Program do oddzielania wokalu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
macandroll
Re: Program do oddzielania wokalu

Post autor: macandroll » środa 12 wrz 2007, 20:46

...............Witam
Mam pytanie czy istnieje jakiś dobry program do oddzielenia ścieżki dźwiękowej od wokalu? Jesli ktoś zna to napiszcie. Bylo by miło gdyby był tez link gdzie można wyssać ten program...
Pozdrawiam ...
Jeszcze nikt nie powiedział o wyszukiwarce?
...
Taaa po co mam przewracać cały internet jak moze ktoś coś wie na ten temat.. ...
Tekst z wyszukiwarką, jest specyfiką tego forum.
A temat programu poruszany był tu wiele razy, więc nie musisz przeszukiwać całego internetu, bo wystarczy strony E&S.
...
Jestem na tym forum od niedawna także jakbyś mógł oświecić swoją wiedzą czy istnieje jakiś dobry program. I gdzie go można znaleźć....

Moim zdaniem nie istnieje dobry program do wycinania wokalu. Bo jak by miał to zrobić? On może wyciąć jedynie jakąś częstotliwość z pasma.
Poza tym te programy które istnieją są raczej komercyjne, więc ich legalnie nie ściągniesz.
Skorzystaj z wyszukiwarki, u góry w prawym rogu. W tematach znajdziesz jakie programy testowano i z jakim skutkiem.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » środa 12 wrz 2007, 21:14

W gold wave jest ta opcja..ale tak jak wyżej wspomniano...usuwanie wokalu to wycinanie częstotliwości z pasma a nie magiczna opcja...

Z praktyki można wywnioskować ze takie operacje kończą sie zdziwieniem dla początkujących...bo wycinając pasmo w którym znajduje sie ludzki głoś zahaczamy również o inne dźwięki znajdujące sie w tym przedziale pasma co wpływa na ich niekorzyść

WG

Post autor: WG » środa 12 wrz 2007, 21:26

Coś tam w Sound Forge szaleją z tymi opcjami teraz
Make Your Own Karaoke Tracks

PS. "Dodali" 24-bity do wersji Audio Studio

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » środa 12 wrz 2007, 21:48

PS. "Dodali" 24-bity do wersji Audio Studio ...

najwyższy czas
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » środa 12 wrz 2007, 22:20

...Coś tam w Sound Forge szaleją z tymi opcjami teraz
Make Your Own Karaoke Tracks

PS. "Dodali" 24-bity do wersji Audio Studio ...
Jak dla mnie, biorąc pod uwagę skutki jakie dają wszelkie znane mi programy do tzw "wycinania woklau" swierdza krótko - nie ma takich programów i nie będzie.
Oczywiscie, jesli kogos zadowala mono po konwersji lub zjechane pseudo strereo z wyciętym i pokrzywionym fazowo środkiem i resztkami wokalu z fruwającym widmem pogłosu - proszę bardzo.

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » czwartek 13 wrz 2007, 08:54

co wy wypisyjecie! bierze się kawałek/utwór muzyczny (z wokalem ) łapie (najlepiej myszką) za koniec wokalu i ostroznie wyciąga UWAGA ! należy to robić baaardzo OSTROŻNIE bo w większości nowych nagrań wokal jest bardzo cieniutki i łatwo go urwac, a nie wspomnę co się potem dzieje z urwanym wokale.
Ja tak robię od lat z bardzo dobrym skutkiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » czwartek 13 wrz 2007, 10:03

...co wy wypisyjecie! bierze się kawałek/utwór muzyczny (z wokalem ) łapie (najlepiej myszką) za koniec wokalu i ostroznie wyciąga UWAGA ! należy to robić baaardzo OSTROŻNIE bo w większości nowych nagrań wokal jest bardzo cieniutki i łatwo go urwac, a nie wspomnę co się potem dzieje z urwanym wokale.
Ja tak robię od lat z bardzo dobrym skutkiem.
Pozdrawiam...

Tylko trzeba pamietać ,żeby nie robić tego w programach liczących zmiennoprzecinkowo, bo w czasie wysuwanie wokalu z utworu mogą sie przestawić przecinki i wtedy zmienia to sens zdania i nie wiemy co artysta chciał przekazać....
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » czwartek 13 wrz 2007, 10:48

W Paincie gumką. Pozdro!

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » czwartek 13 wrz 2007, 11:44

Jeśli ciąć to brzytwą
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ