Roland MV-8800 procesor efektów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Monk
Re: Roland MV-8800 procesor efektów

Post autor: Monk » wtorek 04 wrz 2007, 16:09

Ja o tej możliwości konwersji do 12 bitów dopiero ostatni przeczytałem, świetny patent, tak samo jak ostatnio wyczytałem o fajnych dodanych bankach syntezatorów różnej maści.. I coraz bardziej mnie to składania do MV.

Takie cuś jak już to opanować może być naprawdę kozackim sprzęciwem, łączącym fajny oldschoolowy dźwięk (12 bit) z nowoczesnością (hdd, cd rom, brak żonglerki dyskietkami, faktycznie all in one gear na którym można zrobić kawałek od początku do samego końca).

Zaczynam przeglądać ebay

Pine

Post autor: Pine » wtorek 04 wrz 2007, 16:31

Monk masz racje przyzwyczajenie tylko zobacz własciwie chodzi nam o to aby zrobic jakis utwór cos wyprodukowac w tej chwili przy znajomosci w moim przypadku akai na pamiec naciskam klawisze w akai ogranicza mnie tylko sam pomysł w głowie całosc zgrywam do cubase i tez nie przestawie sie na inny program poniewaz nie ma po co i takiej potrzeby..
Fakt faktem jak ktos kupi rolanda juz tylko kiedys moze zmieniac na inny model rolanda a jak ktos ma akai kupi akai chociazby dlatego ze samo MENU bedzie podobne w obsłudze.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » wtorek 04 wrz 2007, 16:52

Sam na początku bawiłem się FL Studio (zupełnie mi nie przypadło do gustu) by przejść na Reasona, wiele osób migruje pomiędzy programami jak i hardware.

I nawet dinozaury siedzące "w grze" od 20 lat to robią, przynajmniej część z nich tak, część nie, o tym pisałem powyżej.

Ja uważam że jeśli sprzęt daje większe możliwości to czemu nie?

Ograniczenia sprzyjają kreatywności, wzbudzają respekt wnikliwego słuchacza (wyczyny typu cała płyta z samplami z innej płyty, nadanie temu materiałowi nowej jakości czy też "muza" na C64 gdzie do grania wykorzystuje się odgłosy wydawanej przez stację dyskietek), ale przeciętnemu słuchaczowi wszystko jedno czy bit powstawał na MPC 3000 i był tworzony z wielkim wysilkiem, długo i żmudnie czy powstał w dziesięć minut jeśli rezultat jest identyczny.

Na MV zrobisz więcej (w sensie możliwości) i potrwa to krócej, wystarczy się przyzwyczaić do nowego sterowania, zmiany sposobu myślenia w niektórych płaszczyznać (bo samo "stukanie" bitów i wiele innych rzeczy jest przecież identiko co w MPC).

Przede mną albo upgrade Reasona i kupno porządnego ekranu lcd z pivotem do ustawiania w pionie, albo MV jako rozwiązanie all-in-one i odcięcie się od komputera raz na zawsze (co ma smaczek i jest kuszące, choć nic mi się nie wiesza itd bo wiem jak zadbać o to by się nie wieszało).

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 wrz 2007, 18:14

mpc 4k ma 96khz/24 bit.......niby szczegol....wyjsc indywidualnych 8 sztuk czy to analog czy adat(po rozszerzeniu)....

aczkolwiek najlepiej byloby przestudiowac instrukcje obydwu zabawek bo sie jednak sporo roznia

zawiesc sie to raczej ciezko tym bardziej przy takim sprzecie - no chyba ze ktos spodziewal sie samograja czy niewiadomo czego
raczej wie co sie kupuje a jak nie to lepiej isc na piwo.......

choc jednak wolalbym 4k bo bardzo ja polubilem

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 04 wrz 2007, 20:28

...dlatego zamierzam sie wybrac na targi do krakowa mam nadzieje ze wystawcy wystawia takie urzadzenia i moze rowniez wkoncu zetknę sie z akai 4000.
Bo jakby nie było jestesmy potencjalnymi kupcami takich maszynek jesli nie teraz to napewno w nadchodzacej przyszłosci, a targi sa najleszpa reklama dla producentów i dystrybutorów takiego sprzetu....
No włacha, też głównie w tym celu chciałem się wybrać na targi do Krakowa ( choć będzie sporo innych atrakcji ), skontaktowałem się z roland polska i okazało się że panowie nie wystawiają się na Music Media,takie mamy podejście do klienta, taki marketing...Także może być problem z obczajką rolandzika...
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

obsqrny

Post autor: obsqrny » niedziela 21 paź 2007, 13:59

Witam, jestem uzytkownikiem mv-8800 i moge wam powiedziec ze efekty jak najbardziej sa dobre, tak jak w innych sprzetach rolanda. W tym mv jest tez sporo efektow mfx ktore sa zaczerpniete prosto z klasycznych rolandow wiec dodatkowo masz dostep do wielu zeczy. Piszecie tutaj ze macie dylemat miedzy mv8800 a mpc 4k- po pierwsze to jak mozna miec dylemat niemajac doswiadczenia z zadnym z nich tylko na podstawie opini jakis burakow co pisza na necie albno recenzji?? ja mialem juz wczesniej kilka mpc (2000, 2000xl, 25000, 1000) zdecydowalem sie na mv z prostych przyczyn, oferuje o wiele wiecej niz mpc i tyle, nie ma co patrzec na firmy czy na to kto czego uzywa, ze np dj premier uzywa mpc60 - i co z tego mi to nie jest potrzebne, ja sampluje duzo i do samplowania przedewszystkim mv jest idealne, ma wszystkei zabawki potrzebne do szybkiego i profesjonalnego robienia bitow. Jak bedizecie mieli okazje to pobawcie sie mv i zobaczycie ze jes tto udany produkt, oczywiscie mpc 4k jest tak samo idealnym sprzetem , wszystko zalezy do czego potrzebujecie sprzet i czego od niego oczekujecie. jak byscie mieli pytania zwiazane z mv to piszcie.
pozdrawiam!!

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 22 paź 2007, 09:07

... jak byscie mieli pytania zwiazane z mv to piszcie.
pozdrawiam!!...
Czy w MV jest to możliwe: Tworzę nowy program, dajmy na to perkusyjny. Ładuję kilkanaście brzmień perkusyjnych, oczywiście każde z nich przyporządkowuję do padów i taraz tak, na jednym padzie mam stopę na drugim werbel na innym clapa, czy mogę na clapa nałożyć inny reverb niż na werbel, czyli czy jest możliwość w obrembie tego samego programu przyporządkawanie do różnych padów różnych efektów z tego samego bloku (np.MFX czy reverb), czy jest tak,że jak na MFX mam ustawiony dany flanger to z tego bloku(MFX) mogę w tym programie używać tylko tego flangera ? Wiem że można stosować resampling, ale nie jest to zbyt wygodne.....
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » poniedziałek 22 paź 2007, 09:41

W specyfikacji podali że jest tylko jeden reverb i jeden chorus i jeden mfx, no to gdy uderzysz naraz 2 pady skierowane na reverb - to jak miały by być dwa różne ustawienia tego samego efektu w tym samym czasie? To są (chyba) pojedyncze efekty (wspólne) a nie oddzielne dla każdego padu.
Nie znam tej maszyny, ale nie wydaje mi się żeby oferowała aż tyle.
Z drugiej strony słyszałem opinie że ta maszyna jest bardzo stabilna i ma świetny sound. Szkoda tylko że 512 ramu to maksimum, ale co poradzić.
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » poniedziałek 22 paź 2007, 10:56

...W specyfikacji podali że jest tylko jeden reverb i jeden chorus i jeden mfx, no to gdy uderzysz naraz 2 pady skierowane na reverb - to jak miały by być dwa różne ustawienia tego samego efektu w tym samym czasie? To są (chyba) pojedyncze efekty (wspólne) a nie oddzielne dla każdego padu.
Nie znam tej maszyny, ale nie wydaje mi się żeby oferowała aż tyle.
Z drugiej strony słyszałem opinie że ta maszyna jest bardzo stabilna i ma świetny sound. Szkoda tylko że 512 ramu to maksimum, ale co poradzić....
Opierasz się na przypuszczeniach, poczekajmy co powie kolega OBSQRNY, ale przypuśćmy że nie jest to możliwe w obrembie programu, to jednak może będzie to możliwe na poziomie patternów lub songów, czyli załóżmy że mamy SONG/PATTERN składający się z 36 tracków: 1 track stopa, 2 werbel, 3 clap, 4 hit hat, 5 bas , itd. Załóżmy, że w bloku MFX znajduje się efekt o nazwie Józio i jest też efekt o nazwie Zuzia, jak dodam troszkę Józia do tracka 1 ze stopą to czy na tracka 2 z werblem będę mógł dodać troszkę Zuzi, czy jak już raz ustawiłem w MFX tego cholernego Józka to tylko z niego mogę korzystać na innych trackach w ramach MFX oczywiście z różnymi proporcjami DRY/WET ?? Obsqrny rozwiej nasze wątpliwości

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 paź 2007, 11:47

z tego samego bloku nie zrobisz roznych efektow - nawet na wtyczkach w komputerze
chcesz nieco inny reverb to bierzesz do niego drugi blok

nie wiem jak w korgu ale w akai nie bylo problemu z przypisaniem roznych efektow do roznych padow badz miksem tychze efektow do pojedynczego padu

512 mega wystarczy - to nie vsti - to sprzet na ktorym tez duzo zrobisz i nie ma sensu ladowania tu niewiadomo ile pamieci - i tak najwieksze probki jakie mialem to bylo raptem 10 mega wiec po co??
wiekszosc sampli i tak tworzonych jest z milisekundowych probek i stosuje sie loop - standart od zawsze dlatego swietny i duzy bank moze miec 200 mega......

a jak ci za malo to skorzystaj z komputera jako modulu brzmieniowego

ODPOWIEDZ