Steinberg Sequel

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
Arab
Steinberg Sequel

Post autor: Arab » środa 22 sie 2007, 20:15

Przed kupnem laptopa długo zastanawiałem się nad wyborem odpowiedniego do niego softu ponieważ nie zamierzałem ładować tam normalnego DAW, myślałem o Abletonie ale cena i perspektywa spędzenia kilku tygodni na poznanie funkcji tego programu ostudziła mój zapał. Ale akurat pojawił się SEQUEL! na początku byłem pełen obaw program wygląda jak "ztunningowany" ejay , nie obsługuje VST, a sam steinberg w notce informuje że jest to program dla początkujących...Ale przeczytałem test w Computer Music i kupiłem to coś. I Jestem bardzo zadowolony, owszem soft ma ograniczenia ale jest ekstremalnie prosty, świetnie brzmi i ma fajny tryb live (Zones).

Zalety:

+ prostota obsługi

+ silnik z Cubase4

+ Halion One jako moduł brzmieniowy

+ mnóstwo użytecznych loop'ów

+ tryb live

+ cena!

Wady:

- brak obsługi VST

- brak Vocoder'a w sekcji efektów

- brak podręcznego menu

A jakie jest wasze zdanie? Może ktoś testował?

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: Steinberg Sequel

Post autor: a » środa 22 sie 2007, 22:56

A jakie jest wasze zdanie? Może ktoś testował?

Fajny, dla dzieci.

Wady:
-brak obsługi VST

po za tym ok :)
Wybralbym jednak Abletona Live. Te programy dzieli kolosalna przeeeepasc :)
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » czwartek 23 sie 2007, 00:38

Mimo że jestem użwaczem Cubase 4 i nie znam Sequela wogóle to zabija ten program brak obsługi VST.Niestety na moje oko nie trafiłeś z ta inwestycją - ja bym brał abletona. Jedyne co na + to to że przy jakijmś competetive upgrade bedziesz mógł sobie prawić cubase za lepsza ceną ;) .

[Post edytowany przez Admina w dniu 23/08/2007]

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » czwartek 23 sie 2007, 07:21

Sequel to po prostu wieloślad. Ja pracuje w Cubase, i potrzeby był mi prosty program do live dlatego go kupiłem, a Abletona NIE LUBIE!!

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » czwartek 23 sie 2007, 08:42

Tak na marginesie to jestem ciekaw ilu z was potrafi wykorzystać więcej niż 25% możliwości LIVE?(i ilu ma go oryginalnego - ale to taka mała dygresja do tematu "Partia Piratów")Sequel to coś takiego jak Apple GarageBang z tym że posiada on tryb to gry live i moim zdaniem to coś bardzo ciekawego bo proste i daj też możliwości. Radziłbym też zapoznać się z demami do których wszystkie instrumenty i wokale były nagrywane właśnie za pomocą Sequel'a.http://www.sequel-music.net/ Moim zdaniem największą zaletą Sequela jest to że jest bardzo prosty i to pozwala przygotować porządnie brzmiący materiał bez godzin spędzanych na wybieraniu odpowiedniej wtyczki itp. Steinberg zamierza dodac do Cubase'a4 opcje "import from sequel" Zapowiada się ciekawie :D

P.S Panie Hajduk Sequel nie jest dla dzieci, dla dzieci jest ejay albo music maker

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » czwartek 23 sie 2007, 09:01

...Tak na marginesie to jestem ciekaw ilu z was potrafi wykorzystać więcej niż 25% możliwości LIVE?
jakby nie było jestem użytkownikiem live spory czas
i naprawdę korzystam z jego wielu cech...

(i ilu ma go oryginalnego - ale to taka mała dygresja do tematu "Partia Piratów")
ja mam oryginalnego ale... ta wersje bundle hehehe
zapytaj ilu z Was używa oryginalnych vst vsti heheehe

niedawno wyszła wersja ableton live le
http://www.ableton.com/live-le

na początku tez nie lubialem live'a wydawał mi sie b.trudny w obsłudze... ale po paru latach użytkowania wiem zę jest prosty i wszystkie opcję są bezpośrednio szybko dostępne(ważne)

polecam Ci live... a nie przejmuj się interfejsem... po prostu polub go a on odwdzięczy Ci się w pracy...
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 23 sie 2007, 10:24

...Tak na marginesie to jestem ciekaw ilu z was potrafi wykorzystać więcej niż 25% możliwości LIVE?

nie chwaląc się potrafię wykorzystać 89,5% możliwości abletoni live :P

;)

bj.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 23 sie 2007, 11:05

......Tak na marginesie to jestem ciekaw ilu z was potrafi wykorzystać więcej niż 25% możliwości LIVE?

;)

bj....
Wersja Live'a LE ze stronki to to samo co LE z mojego strusia E-MU ? Gdzie są 4 ślady audio i 2 MIDI ? Bo jak tak to dziwne że kosztuje ( ktoś już pisał ) 200euro - skoro karta kosztuje 100 a jeszcze jest SONAR LE I CUBASE LE i parę VST.........

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » czwartek 23 sie 2007, 11:13

.........Tak na marginesie to jestem ciekaw ilu z was potrafi wykorzystać więcej niż 25% możliwości LIVE?

;)

bj....
Wersja Live'a LE ze stronki to to samo co LE z mojego strusia E-MU ? Gdzie są 4 ślady audio i 2 MIDI ? Bo jak tak to dziwne że kosztuje ( ktoś już pisał ) 200euro - skoro karta kosztuje 100 a jeszcze jest SONAR LE I CUBASE LE i parę VST............
Ten o którym mówisz to Ableton Live Lite, jest między nimi spora przepaść choćby to że ten drugi ma więcej ścieżek audio/midi. Ale mimo wszystko nie podoba mi się ten program i uważam że dużą wpływ na jego popularność ma to że firma chwali się kto go używa a ludziska wiadomo wzorują się na swoich idolach. Owszem jest naszpikowany opcjami ale ja potrzebowałem tylko możliwości aktywacji partii za pomocą padów i SEQUEL mi to umożliwił.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 23 sie 2007, 12:00

Sequel nie jest dla dzieci, dla dzieci jest ejay albo music maker
...

:) Nie bierz powyzszego do siebie, he he :)
Dziecinnie prosta obsluga Sequela to zaleta.
Pady trybu live to też zaleta. wiec same plusy po za brakiem obslugi VST (pewnie wprowadza za rok :)) i cena - podobny GarageBand jest za darmo z kazdym Makiem :)
Nie jestem pewien, czy rowniez darmowy Reaper ma juz cos takiego jak ta funkcja live czyli odtwarzanie sekwencjami od zaznaczonych markerow.
http://www.superstereo.pl

ODPOWIEDZ