Nord Stage - brzmienie fortepianu
.Co do P-120-jeśli jest taka "akuratna" to czemu szukasz dalej?
Bo jako masterkeyboard to nieporozumienie!!!!
Słaby Rhodes i Hammond!!!!
Bo jako masterkeyboard to nieporozumienie!!!!
Słaby Rhodes i Hammond!!!!
Re: Nord Stage - brzmienie fortepianu
Co do opinii "Grembo"-mam całkiem inne odczucia.Jestem "związany" z pewna kajpą jazzową -gram tam zarówno koncerty jazzowe jak i bankiety-o ile do standardów granych w małym skladzie(np.piano+kontrabas+perka lub tylko piano i vocal) Yamaha spełnia swoje zadanie, to w szeroko pojętej muzyce pop nie przebija sie przez sekcję
Grembo ma racje!!!
Może przearanżuj utwory......

fortepiany popowe sa minimalnie wyskatrowane z basu - lub raczej rozjasnione - sproboj tak wyregulowac EQ na koncercie i yamaha spopieje :)
W jazzowej grze sekcyjnej dobrze sprawdza sie np. Bosendorfer ktory w pop nie wejdzie za cholere, to jest dopiero mat i potega :) akustyczne fortepiany yamaha maja opinie bardzo jasnych (C7), stad do pop chetnie stosowane. Najbardziej wywazony to Steinway, tylko ze nie wiem czy jest ponizej 10 000 i poniezej 250 kg :)
Ja nie jestem pianista, ale wspolpracujacy ze mna pianisci korzystaja z yamah (p-80, p-90, cp33) - ew. z samplowanych pian (Grand 2 i Ivory) gdy zalezy na jakosci w nagraniu - zawsze chwile dluzsza trwa dostosowanie samplerów (velocity i innych) do klawiatury (wtedy yamaha p-80 jest uzywana jako kontroler)
W jazzowej grze sekcyjnej dobrze sprawdza sie np. Bosendorfer ktory w pop nie wejdzie za cholere, to jest dopiero mat i potega :) akustyczne fortepiany yamaha maja opinie bardzo jasnych (C7), stad do pop chetnie stosowane. Najbardziej wywazony to Steinway, tylko ze nie wiem czy jest ponizej 10 000 i poniezej 250 kg :)
Ja nie jestem pianista, ale wspolpracujacy ze mna pianisci korzystaja z yamah (p-80, p-90, cp33) - ew. z samplowanych pian (Grand 2 i Ivory) gdy zalezy na jakosci w nagraniu - zawsze chwile dluzsza trwa dostosowanie samplerów (velocity i innych) do klawiatury (wtedy yamaha p-80 jest uzywana jako kontroler)
...fortepiany popowe sa minimalnie wyskatrowane z basu - lub raczej rozjasnione - sproboj tak wyregulowac EQ na koncercie i yamaha spopieje :)
Ja nie jestem pianista, ale wspolpracujacy ze mna pianisci korzystaja z yamah (p-80, p-90, cp33) - ew. z samplowanych pian (Grand 2 i Ivory) gdy zalezy na jakosci w nagraniu - zawsze chwile dluzsza trwa dostosowanie samplerów (velocity i innych) do klawiatury (wtedy yamaha p-80 jest uzywana jako kontroler)...
Tu nie chodzi o eqalizacje-yamaha w popie brzmi "tłumokowato"!!!A wchodzenie w VSTi to już inna bajka-mnie chodzi o rozwiązania hardware'owe !!!
Ja nie jestem pianista, ale wspolpracujacy ze mna pianisci korzystaja z yamah (p-80, p-90, cp33) - ew. z samplowanych pian (Grand 2 i Ivory) gdy zalezy na jakosci w nagraniu - zawsze chwile dluzsza trwa dostosowanie samplerów (velocity i innych) do klawiatury (wtedy yamaha p-80 jest uzywana jako kontroler)...
Tu nie chodzi o eqalizacje-yamaha w popie brzmi "tłumokowato"!!!A wchodzenie w VSTi to już inna bajka-mnie chodzi o rozwiązania hardware'owe !!!
Jestem nauczycielem muzyki
odpowiedzialem tylko na pytanie z czego korzystam :)
Właśnie przywiozłem do studia nowego Kurzweila 2600xs i nic sie nie zgadza!!!!
Kto twierdził że ma wypasiony fortepian???
Do fortepianu to on ma podobną ale wage
Flaszka Jacka Danielsa nadal czeka na kogoś kto znajdzie lepsze piano od P-120 z funkcją masterkeyboardu i wagą umożliwiającą jednej osobie wnoszenie go na scene
Kto twierdził że ma wypasiony fortepian???
Do fortepianu to on ma podobną ale wage

Flaszka Jacka Danielsa nadal czeka na kogoś kto znajdzie lepsze piano od P-120 z funkcją masterkeyboardu i wagą umożliwiającą jednej osobie wnoszenie go na scene

WIEDZIALEM ZE TAK BEDZIE :) widzialem ludzi ktorzy woleli gowniane Casia, byleby tylko lekkie bylo - a co z tym?
...WIEDZIALEM ZE TAK BEDZIE :) widzialem ludzi ktorzy woleli gowniane Casia, byleby tylko lekkie bylo
Pająk-jeżeli podchodzilo ci piano w P-120 ,to CP-33 też Ci siądzie-z małymi różnicami to prawie identyczne parapety(aż tak dokładnie to nie pamietam-120-tkę sprzedałem jakieś 3 lata temu, a CP-33 mam od niespełna roku).Oczywiście "33-ka" nie ma głośników...ma za to 2 strefy(suwaki zone) które przydają się w grze "na żywca"..Mam jednak wrażenie, że chodzi Ci o jeszcze coś innego-jakis inny instrument
Pająk-jeżeli podchodzilo ci piano w P-120 ,to CP-33 też Ci siądzie-z małymi różnicami to prawie identyczne parapety(aż tak dokładnie to nie pamietam-120-tkę sprzedałem jakieś 3 lata temu, a CP-33 mam od niespełna roku).Oczywiście "33-ka" nie ma głośników...ma za to 2 strefy(suwaki zone) które przydają się w grze "na żywca"..Mam jednak wrażenie, że chodzi Ci o jeszcze coś innego-jakis inny instrument

...WIEDZIALEM ZE TAK BEDZIE :) widzialem ludzi ktorzy woleli gowniane Casia, byleby tylko lekkie bylo - a co z tym? ...
Skoro P120 może ważyć 18 kg to widać że da sie zrobić dobre lekkie stage piano
Dzięki za linka. Pojade jutro i sprawdze ten keyboard......
Skoro P120 może ważyć 18 kg to widać że da sie zrobić dobre lekkie stage piano

Dzięki za linka. Pojade jutro i sprawdze ten keyboard......
Pojade jutro i sprawdze ten keyboard.........
Pająk - jak będziesz testował CP-33 zwróć uwagę na funkcję "brilance"-trzystopniową.Gdy chcę mieć barwę piana ciemną -taką "klasyczną" ustawiam na "mellow" i przy wcisnietym pedale dosłownie słychać rezonans pudła-dla mnie "miodzio".

Wrócę jeszcze do Kurzweila-widzę , że masz odruch odpychający w stosunku do tego instrumentu.Ja-mimo że nigdy nie miałem instrumentu tej firmy to coraz częściej zauważam że kurzweilowskie piano wykorzystywane jest do muzy pop-owej własnie