...
iRiver H100...
To byłby ideał, ale... nie ma regulacji poziomu nagrywania......
Posiada regulację czułości nagrywania w krokach od 0 .. 20 niestety nie można zmieniać nic już w trakcie nagrywania, wszelkie parametry ustawia się przed rozpoczęciem nagrania, nagrywany sygnał można chyba odsłuchiwać poprzez wyjście liniowe.
Źródła nagrywania:
- wewnętrzny mikrofon
- zewnętrzny mikrofon
- wejście optyczne
- wejście liniowe
Format nagrywania:
mono/stereo, WAV, MP3 40 kbps ~ 320 kbps
Tryby czuwania albo detekcji sygnału też są, jakaś auto synchronizacja ale nie wiem do czego to służy.
Jeżeli chodzi o jakość wejść i wyjść to podejrzewam, że będą ok. iRiver produkuje dosyć dobry sprzęt. A seria Hxxx to jedne z nielicznych odtwarzaczy, który są tak wyjątkowo bogato wyposażone w wejścia i wyjścia. Oprócz wyjścia słuchawkowego ma wyjście liniowe oraz wyjście optyczne. Podobne możliwości ma tylko model H320 jak się nie mylę.
Tylko jest jeden problem

bo tego nie da się już chyba kupić w sklepie z tego co widzę, zostały wycofane prawdopodobnie z produkcji - ponoć za dużo możliwości oferowały

....
Widzę problem dotarł nawet tu!
Na wielu forach dyskusyjnych spotykam sie z opiniami ludzi o sprzęcie którego niejednokrotnie nawet nie widzieli na oczy , a co dopiero mieli w ręku! I tak chyba jest w przypadku Irivera.
A wracając do MD.
Mam MD sony od 1996 roku i jak na razir nie miałem z nim żadnych problemów typu error na koniec nagrania, przeskakiwanie, zatrzymywanie itp.
Generalnie jakość elektroniki zastosowanej w MD biła na głowę większość dostępnych playerów MP3,nie wspominajśc o wyjsciu liniowym(którego w MP3 nie znajdziecie)we. cyfrowym itd.
W mojej ocenie jedynie playery SONY MP3 (a w zasadzie playery ATRAC choc nowa wersja softu pozwala na odtw. mp3 w oryginalnym formacie) nadają się do zastosowań "scenicznych"
Tu poleciłbym modele:
NW-A 3000 (20GB)
NW-A 1000 (6GB)
NW-A 1200 (8GB)
oraz starszy:
NW- HD5 (20GB)
Posiadają one pamięć antywstrząsową, wyjście liniowe ( ustawiane z menu systemowego), bardzo dobrą jakość audio i co istotne posiadają zasilacz sieciowy do ładowania akumulatora ( a nie ładowane tylko przez USB) dzięki któremu nie spotka nas niespodzianka w trakcie "grania"
Pozdrawiam
P.S.
To co napisałem jest efektem pracy z ww sprzętem.
(jeśli ktos ma jakieś pytania zapraszam,chętnie pomogę GG 3084914)