Podstawowy strój bębnów?
Witam...czy jest jakiś podstawowy strój bębnów? tzn. np. werbel-E 12"tom-F...prosze o pomoc...a szczególnie na kotły 12", 13", 16"...i ewentualnie na stope 22"..
Re: Podstawowy strój bębnów?
...Witam...czy jest jakiś podstawowy strój bębnów?
Jest. zaczynasz od C i dalej po kolei.
Jest. zaczynasz od C i dalej po kolei.

...Witam...czy jest jakiś podstawowy strój bębnów? tzn. np. werbel-E 12"tom-F...prosze o pomoc...a szczególnie na kotły 12", 13", 16"...i ewentualnie na stope 22".....
Między tomami powinna być chyba tercja... dobrze pamiętam???
Między tomami powinna być chyba tercja... dobrze pamiętam???
Może kiedy indziej
Pasjonat muzyczny, mikser in the box.
Między tomami powinna być chyba tercja... dobrze pamiętam???...
tercja mała jesli chcesz miec smutno brzmiące bębny, a duża jeśli wesoło. I to nie jest żart. Tom stojący najlepiej octawe w doł od najwyższego. Czyli np e h e
Jest. Stroisz aż zabrzmi. Inaczej będzie brzmieć brzoza, inaczej klon, inaczej tama, inaczej dw, inaczej remo, inaczej aquarian, inaczej mat-max, inaczej vic firth, inaczej losowski, inaczej jahr, itd itd
drummer
...Jest. Stroisz aż zabrzmi. Inaczej będzie brzmieć brzoza, inaczej klon, inaczej tama, inaczej dw, inaczej remo, inaczej aquarian, inaczej mat-max, inaczej vic firth, inaczej losowski, inaczej jahr, itd itd...
Zgadzam sie w 100%. Poza tym, a to chyba najważniejsze, zależy jaki gatunek grasz. Wiadomo że bebny nastrojone do jazz czy fusion nie brzmią jak ostre, niskie i potężne gary do rocka :) Ja zawsze szukam takiego dźwięku na górnej membranie, żeby brzmiał długo i przejrzyście. Jeśli tak jest, jest to dla mnie znak, że w tej konfiguracji beben-naciąg jest to optymalny strój. Membrana sie nie "męczy" i wyciąga to, co może dać najlepszego grającemu :) A później naciąg rezonujący stroje na uszko tak, żeby dawał jak najwięcej ciepełka i głębi. Myśle przy tym o gatunku muzycznym, do jakiego dane bebny bedą wykorzystywane. Nie wiem jak inni, ja tak właśnie robię i mnie sie to sprawdza :) Pozdrawiam
Zgadzam sie w 100%. Poza tym, a to chyba najważniejsze, zależy jaki gatunek grasz. Wiadomo że bebny nastrojone do jazz czy fusion nie brzmią jak ostre, niskie i potężne gary do rocka :) Ja zawsze szukam takiego dźwięku na górnej membranie, żeby brzmiał długo i przejrzyście. Jeśli tak jest, jest to dla mnie znak, że w tej konfiguracji beben-naciąg jest to optymalny strój. Membrana sie nie "męczy" i wyciąga to, co może dać najlepszego grającemu :) A później naciąg rezonujący stroje na uszko tak, żeby dawał jak najwięcej ciepełka i głębi. Myśle przy tym o gatunku muzycznym, do jakiego dane bebny bedą wykorzystywane. Nie wiem jak inni, ja tak właśnie robię i mnie sie to sprawdza :) Pozdrawiam
......Jest. Stroisz aż zabrzmi. Inaczej będzie brzmieć brzoza, inaczej klon, inaczej tama, inaczej dw, inaczej remo, inaczej aquarian, inaczej mat-max, inaczej vic firth, inaczej losowski, inaczej jahr, itd itd...
Zgadzam sie w 100%. Poza tym, a to chyba najważniejsze, zależy jaki gatunek grasz. Wiadomo że bebny nastrojone do jazz czy fusion nie brzmią jak ostre, niskie i potężne gary do rocka :) Ja zawsze szukam takiego dźwięku na górnej membranie, żeby brzmiał długo i przejrzyście. Jeśli tak jest, jest to dla mnie znak, że w tej konfiguracji beben-naciąg jest to optymalny strój. Membrana sie nie "męczy" i wyciąga to, co może dać najlepszego grającemu :) A później naciąg rezonujący stroje na uszko tak, żeby dawał jak najwięcej ciepełka i głębi. Myśle przy tym o gatunku muzycznym, do jakiego dane bebny bedą wykorzystywane. Nie wiem jak inni, ja tak właśnie robię i mnie sie to sprawdza :) Pozdrawiam...
Ale uzasadnienie dla tercji wynika chociażby ze ustandaryzowanych średnic tomów. Prawda? więc czymś kierować się trzeba, przy strojeniu mniejszy nie może być niższy niż większy
Zgadzam sie w 100%. Poza tym, a to chyba najważniejsze, zależy jaki gatunek grasz. Wiadomo że bebny nastrojone do jazz czy fusion nie brzmią jak ostre, niskie i potężne gary do rocka :) Ja zawsze szukam takiego dźwięku na górnej membranie, żeby brzmiał długo i przejrzyście. Jeśli tak jest, jest to dla mnie znak, że w tej konfiguracji beben-naciąg jest to optymalny strój. Membrana sie nie "męczy" i wyciąga to, co może dać najlepszego grającemu :) A później naciąg rezonujący stroje na uszko tak, żeby dawał jak najwięcej ciepełka i głębi. Myśle przy tym o gatunku muzycznym, do jakiego dane bebny bedą wykorzystywane. Nie wiem jak inni, ja tak właśnie robię i mnie sie to sprawdza :) Pozdrawiam...
Ale uzasadnienie dla tercji wynika chociażby ze ustandaryzowanych średnic tomów. Prawda? więc czymś kierować się trzeba, przy strojeniu mniejszy nie może być niższy niż większy
Może kiedy indziej
Eh...szczerze to jeszcze mam małe pojęcie o bębnach..ale jaka jest najlepsza tonacja do muzyki: rock,lekki metal?a i w jakiej tonacji powinna być stopa...bo staram sie znaleźć jakies ciekawe brzmienie ale co jedno to gorsze=/
...Eh...szczerze to jeszcze mam małe pojęcie o bębnach..ale jaka jest najlepsza tonacja do muzyki: rock,lekki metal?a i w jakiej tonacji powinna być stopa...bo staram sie znaleźć jakies ciekawe brzmienie ale co jedno to gorsze=/...
Lepiej nie dobieraj tonacji do muzyki tylko brzmienie. W centrali masz dziurę? to da ci mięsiste brzmienie. Przytłum membranę główną to wyselekcjonujesz samo uderzenie a zewnętrzną dostrajaj. Proponuje : stope (membranę) rozkręć i po jednym obrocie dokręć. jeśli będzie za luźna to dokręć chodzi oczywiście o to żeby nie była luźna. to co napisałem zda egzamin na pewno przy REMO
Lepiej nie dobieraj tonacji do muzyki tylko brzmienie. W centrali masz dziurę? to da ci mięsiste brzmienie. Przytłum membranę główną to wyselekcjonujesz samo uderzenie a zewnętrzną dostrajaj. Proponuje : stope (membranę) rozkręć i po jednym obrocie dokręć. jeśli będzie za luźna to dokręć chodzi oczywiście o to żeby nie była luźna. to co napisałem zda egzamin na pewno przy REMO
Może kiedy indziej