerywa tylko musze zgrać film najpierw na komputer.Jjest na to koledzy jakieś sensowne rozwiązanie???

pawelq

Post autor: pawelq » środa 19 wrz 2007, 00:40

...******************************************
Ja mam trochę inny problem bo nie moge prosto z kieszeni dvd odtwarzać filmów ponieważ dzwięk mi przerywa tylko musze zgrać film najpierw na komputer.Jjest na to koledzy jakieś sensowne rozwiązanie???...
Obstawiam że DVD pracuje w trybie PIO zamiast UltraDMA. Spróbuj przestawić w Menedżerze urządzeń. Czasem system się tępo upiera przy PIO, może pomóc przełożenie DBVD w inną pozycję na kanale IDE lub na inny kanał (taśmę). A nawet wyjęcie urządzenia, włączenie systemu, wyłączenie, i ponowne zamontowanie.

ODPOWIEDZ