Akai MPC raz jeszcze
- Cichy_Leonzio
do 2000xl można dokupić czytnik kart CF i masz w sumie takie troszke lepsiejsze MPC 1000. Długo sie zastanawiałem czy 2000xl czy 1000. Padło na 2000xl mimo mniejszej ilosci ramu i wygladu jak przedpotopowa kasa fiskalna. 4000 czy zabija klimat hmmm??? czy ja wiem. Workflow jest ten sam te same przyciski itp. Wiecej efektow, wiecej bitow, wiecej wejsc, wiecej mozliwosci. Ale pracujesz tymi samymi przyciskami. Primo sciemniacz? niesadze. Raczej osoba majaca sponsoring akai. Posiada wszystko co wydalo akai. Tylko ze jego bity jakos skomplikowane nie sa wiec nie potrzeba mu miliona sladow do opanowania. A dlaczego na zdjeciach nie mam kabli? proste. Sprobujcie wyobrazic sobie ta sama fote tylko wszedzie masa kabli przez ktore nie da sie przejsc. Pete Rock robi na akai 2000xl a nie na Sp1200. Pewnie posiada jeszcze SP ale przeszedl na akai.
Potrzebujesz mozliwosci 4000 lub przewidujesz ze bedziesz ich potrzebowal. Bierz. Jakby bylo mnie stac to bym brał. MPC 2500 dziwne to takie. Wieksze akai 1000.
Potrzebujesz mozliwosci 4000 lub przewidujesz ze bedziesz ich potrzebowal. Bierz. Jakby bylo mnie stac to bym brał. MPC 2500 dziwne to takie. Wieksze akai 1000.
Re: Akai MPC raz jeszcze
...do 2000xl można dokupić czytnik kart CF i masz w sumie takie troszke lepsiejsze MPC 1000. Długo sie zastanawiałem czy 2000xl czy 1000. Padło na 2000xl mimo mniejszej ilosci ramu i wygladu jak przedpotopowa kasa fiskalna. 4000 czy zabija klimat hmmm??? czy ja wiem. Workflow jest ten sam te same przyciski itp. Wiecej efektow, wiecej bitow, wiecej wejsc, wiecej mozliwosci. Ale pracujesz tymi samymi przyciskami. Primo sciemniacz? niesadze. Raczej osoba majaca sponsoring akai. Posiada wszystko co wydalo akai. Tylko ze jego bity jakos skomplikowane nie sa wiec nie potrzeba mu miliona sladow do opanowania. A dlaczego na zdjeciach nie mam kabli? proste. Sprobujcie wyobrazic sobie ta sama fote tylko wszedzie masa kabli przez ktore nie da sie przejsc. Pete Rock robi na akai 2000xl a nie na Sp1200. Pewnie posiada jeszcze SP ale przeszedl na akai.
Potrzebujesz mozliwosci 4000 lub przewidujesz ze bedziesz ich potrzebowal. Bierz. Jakby bylo mnie stac to bym brał. MPC 2500 dziwne to takie. Wieksze akai 1000....
hej,
bo jednak cos ta dyskusja dala...
zastanawiam sie, gdzie jest 2000xl lepsza od 1000??? (poza padami)
1k z JJOS3.82 (bodajze) bije na glowe pod kadym wzgledem 2000xl ? czyz nie tak ?
za mniejsze pieniadze masz 128 ramu, dysk twardy 100G, USB, efekty w standardzie, digi IN/out, 6out w standardzie, mobilnosc, cos zapomnialem?
zupelnie nie rozumiem gdzie ta maszynka (2000/xl) wygrywa (poza padami oczywiscie) ....
a jeszcze jak porownujesz 2500 do 1000...w sumie tak ten sam engine, ale jak porownac 2,5k do 2k, skoro to po prostu bez watpienia lepsze MPC ??
odpowiadajac na poprzednie watki dotyczace 'starych' mpc3k i 60 -
odpowiadam :
powiadaja/pisza iz sekwencer (niedokladnosc jego ) daje ten workflow i feel, no i w koncu rzesza ludzi wybiera 3k jako narzedzie NO1.
pozdor dla wszystkich
Potrzebujesz mozliwosci 4000 lub przewidujesz ze bedziesz ich potrzebowal. Bierz. Jakby bylo mnie stac to bym brał. MPC 2500 dziwne to takie. Wieksze akai 1000....
hej,
bo jednak cos ta dyskusja dala...
zastanawiam sie, gdzie jest 2000xl lepsza od 1000??? (poza padami)
1k z JJOS3.82 (bodajze) bije na glowe pod kadym wzgledem 2000xl ? czyz nie tak ?
za mniejsze pieniadze masz 128 ramu, dysk twardy 100G, USB, efekty w standardzie, digi IN/out, 6out w standardzie, mobilnosc, cos zapomnialem?
zupelnie nie rozumiem gdzie ta maszynka (2000/xl) wygrywa (poza padami oczywiscie) ....
a jeszcze jak porownujesz 2500 do 1000...w sumie tak ten sam engine, ale jak porownac 2,5k do 2k, skoro to po prostu bez watpienia lepsze MPC ??
odpowiadajac na poprzednie watki dotyczace 'starych' mpc3k i 60 -
odpowiadam :
powiadaja/pisza iz sekwencer (niedokladnosc jego ) daje ten workflow i feel, no i w koncu rzesza ludzi wybiera 3k jako narzedzie NO1.
pozdor dla wszystkich
po 1 nie kazdemu potrzeba 128 mb ramu - w mpc 4k mialem 512 i zazwyczaj wykorzystywalem 8-16.......chyba ze napychalem ram jakims akai cd......
po 2 wykonanie akai 2k bije na leb zabawke 1k - i nie tylko pady - 2k tez ma spdif do tego smtpe i 8 indywidualnych wyjsc - niby kilka wiecej a nieraz bardzo sie przydaje - niestety to jest ograniczenie tych nowych mpc - mogli chociaz dorzucic karte adat....
po 3 nie azdemu potrzeba jakis wykreconych funkcji z nowych os mpc 1k czy 2.5k - owszem fajnie ze powstaja,fajnie ze sa rozne funkcje ale spojrz ile swietnych produkcji zostalo zrobionych na tak prostych maszynkach jak mpc 60 3000 czy 2000.........
i po 4 mpc 60 ma u nas chociazby o.s.t.r i 3000 pewnie tez.....ktos nawet w wwa mial bo stala u waco i mialem okazje sie pobawic - jednak to dosc archaiczny sprzecik i nie tak intuicyjny w obsludze jak 2k czy 4k........
5 na koniec - 1k i 2.5 nie maja wbudowanego preampu gramofonowego - niby szczegol(i troszke lipa w przypadku 4k gdzie pracujacy hdd byl czasem slyszalny przy samplingu) ale jednak
osobiscie i tak z mila chcecia przytulilbym znow mpc4k.....
po 2 wykonanie akai 2k bije na leb zabawke 1k - i nie tylko pady - 2k tez ma spdif do tego smtpe i 8 indywidualnych wyjsc - niby kilka wiecej a nieraz bardzo sie przydaje - niestety to jest ograniczenie tych nowych mpc - mogli chociaz dorzucic karte adat....
po 3 nie azdemu potrzeba jakis wykreconych funkcji z nowych os mpc 1k czy 2.5k - owszem fajnie ze powstaja,fajnie ze sa rozne funkcje ale spojrz ile swietnych produkcji zostalo zrobionych na tak prostych maszynkach jak mpc 60 3000 czy 2000.........
i po 4 mpc 60 ma u nas chociazby o.s.t.r i 3000 pewnie tez.....ktos nawet w wwa mial bo stala u waco i mialem okazje sie pobawic - jednak to dosc archaiczny sprzecik i nie tak intuicyjny w obsludze jak 2k czy 4k........
5 na koniec - 1k i 2.5 nie maja wbudowanego preampu gramofonowego - niby szczegol(i troszke lipa w przypadku 4k gdzie pracujacy hdd byl czasem slyszalny przy samplingu) ale jednak
osobiscie i tak z mila chcecia przytulilbym znow mpc4k.....
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Prawda, nie wypada się nie zgodzić. Pady w 1000 ponoć padają (sic hehe!)
po 3 nie azdemu potrzeba jakis wykreconych funkcji z nowych os mpc 1k czy 2.5k - owszem fajnie ze powstaja,fajnie ze sa rozne funkcje ale spojrz ile swietnych produkcji zostalo zrobionych na tak prostych maszynkach jak mpc 60 3000 czy 2000........
Czy na nowszych modealch nie mogłyby być zrobione te produkce?
Mogłbyby.
Czy prościej i pochłaniając mniej czasu?
Z pewnością.
i po 4 mpc 60 ma u nas chociazby o.s.t.r i 3000 pewnie tez....
Ma 60 i 1000. Ale ile osób poza nim? Czy przyjdzie tu i się wypowie?
A co do wadliwego sekwencera to chyba taki urban - music - legend, chodzi o opcję tzw swing'u, czytałem o tym, ale nie jestem zbytnio przekonany że to coś poza placebo użytkowników muszących sobie jakoś zrekompensować żonglerkę dyskietkami w '07
"Klimat" to może ktoś mieć z sentymentu jak zaczynał na tym robić beaty w '88.
I żeby nie było, lubię oldchoolowe maszynki, z kręgu komputerków dla przykładu, fajnie popykac w jakieś gierki na Amidze czy Komodzie, ale do pracy mam peceta.
po 3 nie azdemu potrzeba jakis wykreconych funkcji z nowych os mpc 1k czy 2.5k - owszem fajnie ze powstaja,fajnie ze sa rozne funkcje ale spojrz ile swietnych produkcji zostalo zrobionych na tak prostych maszynkach jak mpc 60 3000 czy 2000........
Mogłbyby.
Z pewnością.
A co do wadliwego sekwencera to chyba taki urban - music - legend, chodzi o opcję tzw swing'u, czytałem o tym, ale nie jestem zbytnio przekonany że to coś poza placebo użytkowników muszących sobie jakoś zrekompensować żonglerkę dyskietkami w '07

I żeby nie było, lubię oldchoolowe maszynki, z kręgu komputerków dla przykładu, fajnie popykac w jakieś gierki na Amidze czy Komodzie, ale do pracy mam peceta.
...po 2 wykonanie akai 2k bije na leb zabawke 1k - i nie tylko pady - 2k tez ma spdif do tego smtpe i 8 indywidualnych wyjsc - niby kilka wiecej a nieraz bardzo sie przydaje - niestety to jest ograniczenie tych nowych mpc - mogli chociaz dorzucic karte adat....
Mogłbyby.
Z pewnością.
...
rozumiem,
ja do pracy mam instrumenty, ( I DO hardware) a na PC to zabijam niemcuff w COD:) hehehhehe,
jak mam nagrac midi - to jest MPC ,
jak audio - tez MPC, bo nie nagrywam 20 minutowych pasazy, bom nie Szopen..... i kilka sekund wystarczy czy jeden akord
komputer zabija muzyke i kazdy kto gra na instrumencie a nie 'wyklikiwuje' na FL " bity " predzej czy pozniej dojdze do tego madrego wniosku.
pozdrawiam
Mogłbyby.
Z pewnością.

...
rozumiem,
ja do pracy mam instrumenty, ( I DO hardware) a na PC to zabijam niemcuff w COD:) hehehhehe,
jak mam nagrac midi - to jest MPC ,
jak audio - tez MPC, bo nie nagrywam 20 minutowych pasazy, bom nie Szopen..... i kilka sekund wystarczy czy jeden akord
komputer zabija muzyke i kazdy kto gra na instrumencie a nie 'wyklikiwuje' na FL " bity " predzej czy pozniej dojdze do tego madrego wniosku.
pozdrawiam
Większośc muzy dziś jest robionej na komputerze. Ludzie robią na kompach, bez użycia MPC'tek i sprzedają płyty, nagrywają tak kolejne.
Nie każdego stać na hardware.
Odpal sobie takie demo Reasona i zastanów się ile byś musiał zapłacić za każde urządzenie w nim dostępne.
Czy stawianie tak autorytarnych obwieszczeń nie jest lekką przesadą? Przecież każdy robi na tym na co go stać i na czym mu wygodnie
Większośc muzy dziś jest robionej na komputerze. Ludzie robią na kompach, bez użycia MPC'tek i sprzedają płyty, nagrywają tak kolejne.
Nie każdego stać na hardware.
Odpal sobie takie demo Reasona i zastanów się ile byś musiał zapłacić za każde urządzenie w nim dostępne.
Czy stawianie tak autorytarnych obwieszczeń nie jest lekką przesadą? Przecież każdy robi na tym na co go stać i na czym mu wygodnie

Trochę niegramatycznie wyszło, z pośpiechu, wybaczcie. Szkoda że nie ma funkcji "edit" na forum ;/
...Trochę niegramatycznie wyszło, z pośpiechu, wybaczcie. Szkoda że nie ma funkcji "edit" na forum ;/ ...
odchodzimy od tematu...ale OK.
nie kazdego stac - czy masz na mysli software za 3000-4000 pln????
no chyba za e-mule - i jest w wersji niedo konca licencjonowanej....
jak sobie pomyslisz i pokombinujesz - okaze sie ze ta sama kasa na hard, albo i mniej nawet, oczywiscie kosztem BAJEROW i ekstrawagancji, z ktorych w projektowym studio i tak nie korzystasz w sumie
prawda jest taka, ze nie chodzi tu o kase ale o podejscie, sposob
ja nierozumiem ale szanuje klikaczy FL.... jankuf myzkantuff,
ale zaczalem historie od instrumentu, ktory wymagal setek czy tysiecy godzin sleczenia i pracy....inna bajka
i to mialem na mysli, wysilek i kreacja, SLUCHANIE dzwiekow a nie wlepianie oczu w WAV'y na ekranie.
REASONA nie widzialem i nie chce widziec, do pracy z muza wystarcza mi kilka starych klockow, ktore kupilem z drugiej reki i troche umiejetnosci i wiedzy, ktora nabylem przez lata,
podkresle jeszcze raz - I DO HARDWARE,
windows suxxxx a APPLE to zart,
muzyka to ruch ciala w polaczeniu z dusza i sercem,
klikanie - NIE.
pozdro
odchodzimy od tematu...ale OK.
no chyba za e-mule - i jest w wersji niedo konca licencjonowanej....
jak sobie pomyslisz i pokombinujesz - okaze sie ze ta sama kasa na hard, albo i mniej nawet, oczywiscie kosztem BAJEROW i ekstrawagancji, z ktorych w projektowym studio i tak nie korzystasz w sumie
prawda jest taka, ze nie chodzi tu o kase ale o podejscie, sposob
ja nierozumiem ale szanuje klikaczy FL.... jankuf myzkantuff,
ale zaczalem historie od instrumentu, ktory wymagal setek czy tysiecy godzin sleczenia i pracy....inna bajka
i to mialem na mysli, wysilek i kreacja, SLUCHANIE dzwiekow a nie wlepianie oczu w WAV'y na ekranie.
REASONA nie widzialem i nie chce widziec, do pracy z muza wystarcza mi kilka starych klockow, ktore kupilem z drugiej reki i troche umiejetnosci i wiedzy, ktora nabylem przez lata,
podkresle jeszcze raz - I DO HARDWARE,
windows suxxxx a APPLE to zart,
muzyka to ruch ciala w polaczeniu z dusza i sercem,
klikanie - NIE.
pozdro
Tak, tylko że komp + soft kosztuje na poziomie MPC'tki, a na MPC nie odbieresz emaila, o to się wszystko rozbija przy argumencie cenowym.
A jak chcesz się ruszać tworząc muzę to kup sobie MPD 24 tudzież innego PadKontrola;)
Nudzi mnie już wymienianie ksywek, ale 9th Wonder czy DJ Babu czy wielu wielu innych wybrało software i robią muzykę, a nie są klikaczami, więc za bardzo IMHO jesteś przekonany do Jednego Słusznego Punktu Widzenia.
Bez komputera nie jestem w stanei dziś się obejść, bez MPC'tki mogę. Gdybym miał hajs na to i na to pewnie wybrałbym też MPC.
A jak chcesz się ruszać tworząc muzę to kup sobie MPD 24 tudzież innego PadKontrola;)
Nudzi mnie już wymienianie ksywek, ale 9th Wonder czy DJ Babu czy wielu wielu innych wybrało software i robią muzykę, a nie są klikaczami, więc za bardzo IMHO jesteś przekonany do Jednego Słusznego Punktu Widzenia.
Bez komputera nie jestem w stanei dziś się obejść, bez MPC'tki mogę. Gdybym miał hajs na to i na to pewnie wybrałbym też MPC.
Za paręset złotych można mieć E-Mu, Proteusa X LE i Cubase LE. To jest aż nadto. Na pewno to lepsze niż kolejny Kanye-West-wannabe który przyspieszy 30 sekundowego sampla na swoim em pe ce i się cieszy jakim to wielkim muzykiem i producentem jest.
Za paręset złotych można mieć E-Mu, Proteusa X LE i Cubase LE. To jest aż nadto. Na pewno to lepsze niż kolejny Kanye-West-wannabe który przyspieszy 30 sekundowego sampla na swoim em pe ce i się cieszy jakim to wielkim muzykiem i producentem jest.