A może Korg M3?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lakiernik
A może Korg M3?

Post autor: lakiernik » piątek 14 wrz 2007, 14:28

Przymierzam się do zakupu stacji roboczej/bit maszyny czy jak to tam jeszcze nazwać...Jako że tworzę muzykę mocno awangardową, eksperymentalną, oscylującą pomiedzy hip hopem jazzem techno click housem post rockiem i ...disco polo przymierzałem się do zakupu Akai MPC 2500 lub 4000 albo i Roland MV-8800, a tu proszę...jest korg M3. No i mam dylemat jeszcze większy...Ponieważ to co usłyszałem na płycie CD EiS w tym miesiącu wskazuje, iż korg ten jest chyba raczej dedykowany do muzy bardziej konwencjonalnej, a może się mylę i wszystko zależy od tego co chcemy uzyskać i jaką mamy wiedzę i umiejętności a narzędzie to sprawa drugorzędna..? Czy muza experimentalna gdzie bity będą mocno pompowane kompresją, basy wiercące w brzuchu dziurę by za chwilkę przejść w lekki jazzik z jakimiś przestrzennymi padami w tle będzie możliwa do zrealizowania na tym korgu?
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: A może Korg M3?

Post autor: KAFEL » piątek 14 wrz 2007, 15:24

A dlaczego nie software ? Minęły już bezpowrotnie, czasy kiedy można było powiedzieć że na żywo jest najlepszy hardware. Sądząc po opisie Twojego stylu doskonałym wyborem będzie dobry laptop + karta EMU 1616m+Ableton Live+Reaktor+Kontakt+Battery+Massive oraz jakiś sterownik z klawiaturą i padami ... i jazda. Ten software jest wprost stworzony do takich klimatów.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 14 wrz 2007, 15:40

...oj ale chyba się zapędziłem z ilością softu bo nie zmieścisz się w 7K
Jeśli nie rajcuje Cię największy bajer jakim jest w M3 Karma II to daj sobie spokój.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » piątek 14 wrz 2007, 15:46

...uwaga na flaczki by przez dziurę w brzuchu nie wypadły....
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 14 wrz 2007, 15:51

......uwaga na flaczki by przez dziurę w brzuchu nie wypadły.......
ha, ha ...
A ja mam nowe hasło na najbliższe wybory (chociaż jakoś znajomo brzmiące) " M3 dla każdego !!! "

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 14 wrz 2007, 17:13

...A dlaczego nie software ? Minęły już bezpowrotnie, czasy kiedy można było powiedzieć że na żywo jest najlepszy hardware. Sądząc po opisie Twojego stylu doskonałym wyborem będzie dobry laptop + karta EMU 1616m+Ableton Live+Reaktor+Kontakt+Battery+Massive oraz jakiś sterownik z klawiaturą i padami ... i jazda. Ten software jest wprost stworzony do takich klimatów....
Software mam dość, jest opcja przesiadki totalnej na hard i zmiana workflow stąd taki temat, a właśnie Karmą jestem mocno podjarany... Choć niewiem jak to wygląda w praktyce, a tylko z opisu.
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » piątek 14 wrz 2007, 22:10

Software mam dość, jest opcja przesiadki totalnej na hard i zmiana workflow
Hmmm to uważaj, gdyż praca TYLKO na oprogramowaniu i na odwrót różni się totalnie. W Softwarze masz wszystko (albo prawie) "pod ręką" a sprzęcie musisz się przekopać przez kilka funkcji a na dodatek wykonujesz czasem kilka razy te same czynności aby uzyskać oczekiwany efekt, software wiele rzeczy ułatwia, automatyzuje.

No i dlatego jestem zwolennikiem używania i tego i tego, duuuże możliwości ale nie jest tak prosto. ;-D

A wracając do maszyn to polecam ci Grooveboxy Korg'a (ok 3000 zl ja jeden ) , naprawdę ciekawe rzeczy na tym można zrobić.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » sobota 15 wrz 2007, 11:16

Ponawiam pytanie bo zaczynamy troszkę odbiegać od tematu, co sądzicie o wykorzystaniu Korga M3 do robienia muzy techno, hip hop, house, drum`n`bass....?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » sobota 15 wrz 2007, 11:55

... Ponawiam pytanie bo zaczynamy troszkę odbiegać od tematu, co sądzicie o wykorzystaniu Korga M3 do robienia muzy techno, hip hop, house, drum`n`bass....?...
Sprawdź sobie na czym pracują twoi ulubieni wykonawcy. Obawiam się jednak że nie znajdziesz w ich arsenale stacji roboczych w stylu Tritona czy M3.

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » sobota 15 wrz 2007, 12:17

... Ponawiam pytanie bo zaczynamy troszkę odbiegać od tematu, co sądzicie o wykorzystaniu Korga M3 do robienia muzy techno, hip hop, house, drum`n`bass....?...
Daruj sobie...Taką muzykę można robić na znacznie tańszym sprzęcie z bardzo dobrymi rezultatami, no jeśli masz tyle kasy to proszę bardzo. Generalnie Workstation są dla ludzi produkujących muzykę masowo np: Producencji POP, tworzenie soundtrack'ów, muzyka do reklam itp. Zresztą jak coś jest do wszystkiego to jest do tyłka...

ODPOWIEDZ