Zestaw P.A. by Yamaha i inne

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Zestaw P.A. by Yamaha i inne

Post autor: szkudlik » czwartek 30 sie 2007, 12:45

A, no i jeszcze jakis procesor poglosowy, bez tego czasem w plenery ciezko a i w niektorych wnetrzach sie przydaje. Te wbudowane w mixery mozna sobie spuscic w klopie (podobny dzwiek toto produkuje). Na allegro mozna tanio czasem wychaczyc Digidesign Studio Quad - duuuzo mozliwosci, nie najgorsze brzmeinie - lub uderzac w Lexicona MX200 czy cos takiego
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

DCG

Post autor: DCG » czwartek 30 sie 2007, 14:48

Również uważam, że to nie dokońca przemyślane rozwiązanie.
Popatrz na paczki choćby POL-AUDIO, SILVER SOUND, ELESTRA, to naprawdę gra, pomyśl o serwisie.

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » piątek 31 sie 2007, 01:17

1. paczki mają po 1000W a nie po 500W.
2. ze współpracy z iinnymi podobnymi zespołami wiem, że te mik świetnie sprawdzają się dla chóru, który nie jest chórkiem a zespołem dziewczyn z naprawdę dobrymi głosami
3. z testów odsłuchu w sklepie pasmo tych kolumien jest ok.
4. chyba najważniejsze odnośnie paczek - 2 kwietnia w Głogowie była plenerowa "impreza" nagłaśniana na 2 tych paczkach - zarówno jakoś dźwięku jak i głośność była git.
5. co do miksera.osobiście tych pogłosów nie słyszłem ale akustyk mówił mi że nieźle brzmią. proponujecie inne droższe o 4-5tysięcy..zrozumcie.. jeśli uda się zdobyć tą kaśe - z oferty dostaliśmy sumę 89000 . więc sami chyba rozumiecie.. choć uwagi są cenne ponieważ w przyszłości jak dozbieramy coś większego to można tą yamahe sprzedać ,dołożyć i kupić jeden poziom wyżej jeszcze.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 31 sie 2007, 08:35

Oki, nie chcesz sluchac odpowiedzi, to PO CO PYTASZ?

Chce zapytać czy uważacie że jest to w 100% dobre rozwiązanie
No to odpowiadam (i nie tylko ja): na 100% nie jest to dobre rozwiazanie.

Zrobisz jak uwazasz, ale za te sume mozna skompletowac cos znacznie lepszego.

2. ze współpracy z iinnymi podobnymi zespołami wiem, że te mik świetnie sprawdzają się dla chóru,
Tez tak uwazalem, poki nie uzylem pojemnikow (wlasnie dla zespolu typu "koscielnego" czyli masa wokali, od lat naglasniam rozmaite takie, mniej lub bardziej wycwiczone - najczesciej niestety mniej...). Uzylem kilku AKG C1000 + wlasnie samsony C5. Te AKG to bajka, samson nieco gorszy ale i tak spiew typu Gospel lepiej sie klei niz na indywidualnych SM. Nie mowiac o komforcie wokali ktore sie znacznie lepiej slysza w ramach glosu.
Zamiast 12 Shure kupujesz 8 Samsonow + kilka shure do specjalnych zastosowan i calosc dziala lepiej - a i przy okazji jest znacznie taniej.

. co do miksera.osobiście tych pogłosów nie słyszłem ale akustyk mówił mi że nieźle brzmią
Co nie zmienia faktu ze wspomniany MX9000+Lexicon zabrzmi o wiele wiele lepiej - a calosc bedzie tez znacznie tansza i o kilka dlugosci bardziej funkcjonalna.

Koncowka mocy: niesmiertelne Behringer - EP1500 lub EP2500 brzmia wystarczajaco dobrze (uzywam 4 takich - zero awarii) i masz taniej.

Wszystkie te oszczednosci przeznacz na lepsze paczki jak koledzy proponuja.

A, niestety musze jeszcze cie troche zmartwic - okablowanie to nie tylko pyta, to jeszcze podpytka do palkarza oraz pathcordy, Y-cable do kompresorow itd. Przy tej ilosci procesorow w zasadzie nie masz szans na zachowanie zdrowych zmyslow bez krosownicy...

Do tego dodaj rozdzielnie zasilania i przedluzacze energetyczne.

[addsig]

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » piątek 31 sie 2007, 11:51

okablowanie jest całe uwzględnione.
nie wiem jak czarujecie ale mx9000 jest drozszy od tej yamahy o ponad 1000zł więc nie wiem jak ma być taniej.
a co do mikrofonów - sory,ale zdania nie zmienie dlatego, że dziewczyny dużo lepiej brzmią,dużo lepiej się słyszą na dynamikach niż na pojemnościówkach a próbowaliśmy wiele różnych pojemników.
w tej kasie są jeszcze wzmaki do git, git i bas.

minimax

Post autor: minimax » piątek 31 sie 2007, 12:39

...1. paczki mają po 1000W a nie po 500W.

Weź pod uwagę, że w najtańszym sprzęcie (a te paczki należą do najniższej półki, z najtańszym badziewiem w środku) opis bywa często tylko marketingowym bełkotem. Idę o zakład że 'noise' w tym przypadku = RMS, a to i tak bywa podawane zbyt optymistycznie na tej półce jakościowej.

3. z testów odsłuchu w sklepie pasmo tych kolumien jest ok.

Odsłuch w sklepie nic nie znaczy. Weź je na próbę, sprawdź jak się przebijają wokale przez bębny, gitary itd. Masz bardzo trudny skład do nagłośnienia i mnóstwo problemów. Na dzień dobry, jeśli budżet nie pozwala, odpuść sobie część sprzętu, a nie kupuj badziewia, bo zginiesz w problemach. Przy tej ilości ludzi i sprzętu, w rzeczywistych warunkach bojowych (nerwy) możesz utonąć.

Np. darowałbym sobie na tym etapie pełne nagłaśnianie bębnów. W większości kościołów to tylko przysporzy problemów, a na pierwszych plenerkach wystarczy stopka + werbel. Potrzeba Ci jeszcze dużo doświadczenia okupionego krwią zanim dobrze wykorzystasz ten budżet i impreza dobrze zabrzmi.

Przy okazji: Behringera nie brałbym na imprezę ze względu na bardzo dużą awaryjność tego sprzętu.

Niestety, proponowany przez kolegę Lexicon MX200 jest na poziomie tych wbudowanych w tanie mikserki. Minimum MPX500, a jeśli ma być ładnie, to seria PCM.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 31 sie 2007, 12:47

Przy okazji: Behringera nie brałbym na imprezę ze względu na bardzo dużą awaryjność tego sprzętu.
Dawno dawno temu
Od dawna juz to prawda nie jest. Ale obiegowa opinia zostaje.

Niestety, proponowany przez kolegę Lexicon MX200 jest na poziomie tych wbudowanych w tanie mikserki. Minimum MPX500, a jeśli ma być ładnie, to seria PCM.
Ojojoj, te wbudowane w "tanie mixerki" sa naprawde na niskim poziomie (slyszalem te z Yamahy, Behringera i Samsona). PRzy nich MX200 to napeawde cudo na kolkach. Te wbudowane brzmia jakby mialy przetwarzanie 8bitow.

Racja ze Yamaha tansza... ciekawe kiedy tak obnizyli ceny...

[addsig]

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 03 wrz 2007, 15:39

staram się brać Wasze opinie pod uwage choć są sprzeczne ze zdaniem kilku naprawdę zawodowych akustyków z którymi o tym rozmawiałem.

PROSZĘ WAS o propozycje zestawu P.A. w którym uwględnione będą:
-mikser z min 24 kanałami mono, 4 linie odsłuchowe
-przody ( o odpowiedniej mocy )
-minimum 6, najlepiej 8 odsłuchów
-końcówki mocy na przody i odsłuchy - odsłuchy chcemy pasywne
-potrzebne procesory

KWOTA 45000zł.

Mam nadzieję że podzielicie się swoim doświadczeniem i zaproponujecie jakiś konkretny sprzęt.

Perkusję potrzebujemy nagłośnić dlatego, że gramy też plenery a tam jest to po prostu konieczne.
Czekam na konkretne propozycje zestawów.

Awatar użytkownika
mareku

Post autor: mareku » poniedziałek 03 wrz 2007, 15:48

jeszcze EQ na przody i odsłuchy.zapomniałem i przepraszam

Awatar użytkownika
minorr
Kontakt:

Post autor: minorr » wtorek 04 wrz 2007, 01:04

...jeszcze EQ na przody i odsłuchy.zapomniałem i przepraszam...

Witam.

Konsoleta:

Behringer MX9000 - 4850zł

Przody:

2xPolaudio sat212coax2'' (wer. 8Ohm) - ok. 12000 zł
2xPolaudio T118 - ok. 5000 zł (na początek 2, po czasie może jeszcze 2)

Odsłuch:

6xLDM PLP 312 - ok. 6000 zł

Końce mocy (jak już ktoś podpowiedział):

7xBehringer ep1500 - ok. 7700 zł (4 w moście na przód, 3 stereo na odsłuchy)

procesory:

DBX Drive Rack PA - 2350 zł - zwrotnica
2x dbx 266XL - na te wokale - 1060 zł
1x dbx 266XL - grupa chór - 530 zł
1x behringer mdx 4600 - stopa, werbel, bas, git akust. - 466 zł
1x behringer xr 4400 (4 kan. bramka szumów) - tomy, stopa - 362 zł
1x lexicon mx 200 (też wcześniej wspomniany) - 1500 zł
1x dbx 1231 - eq przód - 1242 zł
2x behringer fbq 6200 - eq odsłuchy - 1340

SUMA: 44400 zł

Jeśli byłaby możliwość, można by dołożyć ok 1700 i zamienić konsolety: z Behringera na Soundcrafta LXII/24, wtedy suma=46700

Nie wspominałeś o mikrofonach w tej cenie, ale co do tych modeli które podałeś (shura), można by je podmienić na sennheisera serii e, wychodzi taniej, a jakość wydaje mi się podobna:

stopa:
sennheiser e602 - 530zł, lub
akg d112 - ok 600zł, lub
shure beta52 - ok 670zł
werbel:
dajmy że ten sm57 - 363zł
tomy:
3x sennheiser e604 - 1134zł
overhead +hihat:
3x sennheiser e614 - 1710zł, lub
3x akg c1000 - 1821zł

jak wspomniano do chórków: 6 x Samson Co5 - 1200zł
parę dynamików na nieprzewidzianą okazję: 3x sm58 - 1203zł
2x shure sm57 do gitar, jak wspomniałeś - 726zł
bas z lini, ale potrzeba diboxa - DOD AC 275 (na przykład) - 280zł
klawisz stereo też pod dibox - DOD AC 275 x 2 - 560zł

podliczając (z perkusji wersje sennheiserowe): 7706zł

Ceny rzeczy (nie wszystkich) wziąłem ze sklepu thomann.de po przeliczeniu wg kursu średniego euro.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ