Miksowanie i mastering - literatura

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
ksnd
Miksowanie i mastering - literatura

Post autor: ksnd » sobota 01 wrz 2007, 22:26

Witam,

szukam konkretnej literatury ściśle na temat miksowania i masteringu. Czy ktoś mógłby coś polecić? Widziałem w sieci coś takiego jak "Mixing workshop" ale wolałbym coś w natywnym języku albo po angielsku.

Dziękuję

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Re: Miksowanie i mastering - literatura

Post autor: Miłaszewski » sobota 01 wrz 2007, 23:11

Mastering Audio The Art And Science wyjasnia bardzo duzo jesli chodzi o dzwiek cyfrowy i produkcje muzyki pod nosniki cyfrowe.

Zrozumienie tego co jest napisane w tej ksiazce pomaga w calym procesie produkowania muzyki.

Moze napisz cos wiecej, czego dokladnie chcesz sie nauczyc, jakie masz doswiadczenie, wtedy z pewnoscia ktos bedzie mogl udzielic Ci nieco bardziej konkretnej odpowiedzi.
[addsig]

ksnd

Post autor: ksnd » niedziela 02 wrz 2007, 11:40

...Mastering Audio The Art And Science wyjasnia bardzo duzo jesli chodzi o dzwiek cyfrowy i produkcje muzyki pod nosniki cyfrowe.

Zrozumienie tego co jest napisane w tej ksiazce pomaga w calym procesie produkowania muzyki.

Moze napisz cos wiecej, czego dokladnie chcesz sie nauczyc, jakie masz doswiadczenie, wtedy z pewnoscia ktos bedzie mogl udzielic Ci nieco bardziej konkretnej odpowiedzi.
...

Dziękuję. Konkretnie chodzi mi o porady w zakresie przejrzystości poszczególnych partii w utworze (spatializacja, dynamika, korekcja) i o kwestie wykończeniowe utworu dla nadania ogólnego charakteru. Wszystko to w odniesieniu do studia cyfrowego (czyli z pominięciem kwestii okablowania, akomodacji pomieszczenia itp.). Przyznaję że mam małe doświadczenie jeśli chodzi o oparcie teoretyczne (co pewnie da się wyczuć z moich wypowiedzi), jednak przynajmniej wydaje mi się w jakim kierunku konkretnie chciałbym się dokształcić - stąd moje zapytanie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 02 wrz 2007, 12:38

Sprobuj ksiazke pt. Recording The Beatles. Powaznie. Przyniesie wiecej radosci i wiedzy niz jakakolwiek ksiazka o miksowaniu. Jest tez super film o tym jak powstal album Pink Floyd "Dark Side Of The Moon". Jesli chodzi o wspomniane przez Ciebie aspekty, po prostu eksperymentuj i sluchaj muzyki, porownuj swoje rezultaty z czyms co zrobil ktos inny. Trening sluchu + wiedza w jaki sposob zostaly nagrane jedne z najlepszych albumow wszechczasow na pewno pomoze bardziej niz jakakolwiek ksiazka z "trickami". Jesli jednak wolisz w taka strone, to moze sprobuj "Mix It Like A Record". Widzialem film, chyba jest tez ksiazka.
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 02 wrz 2007, 13:25

Przykro, że nie czytasz naszego magazynu , niemniej zdradzę, iż co miesiąc nasz dział FAQ wzbogaca się o kolejne porady. Warto je śledzić.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 02 wrz 2007, 13:36

Dokladnie, czytajac miesieczny magazyn masz tez gwarancje, ze zdobywane informacje sa swieze i np. w przypadku oprogramowania odnosza sie do najnowszych wersji dostepnych aktualnie na rynku.
[addsig]

ksnd

Post autor: ksnd » niedziela 02 wrz 2007, 15:00

Dziękuję za wasze porady i... cierpliwość - jest wiele postów na ten temat, wystarczyło poszukać. Ciekawe swoją drogą skąd biorą się takie ceny np. 200zł za "Mastering Audio The Art And Science". Co do roli literatury - świeże informacje o produktach zawsze zdobyć mogę ze źródeł najbliżej skupionych wokół samych producentów (np. kvraudio.com, harmony-central.com, itp.), stąd na papierze szukałbym raczej bardziej uniwersalnych kwestii niż sekcji "co nowego". Stąd pewna niechęć u mnie do czasopism odkąd jest internet. Poszukuję bardziej wyczerpującej wiedzy w konkretnej dziedzinie.

Pozdrowienia

ODPOWIEDZ