2 procesory - czy jest sens?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Aleksander_Montana
Re: 2 procesory - czy jest sens?

Post autor: Aleksander_Montana » piątek 10 sie 2007, 23:52

Czytam i czytam tak sobie te komentarze...i popieram "matiza" jak masz zamiar inwestować w komputer i wydać 1000zl na dobrego intel core 2 duo e 6850 lub Intel quad i pod to jeszcze płytę główną dochodzi za minimum 500zl żebyś mógł procesor dobrze podkręcić to ja ci radze kup sobie kartę dźwiękową RME HDSP9632 System Hammerfall DSP dostępną za 1800zl ona da ci dużo więcej niż dwa rdzenie... Ta karta ma moc obliczeniowa 3Ghz to prawie jak drugi rdzeń. Chyba ze komputer na którym pracujesz masz również podłączony do sieci i jednocześnie masz włączony FL i program anty wirusowy to jak najbardziej kup dwa rdzenie żeby mieć jak najlepsza wydajność. Ja osobiście radze ci przesiądź się na Cubase Sx 3. Ja z niego korzystam i jak włączam jakaś wtyczkę to tylko jest 1% zużycia procesora... a reszta zrzera procesor czyli eq compresory i inne bajery które sie dodaje do poprawienia brzmienia.
Wracając do procesorów radze ci kupić Intel Quad Q6600 za 930zl. w koncu co 4 rdzenie to nie jeden czy dwa = ) ale decyzja należy do ciebie. Sam musisz sprawdzić czy core 2 duo ci wystarcza czy tez Intel core 2 quad cie dopiero zadowoli...najlepszym chyba rozwiązaniem będzie kupić płytę główna która obsługuje intel core 2 duo i intel quad i kupić procesor intel core 2 duo...jeśli stwierdzisz że ci nie wystarcza to sprzedaj go (na pewno znajdziesz kupca) i wtedy ewentualnie kup sobie intel Quad...pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Aleksander_Montana

Post autor: Aleksander_Montana » piątek 10 sie 2007, 23:58

...korzystam z FL Studio 7 (podobno obsługuje wielordzeniowość) a najczęstsze procesorożerne wtyczki to -> z3ta+, legacy korg, sylenth, Waves C4, Izotope Ozone, Edirol Orchestral. Używam ich praktycznie w każdym projekcie....
Witam czytam twoj post...wtyczka " z3ta+" ma nie zbyt dopracowane silniki i dlatego tak duzo zjada procesora...po drugie nie tylko waves c4 duzo je procesora ale cala paleta waves bo sa bardzo dobrymi pluginami do masteringu...piszac ze używasz Izotope Ozone mam nadzieje żę nie używasz gotowych presetów...one tylko pokazują kierunek a ty musisz ustawic laudnes i inne rzeczy w Izotope Ozone...pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aleksander_Montana

Post autor: Aleksander_Montana » sobota 11 sie 2007, 00:08

...No właśnie..ciekawe czemu te procki mają podobną cene ?
Nie każdemu cztery rdzenie są potrzebne, dla graczy i osób którym potrzebna jest wydajność w jedym wątku liczy się ilość GHz, bo obliczenia nie mogą zostać rozłożone.

Co wybrać ? I jaka płyta główna najlepsza pod quada ?...
Do muzyki - Quad. Nie ma co do tego najmniejszej wątpliwości. Quad zapewnia że procesor nie będzie wąskim gardłem przez długi czas. Dopiero jakieś niesamowicie skomplikowane wtyczki będą w stanie położyć Quada, ale wątpię żeby to nastąpiło szybko, więc taki Quad starczy na długi okres czasu. Po prostu przy cenie rzędu 1000PLN jeśli się dysponuje taką kwotą, zakup czegokolwiek innego mija się z celem.
...
witam ja proponuje ci plyte gigabyte ds4 za 580zl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 11 sie 2007, 00:32

mam ja - wszystko fajnei tyle ze...
przyegrzewa sie chipset (chociaz byc moze z tym zalozeniem zrobiona ta plyte -mialo byc cicho)
czasem szaleje zasilanie
mam ja od grudnia
z CPU E6600

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 11 sie 2007, 19:13

ja ci radze kup sobie kartę dźwiękową RME HDSP9632 System Hammerfall DSP dostępną za 1800zl ona da ci dużo więcej niż dwa rdzenie... Ta karta ma moc obliczeniowa 3Ghz to prawie jak drugi rdzeń.

Dobre

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 11 sie 2007, 20:59

no popatrz - i taka moc zmarnowali na obsluge mikserka i analizatora...niesamowite..............
przyjrzyj sie dokladnie tej karcie zobaczysz co tam siedzi i po co

grembo nie dziw sie - obecnie standart ze czipsety maja 100 stopni

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 12 sie 2007, 01:32

to w takim razie cofam co powiedzialem
Gpu 52 stopnie
Chipset 42-45 stopni
cpu 26 (zima) do 42 (teraz) - nie liczac niewyjasnionych skokow do 60

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 12 sie 2007, 15:33

...to w takim razie cofam co powiedzialem
Gpu 52 stopnie
Chipset 42-45 stopni
cpu 26 (zima) do 42 (teraz) - nie liczac niewyjasnionych skokow do 60...
to masz bardzo chlodno - wrecz przepieknie

ja na grafice 60 w idle i 100 jak gram(7600gt pasive)
czipset (niestety z GF6150) 80 lekko.....standart
i proc od 30 do 54 max(dwa rdzenie na full - przy testach )

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » wtorek 19 lut 2008, 13:46

to ja sie podepne z takim pytaniem:
potrzebuje zlozyc sredniego kompa (w razie jakby glowny padl) i chce wziac procesor pentium, tylko nie wiem czy PIV czy D. Czy jest jakas roznica miedzy nimi (slyszalem ze niby IV jest bardziej niezawodna).

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » wtorek 19 lut 2008, 13:47

tzn. roznica w sensie pracy z DAW

ODPOWIEDZ