Korg D888, M-Audio Delta 2496 i MPC 500

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
EloG
Korg D888, M-Audio Delta 2496 i MPC 500

Post autor: EloG » wtorek 04 wrz 2007, 17:55

Witam mam nastepujacy problem:

Musze to wszystko ze soba polaczyc, chce aby dzwiek ktory wychodzi z karty dzwiekowej byl slyszalny na odsluchach podlaczonych do miksera a w druga strone chcialbym aby dzwiek ktory jest zapisywany na mikserze KORG z mikrofonu lecial prosto na M-audio...
Probowalem podlaczyc to analogowo za pomoca kabla Jack-2xRCA (cinch) gdzie RCA jest podlaczone do wejsc lub wyjsc analogowych na M-audio ale przez to dzwiek w odsluchach jest strasznie przytlumiony jakby wogole bez basu, natomiast material nagrywany na mikrofonie idzie w Pro Toolsie strasznie cicho i w slabej jakosci...

zatem doszedlem do wnioskow... skoro Korg to cyfrowy rejestrator to moze trzeba podlaczyc pod S/PDIF gdyz mam tam takie wejscie, ale to chyba zlacza coaxial... i teraz pytanie czy takie podlaczenie rozwiaze moj problem...

Druga sprawa to juz problem MPC500

Chcialbym go podlaczyc bezposrednio do M-audio... jest tam wejscie MIDI... podlaczylem i lipa... nie wiem czy trzeba moze wlaczyc taka opcje na MPC gdyz instrukcja nie wyjasnia tego problemu...

Bardzo bym prosil o Wasza pomoc... Zdaje sobie sprawe ze moze nie opisuje problemu zbyt jasno ale jak wiecej informacji potrzeba to chetnie dodam wiecej info
W tym roku otworzylem studio nagrac poki co amatorskie ale ucze sie szybko i mam nadzieje ze jeszcze troche sie na tym forum dowiem.

Awatar użytkownika
fugashi

Re: Korg D888, M-Audio Delta 2496 i MPC 500

Post autor: fugashi » wtorek 04 wrz 2007, 23:09

zatem doszedlem do wnioskow... skoro Korg to cyfrowy rejestrator to moze trzeba podlaczyc pod S/PDIF gdyz mam tam takie wejscie, ale to chyba zlacza coaxial... i teraz pytanie czy takie podlaczenie rozwiaze moj problem...

czesc,
mozesz spokojnie wykorzystac cyfrowe wejscie/wyjscie na karcie m-audio, tylko potrzebujesz kable coaxial RCA-RCA

Chcialbym go podlaczyc bezposrednio do M-audio... jest tam wejscie MIDI... podlaczylem i lipa... nie wiem czy trzeba moze wlaczyc taka opcje na MPC gdyz instrukcja nie wyjasnia tego problemu...

na poczatek chyba warto w ustawieniach mpc500 zwrocic uwage na ustawienia kanalow midi dla komunikatow odbieranych i wysylanych
sciagnij manual w pdf, bedziesz mogl latwo znalezc wszystkie informacje dotyczace midi input/output

EloG

Post autor: EloG » środa 05 wrz 2007, 00:19

czesc,
mozesz spokojnie wykorzystac cyfrowe wejscie/wyjscie na karcie m-audio, tylko potrzebujesz kable coaxial RCA-RCA

Wszystko ok tylko na mikserze nie mam mozliwosci podlaczenia RCA - tylko JACK albo S/P DIF Toslink, niby ta sama rodzina co coaxial
(chociaz w sumie nie bo to optyczny) ale tak czy siak nie mam mozliwosci fizycznej aby podlaczyc coaxiala do miksera
W tym roku otworzylem studio nagrac poki co amatorskie ale ucze sie szybko i mam nadzieje ze jeszcze troche sie na tym forum dowiem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2007, 02:45

dioda czerwona 660nm do koaxiala wsadzona w plastikowa obudowe taniego czincza i w to wlozony kabelek toslink..........
sygnaly sa identyczne .dziala bez klopotu

w druga strone juz musialbys kupic gniazdo totx - opisy o ile dobrze pamietam na stronie rane....

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 05 wrz 2007, 07:49

...dioda czerwona 660nm do koaxiala wsadzona w plastikowa obudowe taniego czincza i w to wlozony kabelek toslink... sygnaly sa identyczne .dziala bez klopotu

Prawie dokładnie, więcej tam: Very cheap optical S/PDIF output

...opisy o ile dobrze pamietam na stronie rane.......

Oj tak, serwis RANE to skarbnica wiedzy. Już choćby tylko dla niej warto uczyć się angielskiego. Nie znam nikogo wśród swych kumpli po fachu, który nie miałby w swych zakładkach linka do jego działu REFERENCE.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 05 wrz 2007, 08:45

chocby dlatego ze spora ilosc ich opisow przejsciowek jest prosta w wykonaniu i bardzo tania co w porownaniu z gotowymi rozwiazaniami jest zaskakujace.....

ODPOWIEDZ