Yamaha STAGEPAS 500

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
jer-ry
Yamaha STAGEPAS 500

Post autor: jer-ry » poniedziałek 17 wrz 2007, 09:11

Tak sobie czytam opis techniczny tego sprzętu i coś mi nie gra.

Maximum output power przy 1% THD to 200W+200W, czyli w sumie 400W (RMS) - czyli sinusoidalnej mocy ciągłej.

A tymczasem pobór mocy przez urządzenie to zaledwie 65W.

To ja się pytam, jak to jest możliwe?

To mam te 400W czy nie mam? A może mam je tylko przez 0.000001ms?

w jakimś krótkim piku?

A może Yamaha wynalazła perpetuum mobile? I potrafi 65W przekształcić w 400?...

A może tak naprawdę mocy ciągłej to mam 2x30W i tyle by było w temacie?...

pozdrawiam

cocktailmusic

Re: Yamaha STAGEPAS 500

Post autor: cocktailmusic » poniedziałek 17 wrz 2007, 16:45

a może tylko wzmacniacz impulsowy

Awatar użytkownika
tofurman

Post autor: tofurman » poniedziałek 17 wrz 2007, 20:23

Maximum output power przy 1% THD to 200W+200W, czyli w sumie 400W (RMS) - czyli sinusoidalnej mocy ciągłej.
A tymczasem pobór mocy przez urządzenie to zaledwie 65W.
To ja się pytam, jak to jest możliwe?
A ja odpowiadam... Możliwe. Tylko pod jednym warunkiem: Że przy pisaniu tych danych wyleciało im 0 po 65.
Jeśli dopiszemy to 0 wyjdzie 650W a sprawność zestawu na poziomie 61,5% czyli w miarę przyzwoitym.
[addsig]
Właściwie, to z wykształcenia technik elektronik, ale mam trochę doczynienia z nagłaśnianiem imprez

jer-ry

Post autor: jer-ry » wtorek 18 wrz 2007, 07:14

A ja odpowiadam... Możliwe. Tylko pod jednym warunkiem: Że przy pisaniu tych danych wyleciało im 0 po 65.
Jeśli dopiszemy to 0 wyjdzie 650W a sprawność zestawu na poziomie 61,5% czyli w miarę przyzwoitym.
...
Hmm.... i wyleciało im to 0 za każdym razem?
przeprowadziłem małe śledztwo w temacie:
STAGEPASS 300 - moc na głośnikach 2x100W (podają nawet 2x150 przy THD10% ale mnie interesuje przy 1%) - moc pobierana 70W
MSR400 - moc na głosnikach 225+75=300W - moc pobierana 110W

Mackie SRM350 - moc na głośnikach 195W, moc pobierana 120W ale podają przy tym warunki, że LIMIT miga od czasu do czasu czyli nie jadą całą mocą.

I tak sobie myślę, że w przypadku Yamahy albo podaja pobór mocy podczas pracy "normalnej" czyli leci sobie muzyczka (podobnie jak Mackie), albo jest to ogólnie ściema. Czy ktoś wie coś o jakiś wiarygodnych testach?
Czy te kolumny naprawdę potrafią tyle mocy oddać czy tylko tak jest napisane?...
------------------------------------
cocktailmusic: a co ma piernik do wiatraka?.. moze byc impulsowy, moze byc w klasie A,AB,B,D,H, itp, ale żaden nie może oddać mocy większej niż sam pobiera.

pozdrawiam

Wronek

Post autor: Wronek » wtorek 28 lip 2009, 21:38

Potrzeba mi mobilnego nagłośnienia na małe imprezki (klawisze, wokal, skrzypce), a także do grania w małych kościołach - śluby - (muszę liczyć na siebie bo instrumentów w tych kościołach niestety nie ma). Pomyślałem o Yamaha Stagepas 500. Czy to dobry wybór? Teraz cena to ok. 4000zł.! Ale czy jest jakaś alternatywa dla tego zestawu w takiej cenie? Nie słyszałem jeszcze Stagepas 500. Czytając forum, widzę, że użytkownicy są raczej zadowoleni. Trochę się obawiam czy te kolumny przeniosą w miarę dobrze niskie częstotliwości barw organowych i w ogóle akompaniamentów. Z góry dziękuję za wskazówki i opinie.

Wronek

Post autor: Wronek » środa 29 lip 2009, 14:55

Kurcze, nikt nie pomoże?
Czy do tego zestawu da się podłączyć subwoofer?

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » czwartek 12 lis 2009, 14:01

...Potrzeba mi mobilnego nagłośnienia na małe imprezki (klawisze, wokal, skrzypce), a także do grania w małych kościołach - śluby ...Czytając forum, widzę, że użytkownicy są raczej zadowoleni. Trochę się obawiam czy te kolumny przeniosą w miarę dobrze niskie częstotliwości barw organowych i w ogóle akompaniamentów...

Jeśli myślisz o akompaniamencie typu keyboard, to zakładając,że chcemy uzyskać fajny bas i troche więcej mocy ("małe imprezki" :)) cudów nie będzie...

Natomiast do zastosowań nazwijmy "bankietowych", tzn.wokal, skrzypce i... klawisz, ale jako piano, a nie keyboard-zestaw naprawde godny polecenia!

Testowałem go kiedyś właśnie na bankiecie-stage piano+wokal i brzmiało to "smacznie":)...Brzmienie wokalu przejrzyste i miękkie... W zasadzie juz miałem kupić ten zestaw, ale wpadło mi troche grosza i kupiłem atywne HK Audio z serii PRO: z niewielkim subb-em na 12"...tylko,że to już inny przedział cenowy...

Jestem nauczycielem muzyki

ODPOWIEDZ