Szyny BUS i AUX - jaka różnica?
cześć.
dopiero niebawem kupuję profeska mikser gdzie także będę miał BUS'y i nie wiem właściwie czym się różnią od AUX bo zawsze miałem tylko styczność z AUX'ami
dopiero niebawem kupuję profeska mikser gdzie także będę miał BUS'y i nie wiem właściwie czym się różnią od AUX bo zawsze miałem tylko styczność z AUX'ami
Re: Szyny BUS i AUX - jaka różnica?
Witam. Bus służy przypisaniu sygnału danego toru do wybranego tłumika w sekcji master.
bus to grupa sygnalow z innych kanalow na jednym tlumiku - a nie zadne przypisywanie......
aux to wysylka sygnalu na jakis efekt i jej powrot - bywa ze w tanszych mikserach nizszej jakosci......
aux to wysylka sygnalu na jakis efekt i jej powrot - bywa ze w tanszych mikserach nizszej jakosci......
dopiero niebawem kupuję profeska mikser gdzie także będę miał BUS'y i nie wiem właściwie czym się różnią od AUX bo zawsze miałem tylko styczność z AUX'ami...
Tej właśnie tematyce poświęcony jest artykuł we wrześniowym numerze EiS.
TW
Tej właśnie tematyce poświęcony jest artykuł we wrześniowym numerze EiS.
TW
aux to wysylka sygnalu na jakis efekt i jej powrot - bywa ze w tanszych mikserach nizszej jakosci.........
uogólniając aux moze mieć znacznie szersze zastosowanie-jako wysyłka danego sladu o której natęzeniu sami decydujemy mamy wpływ na mix w monitorach odsłuchowych na scenie, lub też decydujemy który z instrumentów ma sie pojawić w głosnikach subbasowych na większych nagłosnieniach czy też regulując chwilowe pojawianie się danego dzwięku w tylnych głosnikach w dookólnym zestawie w czasie realizacji na zywo koncertu załóżmy w układzie 5.1
AUX- umozliwia zrobienie odrebnego miksu i wyslanie go na odsluch lub na efekt BUS - szyna zbiorcza sumowanie sygnalow z innych zrodel
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .
...AUX- umozliwia zrobienie odrebnego miksu i wyslanie go na odsluch lub na efekt BUS - szyna zbiorcza sumowanie sygnalow z innych zrodel...
Dorzucam jeszcze jeden opis dla zainteresowanych:
prmb
prmb
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
prmb...
Jasno i zwięźle - tak trzymać.
Pytanie dodatkowe a propos miejsca insertu - czy zawsze jest w tym samym miejscu?
W interface USB BCA2000 mam go Gainie, a przed tłumikiem, w standalone preampie ART DPSII insert jest przed Gainem.
Jak wynika z Twojego doświadczenia i czy ma to praktyczne znaczenie?
prmb...
Jasno i zwięźle - tak trzymać.
Pytanie dodatkowe a propos miejsca insertu - czy zawsze jest w tym samym miejscu?
W interface USB BCA2000 mam go Gainie, a przed tłumikiem, w standalone preampie ART DPSII insert jest przed Gainem.
Jak wynika z Twojego doświadczenia i czy ma to praktyczne znaczenie?
Jak wynika z Twojego doświadczenia i czy ma to praktyczne znaczenie?...
??
Insert PRZED Gain? JAK??? Pierwsze slysze o takiej konstrukcji.
Czy chodzi o to urzadzenie? Jesli tak, to na stronie 14 nie ma nic insertach przed gain.
Normalnie insert znajduje sie za regulatorem czulosci a przed regulatorem poziomu, EQ i innymi. Ewentualnie moze go poprzedzac filtr HP, co ma uzasadnienie. W zasadzie nie ma od tego odstepstw (pomijajac wielkie konsole, ktore maja wejsc insertowych sporo w roznych miejscach toru kanalu audio)
Jak wynika z Twojego doświadczenia i czy ma to praktyczne znaczenie?...
??
Insert PRZED Gain? JAK??? Pierwsze slysze o takiej konstrukcji.
Czy chodzi o to urzadzenie? Jesli tak, to na stronie 14 nie ma nic insertach przed gain.
Normalnie insert znajduje sie za regulatorem czulosci a przed regulatorem poziomu, EQ i innymi. Ewentualnie moze go poprzedzac filtr HP, co ma uzasadnienie. W zasadzie nie ma od tego odstepstw (pomijajac wielkie konsole, ktore maja wejsc insertowych sporo w roznych miejscach toru kanalu audio)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
A w przypadku urządzeń co nie mają wejść insert?
Taki np. RME - FF400? Wpinając kompresor przed FF nie mamy możliwości regulacji czułości? Czy po prostu się nie wpina?
Taki np. RME - FF400? Wpinając kompresor przed FF nie mamy możliwości regulacji czułości? Czy po prostu się nie wpina?