Mikrofon Oktava, Behringer, Studio Project

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Mikrofon Oktava, Behringer, Studio Project

Post autor: Soundscape » poniedziałek 03 wrz 2007, 15:52

...doprawdy nie wiem czy się zanosic od płaczu czy tarzać pod stołem ze śmiechu
...
nie, to jest inaczej wchodzisz sobie na stronę producenta preampów z wysokiej półki np. Focusrite. Odpalasz sobie zdjęcie takiego ISA 430 MKII na cały ekran i podczas wyświetlania go na monitorze nagrywasz ścieżkę na multimedialnym mikrofonie od skypa. Tym spodobem masz brzmienie Focusrita !!! ...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 03 wrz 2007, 16:07

A tak na poważnie - niestety bardzo wielu ludzi myli terminy "preamp" oraz "channel strip".
Powiedzmy ze jest to dopuszczalne... ale tylko w nagraniowym przedszkolu. Potem różnica jest (a przynajmniej powinna być) oczywista i jednoznaczna.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 03 wrz 2007, 16:19

...

Jaaaaaaaasne, może też bez kabla i bez membrany
Preamp był z pewnością całą
...

Śmiać to mi się chcę z was! Jak dla Was preamp w mikserze typu soundcraft compact 4 jest prawdziwym preampem to sorry. To po co kupywać coś innego, po co komu lampy, po co to wszystko?

Co do kawałka to nie jest to test, a jedynie domowa nagrywka o bardzo niskim budżecie i to, że tam ktoś sobie pleni to już jego sprawa.
Chciałem tylko pokazać kawałek, na którym ta właśnie oktava była wykorzystywana. Nie wiem czego się spodziewacie po tej klasy mikrofonach i pewnie wy "wyjadacze" to wyciskacie soki z takich mikrofonów robiąc tylko "testy", a tak na prawdę to pewnie 2/3 ludzi z tego wątku nie miała go nawet w ręce - tylko gdzieś tam artykuł przeczytali i uważają, że coś wiedzą.
Następnym razem jak kogoś besztacie to czytajcie uważnie, bo tam u góry nie było napisane "test" lub "demonstracja" czy cokolwiek innego.

A temu co tam chciało śmiać, że w innym wątku mam o neumannie, to chciałbym ci koleżko oznajmić, że nie ja nagrywałem ten kawał na oktavie, ale miałem ją przyjemność testować sam, więc mogę coś na jej temat powiedzieć...

p.s. chyba zamienię la-610 na compact 4 heh!...
czy sadzisz ze gdybym ci zaplacil 100000 pln to ten mikrofon czy nagrywka lepiejby zabrzmiala???

polowa sukcesu to dobry mikrofon - druga to preamp

reszta to umiejetnosci.........i wokalisty i realizatora

esz

Post autor: esz » poniedziałek 03 wrz 2007, 17:08

czy sadzisz ze gdybym ci zaplacil 100000 pln to ten mikrofon czy nagrywka lepiejby zabrzmiala???

polowa sukcesu to dobry mikrofon - druga to preamp

reszta to umiejetnosci.........i wokalisty i realizatora...

To nie chodzi o cenę, ale często cena idzie w parze z jakością (nie mówię, że tak jest zawsze - bywają wyjątki jak wszędzie).

Zgadzam się, co do tych pierwszych 2 kolejności (mikrofon, preamp), ale dalej zamieniłbym kolejność...

Przyznaję rację, że wyżej popełniłem błąd pisząc, że nie było preampa, ale nie miałem na myśli tego że wcale go nie było (bo ta nagrywka była by niemożliwa), ale nie było preampa z którym ten mikrofon pokazałby co potrafi.
Owszem soundcraft compact 4 niby ma preamp klasy A, ale to tranzystor (nie mam nic do tranzystorów, ale ja preamp tranzystorowy (na pewno nie ten z tego miksera) zaprzęgłbym do mikrofonu lampowego). Moim więc skromnym zdaniem ten mikser nie pokazał tych walorów brzmieniowych co np. ta sama oktava z spl gold mike mkII (i również wcale nie twierdzę, że to jest jakiś super dobry preamp).
To jest dokładnie taka sama sytuacja, jak z maluchem (fiat 126p). Dużo ludzi uważa, że to nie jest samochód...(bez komentarza).

Behringer'a osobiście nie miałem, ale za same ich miksery nie polecam!

Pozdrawiam! (szczególnie tych co po mnie jadą :)
[addsig]
"Wiem, jest jeden paten - zatyczki w audiotele - wsadź se w uszy i wyluzuj bo se rozwalisz panele..."

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 03 wrz 2007, 19:09

napisze to po raz kolejny bo jak widze historia nie zatacza kola, tylko kreci sie wokol wlasnej osi jak nakrecany bak :)

mam na codzien w pracy do dyspozycji pare mikrofonow z roznych polek cenowych i czesto nagrywam cos na oktawie bo ma swoj charakter i unikalne wlasciwosci, ktorych prozno szukac gdzies indziej

dziwi mnie katalogowanie z uporem godnym maniaka mikrofonow (i nie tylko ) wedle ceny. co ma piernik do wiatraka?
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » poniedziałek 03 wrz 2007, 19:59

wokalista jest najważniejszy i to do jego głosu dobiera się mikrofon ale nie tylko bo i do charakteru projektu jaki jest realizowany
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 03 wrz 2007, 20:03

otoz to.

a niektorzy (spory odsetek) robia dokladnie na odwrot.
fan dobrego brzmienia ;)

Bluer

Post autor: Bluer » środa 05 wrz 2007, 21:54

dzięki za opinie:) chyba kupie Studio Projects b3

spinaczo

Post autor: spinaczo » czwartek 06 wrz 2007, 00:25

kawałek pokazowy spox. behringer podobno do bani, tak twierdzi mój mentor z musicceter:D

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 06 wrz 2007, 08:40

...kawałek pokazowy spox. behringer podobno do bani, tak twierdzi mój mentor z musicceter:D...
Twój "mentor" się nie myli. A co do kawałka to nie jest spox. Czy wszyscy muszą grać tak samo i nawijać o tym samym? Nie muszą ale niestety to się przyjeło. Oryginalności panowie!

ODPOWIEDZ